blog-post-image

A daganatos fájdalom és a neuromoduláció

2022.01.26.

 

  • Nem minden betegnél érhető el kielégítő fájdalomcsillapítás a hagyományos módszerekkel.
  • Ezeknél a pácienseknél neuromodulációs módszereket, ideg-stimulációt, vagy programozható gyógyszeradagolót alkalmazhatunk.
  • A neuromoduláció a fájdalomérző rendszer működésének módosításán, a fájdalomingerek elfedésén keresztül fejti ki hatását.
  • A magyar neuromodulációs szakemberek és centrumok a világ élvonalába tartoznak.

 

Az egyre fejlődő kezelési módok miatt szerencsére a daganat diagnózisa után a páciensek egyre jobb túlélési esélyekkel néznek szembe a betegséggel. Ezzel együtt a daganatos fájdalom akár maga a daganat , akár annak kezelése miatt kialakuló mellékhatások következtében rontja az életminőséget. Bár a fájdalomcsillapítás gyakorlata is fejlődik, és egyre csökken a daganatokkal összefüggő fájdalom okozta teher, ma is ez az egyik legfontosabb, a páciensek életminőségét negatívan befolyásoló tünet. A fájdalomcsillapítás nem csupán a gyötrő testi érzetet csökkenti. Az általános közérzetet és hangulatot is pozitívan befolyásolva a daganatos betegséggel való megküzdést is elősegíti.

 

A fájdalomcsillapításhoz való hozzáférés alapvető emberi jog!

 

A fájdalom sokféle színezetű és elhelyezkedésű lehet. Van amikor leírható pontosan az elhelyezkedése, például csontban, ízületben érzett fájdalom, máskor diffúz, szétterjedő jellegű, mint egyes hasi fájdalmak és fejfájások. A daganatos fájdalmakkal több posztunkban is foglalkoztunk >>ITT, >>ITT és >>ITT.

 

 

Min An fotója a Pexels oldaláról

Forrás: Min An Pexels.com

 

A fájdalom összetett tünetcsoport. A testi panaszok szinte mindig együtt járnak lelki, tünetekkel is, amelyek a diagnózis, a kezelés és a betegség progressziója során tapasztalható pszichés stresszből származnak. Még ha a daganat remisszióban, köznapi nyelven gyógyuló szakaszban van is, a páciens tovább szenvedhet a betegséggel való megküzdés lelki következményeitől, szorong betegsége kiújulásától. A páciensek és a velük foglalkozó egészségügyi szakemberek a fájdalmat gyakran a daganat normális következményeként fogadják el, azonban ez hibás és meghaladott hozzáállás. A fájdalmat lehet és kell kezelni minden lehetséges eszközt felhasználva, hiszen a fájdalom kezeléséhez való hozzáférés alapvető emberi jog.

 

Milyen hatással van a szervezetre az alulkezelt fájdalom?

 

A fájdalom jelentős stressz, és mint minden stresszre, testünk különböző stresszhormonok, többek között adrenalin kibocsátásával válaszol. Az adrenalin csökkenti a végtagok vérellátását, emeli a vérnyomást, fokozza a szorongást és rontja az alvást. A stresszhormonok  csökkentik az étvágyat és az immunrendszer működését. Az immunrendszerünk nem kizárólag a külső betolakodók ellen véd minket, hanem felismeri a daganatos sejteket és védekezik ellenük. A fájdalom az immunrendszert gyengíti, ezáltal gátolva a természetes gyógyulást és védekezést. Az alváshiány, a szorongás és a fogyás szintén hozzájárul az életminőség romlásához és gyengíti a páciens fizikális állapotát.

 

Milyen fájdalomcsillapítást alkalmazhatunk a daganatos fájdalom csillapításában?

 

A fájdalom minden típusát általában, gyógyszeres kezeléssel és más konzervatív módszerekkel párhuzamosan, például fizikoterápiával, kognitív terápiákkal kezeljük első lépésben. Alternatív módszerek, mint az akupunktúra, a meditáció egészítheti ki az első- és másodvonalbeli kezelési módokat. A páciensek körülbelül kétharmada jól reagál, azonban egyes betegeknél az agresszív kezelés ellenére fennmaradó fájdalom, míg mások számára a fájdalomcsillapítók mellékhatásai okozhatnak problémát. Ezeknél a betegeknél intervenciós technikák alkalmazása indokolt.

 

Mi történik, ha nem hatnak a fájdalomcsillapítók?

 

Intervenciós kezelések

 

A daganatos fájdalom csökkentésére szolgáló kezelések közé tartozik a daganatok sebészeti eltávolítása, vagy megkisebbítése, az idegblokád ( >>ITT), a rádiofrekvenciás abláció ( >>ITT), valamint a fájdalomjelek modulálása elektromos stimulusokkal illetve beültetett gyógyszeradagoló pumpával. Az idegblokád során helyi érzéstelenítőt és gyulladáscsökkentőket juttatunk a fájdalomjeleket szállító idegek környezetébe. A rádiofrekvenciás abláció precízen adagolt hő segítségével roncsolja a fájdalmat közvetítő ideget. A fájdalom esetenként 6-9 hónap után visszatérhet, ilyenkor az eljárás megismételhető.

 

Mi a neuromoduláció?

