• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
 • enEnglish

Mi a pszichiátria?

A pszichiátria, avagy elmegyógyászat egy olyan orvosi szakterület, mely az elmeműködés eltéréseinek, zavarainak és megbetegedéseinek megelőzésével, kórismézésével és gyógykezelésével foglalkozik. A pszichiátria nem kizárólag az elmeműködés elsődleges (pl. szkizofrénia) kórállapotaival, hanem egyes belszervi és ideggyógyászati betegségekhez társulóan, másodlagosan kialakuló pszichés zavaraival is foglalkozik. Mint a leghumánusabb orvosi tudományág, az elmegyógyászat a legösszetettebb módon, a genetikai, biológiai, lélektani és szociális szempontokat is figyelembe véve kezeli a páciens betegségét.

 

A pszichiátria története

Habár a pszichiátria története évezredekre nyúlik vissza, csak a 18-19. századtól beszélhetünk úgynevezett tudományos pszichiátriáról. A 19. század kezdetén az újkori pszichiátria kialakulásában kulcsfontosságú szerepe volt Philippe Pinelnek, aki jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a pszichiátriai gondozottak ellátása a leghumánusabb módon történjen, továbbá Wilhelm Griesingernek, aki felismerte, hogy a pszichés zavarok okát az agyműködés eltéréseiben kell keresni. A mai modern elmegyógyászat kialakulásában mindemellett jelentős szerepe volt olyan kiválóságoknak, mint Eugen Bleuler, Emil Kraepelin, Sigmund Freud vagy Arvid Carlsson.

 

Mivel foglalkozik a pszichiátria?

A pszichiáterek a páciensek viselkedési, értelmi, lelki, érzelmi működések zavarainak felismerésével, diagnosztizálásával, gyógykezelésével és a mentális betegséggel gondozott páciensek után követésével foglalkozik. A pszichés működések elsődleges (pl. szkizofrénia, bipoláris affektív zavar, f-gg[s;gek) és másodlagos (pl. különböző szorongásos állapotok) zavarainak kezelése széles spektrumú orvosi szemléletet igényel és konzultációt egyes társszakmákkal.

 

Milyen vizsgálatokat végez egy pszichiáter?

A pszichiátriai vizsgálat a páciens kórelőzményi adatainak áttekintésével kezdődik, melyet az ún. pszichiátriai exploráció követ. A pszichiátriai exploráció során az orvos és a páciens között lezajló beszélgetés során felismerésre kerülnek a normál pszichés működéstől eltérő állapotok. A pszichiátriai diagnózis a kórelőzményi adatok, az exploráció és amennyiben erre szükség van agyi képalkotó- (koponya CT, MRI), labor vizsgálatok és pszichodiagnosztikai tesztek alapján kerül felállításra. A diagnózis felállítását követően, amennyiben a tünetek súlyossága ezt indokolja, gyógyszerbeállítása történik, ugyanakkor egyes esetekben a szoros kontroll vizsgálat is elegendő lehet.

 

Néhány példa azokra a betegségekre és rendellenességekre, amelyeket a pszichiáterek kezelhetnek:

Szenvedélybetegségek, szorongásos kórállapotok (pánik zavar, fóbiák), hangulatzavarok (depresszió, mánia), alvászavarok, szkizofrénia.

Miért minket válasszon?

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

 • mi-az-emdr

  Mi az EMDR?

  2024.06.10.

  Az EMDR terápia egy viszonylag új, de rendkívül hatékony módszer a traumák és PTSD kezelésében. Az 1980-as évek végén történt felfedezése óta az EMDR gyorsan fejlődött és terjedt el világszerte, számos ...

 • felnott-adhd

  Felnőtt ADHD: Tünetek és Kezelési Lehetőségek

  2024.05.25.

  Az ADHD, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, nem csak gyermekkorban jelent problémát. Sokan felnőttként is küzdenek vele, ami jelentős hatással lehet mindennapi életükre. Cikkünkben bemutatjuk ...

 • az-alvasmegvonasos-eeg

  Az Alvásmegvonásos EEG

  2023.12.20.

  Az alvásmegvonásos EEG egy nagyon hasznos diagnosztikai eszköz az epilepszia és más neurológiai problémák diagnosztikájában, különösen akkor, ha a rutin EEG vizsgálat nem vezetett egyértelmű eredményre. ...