Pócza-Véger Petra

pszichológus, neuropszichológus, pszichoterapeuta

pocza-veger-petra
Szakterület: - a szomatikus betegségek pszichológiai és testképre gyakorolt hatásainak megértése és segítése - a krónikus fájdalom pszichológiai támogatása, és a fájdalom testre gyakorolt hatásának oldása - a betegség által traumatizált test lélektani reintegrációja - a betegséghez, kezelésekhez, műtétekhez kapcsolódó szorongás okainak megértése
Nyelvismeret: magyar, angol
Rendelési idő: Hétfő - Kedd - Szerda - Péntek 16:00-19:30

Pócza-Véger Petra 2009-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakán, 2016-ban pedig alkalmazott egészségpszichológiai szakvizsgát szerzett, majd 2021-ben pszichoterápiás szakvizsgát is tett. 2023-ban megszerezte a neuropszichológiai szakvizsgát is.

 

Diplomája megszerzése után több területen is dolgozott. A szentesi Egységes Pedagógiai Szakszolgálat pszichológus munkatársaként a város oktatási intézményei között utazva segített a fiatalokat ért különféle traumák feloldásában. Több, mint 10 év klinikai gyakorlatot az SZTE Idegsebészeti Klinikáján szerzett pszichológusként, ahol a járóbeteg és az osztályos ellátásban is részt vett. Jelenleg az SZTE Pszichiátriai Klinikáján dolgozik pszichológusként.

 

Az Alkalmazott Egészségpszichológiai Szakképzés egyik felkért szupervizora.

 

Szolgáltatások

 

Elsősorban az egészségpszichológiai szempontú pszichológiai támogatás a fő szakterülete, ahol az egészség fenntartása, a szomatikus betegségekkel való adaptív megküzdés pszichológiai folyamatainak megértése a terápia egyik fő célja. Tapasztalatainak megfelelően a krónikus fájdalommal való együttélés, a fájdalom hátterében meghúzódó lélektani okok megértése, és a páciensek ebben való támogatása szintén kitüntetett terület a munkájában. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a test és a lélek nem különválasztható, gyógyulásuk is párhuzamosan tud megvalósulni, ezért munkamódjában fontos szerepet kapnak a testi élményeket is átdolgozó módszerek (autogén tréning, szimbólumterápia).

 

Pócza-Véger Petra rendelésére a >>kapcsolati oldalunkon<< található elérhetőségeken kérhet időpontot.

 

Publikációk

 

Kórházi betegek betegségreprezentációinak térbeli megjelenítése a PRISM-D rajzteszt használatával

A fájdalom egészségpszichológiai vonatkozása
Psychosocial Representations of the Illness before Lumbar Spine Surgery and Their Effects on Recovery
The drawing version of the pictorial representation of illness and self measure 

 

Alkalmazott módszerek

 

Szimbólumterápia

A szimbólumterápia képi, szimbolikus tartalmakkal történő gyógyító, elemző lélektani munka. A szimbólum sokféle jelentés sűrítménye, érzéki, érzelmi, gondolati elemek szövevénye, hidat képez a tudatos és a tudattalan között.

 

Autogén tréning

Az autogén tréning egy olyan relaxációs technika, amely önszuggesztióval mély relaxációs állapotot idéz elő a testben. A 20. század elején fejlesztette ki Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter, azóta használják orvosok, pszichológusok és trénerek. Orvosilag mérhető, bizonyítható eredményei vannak.

Az autogén tréning módszer jellemzően hat gyakorlatból álló sorozatot tartalmaz, amelyek mindegyike a test egy-egy különböző érzetére, például a elnehezülésre és a melegségre összpontosít. A gyakorlatok során az egyén egy sor a belső érzetekre fókuszáló mondatot ismételget, amelyek célja, hogy ellazulást és a testi funkciók feletti kontroll érzését idézzék elő.

Például az “elnehezülés” gyakorlat során az egyén ismételgethet egy olyan mondatot, mint “a karjaim és a lábaim nehezek és ellazultak”, miközben a végtagjaiban lévő elnehezülés érzésére összpontosít. Hasonlóképpen, a “melegség” gyakorlat során a “karjaim és lábaim melegek és nehezek” mondatot ismételgethetik, miközben a melegség érzésére összpontosítanak.

Idővel, gyakorlással az egyén megtanulja, hogy a mentális mondatok nélkül, magától is mély relaxációs állapotot idézzen elő. Az autogén tréninget a fizikai és pszichológiai tünetek széles skálájának enyhítésére használják, beleértve a szorongást, a depressziót, a krónikus fájdalmat és a magas vérnyomást.

 

Pszichoanalízis

A pszichoanalízis a beszélgetéses terápia egyik formája, amelynek célja, hogy segítsen a pácienseknek betekintést nyerni tudattalan gondolataikba és érzelmeikbe, hogy jobban megértsék és kezeljék viselkedésüket és kapcsolataikat. Sigmund Freud fejlesztette ki a 19. század végén és a 20. század elején. A kezdeti pszichoanalitikus megközelítés és terápia sokat módosult az elmúlt 100 évben és számos ága, módszere alakult ki.

A pszichoanalitikus megközelítés szerint gondolataink, érzéseink és viselkedésünk nagy részét a tudattalan tényezők befolyásolják, beleértve a múltbeli tapasztalatokat, az elfojtott érzelmeket és a be nem vallott vágyakat. A tudatalatti feltárása révén az egyének felfedezhetik problémáik gyökereit, és új módszereket dolgozhatnak ki a problémáikkal való megküzdésre.

A pszichoanalízis során a terapeuta és a páciens együtt dolgozik a tudattalan gondolkodási és viselkedési minták azonosításán és feltárásán. Ez jellemzően szabad asszociáción keresztül történik, amelynek során a pácienst arra bátorítják, hogy szabadon és nyíltan beszéljen arról, ami eszébe jut, cenzúra és ítélkezés nélkül. A terapeuta meghallgatja és értelmezi a páciens szavait és viselkedését, visszatérő témákat, konfliktusokat és mintákat keresve.

A pszichoanalízis gyakran hosszú távú terápia, amely több éven keresztül rendszeres üléseket igényel. Általában a mentális problémák széles körének kezelésére használják, beleértve a depressziót, a szorongást, a személyiségzavarokat és a kapcsolati problémákat. Nem mindenki számára alkalmas azonban, és nem biztos, hogy minden egyén vagy a mentális egészségügyi problémák minden típusa esetében hatékony.

 

Munkatársaink