 

Gerincvelő-stimuláció és perifériás ideg-stimuláció

 

A neuromoduláció a fájdalomérző rendszer működésének módosításán, a fájdalomingerek elfedésén keresztül fejti ki hatását. A technológia kidolgozását az idegtudomány fejlődése tette lehetővé. A neuromodulációs eszközök az egyéb kezelésre nem reagáló fájdalmat azáltal csillapítják, hogy megváltoztatják (modulálják) a fájdalomérző pályák működését. Hétköznapi példával élve, ha egy szög beverésekor a kalapáccsal az ujjunkra ütünk, vagy megsütjük a kezünket a tűzhelyen, akkor automatikusan a sérült területhez nyúlunk, megdörzsöljük, megszorítjuk, ezzel csillapítva a fájdalmat. Ilyenkor a fájdalomérző rendszert mi magunk “moduláljuk” azáltal, hogy egy erős, de nem fájdalmas ingerrel megpróbáljuk elfedni a fájdalmat, “eltereljük” az agyunk figyelmét a fájdalomról. Leegyszerűsítve ez az alapja a neuromodulációs fájdalom-terápiáknak.

 

Melzack & Wall

1965-ben a McGill University két kutatója, Patrick Wall és Ronald Melzack kidolgozták a fájdalom kapu-elméletét, amely forradalmasította a fájdalomcsillapítást. A kapu-elmélet azon alapszik, hogy egy nem-fájdalmas inger gátolja a fájdalmas inger agyba közvetítését. Forrás: McGillReporter

 

Az elektromos stimuláció a fájdalom által érintett területet ellátó idegek, illetve gerincvelőszakasz működését befolyásolja. Különösen hasznos a sugárzással, műtéttel vagy kemoterápiával kapcsolatos fájdalmas neuropátiák esetén. Kis elektródákat kerülnek beültetésre be a gerincvelő közelébe vagy a perifériás idegek mentén, és egy kívülről programozható pacemakerhez, vagyis neurostimulátorhoz kapcsolódnak. A fájdalom típusától és a beteg igényeitől függően beállíthatjuk az eszközt úgy, hogy a beteg egy enyhe bizsergést érezzen, vagy úgy, hogy egyáltalán ne legyen érezhető az ingerlés. Az ingerlés felülírja a fájdalomjelet, és csökkenti az agyban a fájdalomérzetet, tehát fájdalmat csillapít. A neurostimulációval lényegesen csökkenthető a gyógyszerigény és ezáltal a gyógyszerek mellékhatásai is. Ugyanezen az elv mentén használjuk a technológiát a nem daganatos páciensek fájdalomcsillapításában is.

 

Gerincvelő-stimuláció

A gerincvelő-stimulátor gyenge elektromos impulzusokat generál. Az eszközt a bőr alá ültetjük. A gerincvelőt, vagy az idegeket egy vékony elektródával ingereljük, amit egy kábel köz össze a stimulátorral. Az eszközt a beteg tüneteinek megfelelően lehet folyamatosan programozni.

Intratekális gyógyszerpumpa

 

Egy másik neuromodulációs technológia a beültethető gyógyszeradagoló eszköz, amely közvetlen a gerincvelő melletti folyadéktérbe juttat be nagyon kis mennyiségű gyógyszert. A gyógyszerek közvetlenül a gerincvelőhöz juttatása hatásosabb fájdalomcsillapítást eredményez, lényegesen kevesebb mellékhatással.  A szájon át bevett  mennyiségéhez képest két nagyságrenddel kisebb dózisban alkalmazhatóak a gyógyszerek, a kezelés hatása folyamatos és az adagolás programozható a beteg igényeinek megfelelően. A pumpával élő betegek kevésbé szenvednek fáradtságtól, székrekedésről, bágyadtságtól, kábaságtól a szájon át szedett gyógyszerekkel kezelt betegekhez képest, miközben hatékonyabb fájdalomcsillapítás érhető el. Többféle gyógyszer keveréke is használható, úgynevezett adjuváns gyógyszereket, például helyi érzéstelenítőket, görcsoldókat alkalmazhatunk. A betegek kézben tarthatják a fájdalomcsillapításukat, hiszen, ha szükséges extra adagokat tudnak programozni maguknak.

 

Intratekális gyógyszerpumpa

Az intratekális gyógyszerpumpa egy jégkorong méretű eszköz, amely a bőrön keresztül feltölthető tartályt, egy töltés nélkül is évig működő akkumulátort és elektronikát tartalmaz. Egy vékony katéterhez kapcsolódik, amely a gerincvelő közvetlen közelébe adagol gyógyszert. A pumpa vezeték nélkül programozható.

 

 

A neuromoduláció Magyarországon

 

A magyar neuromodulációs szakemberek a világ élvonalába tartoznak. Az első gyógyszerpumpákat Dr Bábel Béla idegsebész ültette be több, mint 20 évvel ezelőtt. Az első, a fájdalom kezelésére specializálódott neuromodulációs (vagy más néven funkcionális idegsebészeti) centrumot Dr Erőss Loránd alapította az Amerikai úton. Iskolateremtő tevékenységének eredményeként Dr Kis Dávid vezetésével Szegeden is nemzetközileg elismert centrum működik, ahol Dr Varga Ádám is tevékenykedik. Dr Balás István Pécsen. Dr Valálik István a Szent Jánosban implantál és kezel betegeket immár évtizedek óta. Összeségében több ezer magyar páciens részesül neuromodulációs kezelésekben fájdalomcsillapítás és egyéb indikációk céljából.

 

Magyarországon a beavatkozásokat a NEAK támogatja a fenti centrumokban. A Frida Med Klinika | Szeged a betegek utánkövetését és programozását végzi

 

FELHASZNÁLT IRODALOM

 

A fájdalom kezeléséhez való hozzáférés alapvető emberi jog.

A daganatos fájdalom előfordulási gyakorsága,  meta-analízis.

Az intratekális gyógyszeradagolóval kezelt daganatos betegek fájdalma csökkent, meta-analízis.

Az American Society of Pain and Neuroscience álásfoglalása a neuromoduláció szerepéről a daganatos fájdalomban.