• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
 • enEnglish

Az aneszteziológia az orvostudomány érzéstelenítésre szakosodott ága.

Az aneszteziológia a görög anesztézia (érzés nélküli) szóból származik.

 

Ki az aneszteziológus?

Az aneszteziológia szakorvosa, más nevén altatóorvos az orvostudományon belül szakosodott orvos, aki arról gondoskodik, hogy Ön a műtét előtt a lehető legjobb állapotban kerüljön műtétre az Ön számára a legjobb érzéstelenítési eljárást válassza
a műtét a legkevesebb fájdalmat, rossz érzést és emléket hagyjon maga után.
Az aneszteziológusra a műtét alatt a páciens minden életműködését figyeli, egyensúlyban tartja, ha szükséges, vészhelyzet esetén beavatkozik, valamint, együttműködésben a műtétet végző orvossal, gondoskodik arról, hogy Ön a műtét után a lehető legjobb állapotban, a legrövidebb idő alatt, gyógyultan távozzon a műtét után.

 

Az aneszteziológia feladata műtét előtt, avagy miért van szükség arra, hogy altatóorvosával találkozzon és konzultáljon?

Felméri a páciens állapotát műtét előtt. Megállapítja, hogy mekkora a műtét kockázata a páciens állapotának függvényében, vagyis hogy az Ön szervezete „elbírja-e” az altatást. Javaslatot tesz az előbbiek ismerete alapján további vizsgálatokra, ezzel elősegíti az páciens állapotának optimalizálását. Személyre szabottan javaslatot ad a lehetőség szerinti legjobb érzéstelenítési módszerre, ezekről részletes tájékoztatást ad.

A műtéti beavatkozás előtt a beteg alapos orvosi kivizsgáláson esik át. Az előzetes kivizsgálás menete függ a műtét jellegétől és a páciens állapotától.

 

Milyen Vizsgálat Szükséges Az Aneszteziológia Véleményhez?

A szükséges vizsgálatokra az aneszteziológus tesz javaslatot. Az adott helyzettől függően labor-, vércsoportvizsgálat, EKG, mellkasröntgen szükséges, azonban személyre szabottan más vizsgálatok is.
A vizsgálatok eredményeit az aneszteziológus orvos elemzi, majd részletesen kikérdezi a pácienst minden olyan körülményről, amely befolyásolhatja a műtét, az ahhoz szükséges altatás vagy érzéstelenítés sikerességét:

 • a beteg műtét előtti állapota
 • szedett gyógyszerek
 • korábbi, illetve jelen pillanatban fennálló betegségei
 • korábbi műtétek, azok lefolyása, beleértve az altatás és érzéstelenítés módjait
 • gyógyszerérzékenység

Ezek alapján megbeszéli az Ön számára legoptimálisabb módszert: altatás vagy érzéstelenítés.

 

Általános anesztézia, más nevén narkózis vagy altatás

A páciens vénába adott vagy belélegzett altatószerek hatására elveszíti tudatát és a fájdalomérző képességét. Műtéttől függően a beteg izmainak ellazítása is szükséges, úgynevezett izomrelaxáns (izomlazító) gyógyszerek is beadásra kerülnek. A műtét végére az altatóorvos úgy adagolja a gyógyszereket, hogy a beteg tudata és légzése is visszatérjen.

 

Spinális és epidurális anesztézia

Gerincközeli érzéstelenítési mód, amely során tű segítségével a gerinccsatorna megfelelő részébe (a spinális vagy epidurális térbe) adjuk az érzéstelenítőt, így a gerincvelőben futó idegek blokkolásával érhető el a fájdalomcsillapító hatás.

Ez esetben a páciens végig tudatánál marad, csak a műtendő területet, illetve az azt ellátó érzőidegek kerülnek blokkolásra. Alsó végtagi és bizonyos hasi műtéteknél szokás alkalmazni.

 

Helyi érzéstelenítés

Akkor alkalmazzuk, amikor kisebb műtéti területhez kapcsolódó érző idegrostok működését szeretnénk blokkolni. Ez történik pl.fogászati érzéstelenítéskor.
Az előbbi két módszer esetében a páciensek legnagyobb aggodalma az szokott lenni, hogy éberek a műtét alatt, nem óhajtják hallani a műtői hangokat. Erre is van megoldás: miután meggyőződtünk róla, hogy az érzéstelenítés megfelelő, bódító (de nem altató) gyógyszereket adunk, melytől a páciens szendereg, de kommunikálni képes.

 

Mi Az Aneszteziológia Feladata Műtét Előtt És Után?

Az aneszteziológus, az Önnel megbeszélt módszerek alapján biztosítja az érzéstelenítés módját, miközben – tudva, hogy az alkalmazott gyógyszerek és módszerek hogyan hatnak az Ön szervezetére – felügyeli a létfontosságú szervek működését (szív, tüdő, vese, agy, máj, izmok).
A műtét után az aneszteziológus, az Ön kezelőorvosával egyetértésben javaslatot tesz a fájdalomcsillapításra, folyadékbevitelre, a továbbiakban is felügyeli az Ön állapotát, és ha szükséges, javaslatot tesz szoros megfigyelés, sze. intenzív osztályos megfigyelésre.

Mint korábban említettük, az aneszteziológiai szakvizsgálat a kockázatok felmérését és csökkentését célozza meg.
Azonban a legnagyobb odafigyelés mellett is felléphetnek előre nem látott következmények.

 

Milyen kockázatai vannak az altatásnak?

 

Melyek a leggyakoribb szövődmények?

Altatás után az leggyakoribb szövődmény a torokszárazság, kaparó érzés a torokban. Ezt gyakran toroköblítő folyadék, vagy pusztán folyadék fogyasztása megoldja.
Bizonyos műtétek során az operáció után hányinger és hányás is várható. Ezt megelőzendő már a műtét előtt és a műtét alatt is adunk a páciensnek hányáscsillapító gyógyszert, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.

Gyakran előfordul emellett remegés, hidegrázás, mely ellen a műtét során és után testmelegítővel, testhőmérsékletre melegített infúziókkal igyekszünk védekezni.
Gerincközeli érzéstelenítés esetén előfordulhat fejfájás.

A legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat a fogak, illetve a szájnyálkahártya sérülése.

Amennyiben a tájékoztató elolvasása után kérdése van, a személyes konzultáció során ezeket megbeszélheti altatóorvosával.

Az aneszteziológia és intenzív terápia történetéről Dr. Lovas András kollegánk írt remek cikket, amelyet itt olvashat.

Kérjen időpontot Dr Csüllög Emese aneszteziológia szakrendelésére.

Miért minket válasszon?

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

 • mi-az-emdr

  Mi az EMDR?

  2024.06.10.

  Az EMDR terápia egy viszonylag új, de rendkívül hatékony módszer a traumák és PTSD kezelésében. Az 1980-as évek végén történt felfedezése óta az EMDR gyorsan fejlődött és terjedt el világszerte, számos ...

 • felnott-adhd

  Felnőtt ADHD: Tünetek és Kezelési Lehetőségek

  2024.05.25.

  Az ADHD, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, nem csak gyermekkorban jelent problémát. Sokan felnőttként is küzdenek vele, ami jelentős hatással lehet mindennapi életükre. Cikkünkben bemutatjuk ...

 • az-alvasmegvonasos-eeg

  Az Alvásmegvonásos EEG

  2023.12.20.

  Az alvásmegvonásos EEG egy nagyon hasznos diagnosztikai eszköz az epilepszia és más neurológiai problémák diagnosztikájában, különösen akkor, ha a rutin EEG vizsgálat nem vezetett egyértelmű eredményre. ...