Mi a pszichiátria?

 

A pszichiátria, avagy elmegyógyászat egy olyan orvosi szakterület, mely az elmeműködés eltéréseinek, zavarainak és megbetegedéseinek megelőzésével, kórismézésével és gyógykezelésével foglalkozik. A pszichiátria nem kizárólag az elmeműködés elsődleges (pl. szkizofrénia) kórállapotaival, hanem egyes belszervi és ideggyógyászati betegségekhez társulóan, másodlagosan kialakuló pszichés zavaraival is foglalkozik. Mint a leghumánusabb orvosi tudományág, az elmegyógyászat a legösszetettebb módon, a genetikai, biológiai, lélektani és szociális szempontokat is figyelembe véve kezeli a páciens betegségét.

 

A pszichiátria története

 

Habár a pszichiátria története évezredekre nyúlik vissza, csak a 18-19. századtól beszélhetünk úgynevezett tudományos pszichiátriáról. A 19. század kezdetén az újkori pszichiátria kialakulásában kulcsfontosságú szerepe volt Philippe Pinelnek, aki jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a pszichiátriai gondozottak ellátása a leghumánusabb módon történjen, továbbá Wilhelm Griesingernek, aki felismerte, hogy a pszichés zavarok okát az agyműködés eltéréseiben kell keresni. A mai modern elmegyógyászat kialakulásában mindemellett jelentős szerepe volt olyan kiválóságoknak, mint Eugen Bleuler, Emil Kraepelin, Sigmund Freud vagy Arvid Carlsson.

 

Mivel foglalkozik a pszichiátria?

 

A pszichiáterek a páciensek viselkedési, értelmi, lelki, érzelmi működések zavarainak felismerésével, diagnosztizálásával, gyógykezelésével és a mentális betegséggel gondozott páciensek után követésével foglalkozik. A pszichés működések elsődleges (pl. szkizofrénia, bipoláris affektív zavar, addikciók) és másodlagos (pl. különböző szorongásos állapotok) zavarainak kezelése széles spektrumú orvosi szemléletet igényel és konzultációt egyes társszakmákkal.

 

Milyen vizsgálatokat végez egy pszichiáter?

 

A pszichiátriai vizsgálat a páciens kórelőzményi adatainak áttekintésével kezdődik, melyet az ún. pszichiátriai exploráció követ. A pszichiátriai exploráció során az orvos és a páciens között lezajló beszélgetés során felismerésre kerülnek a normál pszichés működéstől eltérő állapotok. A pszichiátriai diagnózis a kórelőzményi adatok, az exploráció és amennyiben erre szükség van agyi képalkotó- (koponya CT, MRI), labor vizsgálatok és pszichodiagnosztikai tesztek alapján kerül felállításra. A diagnózis felállítását követően, amennyiben a tünetek súlyossága ezt indokolja, gyógyszerbeállítása történik, ugyanakkor egyes esetekben a szoros kontroll vizsgálat is elegendő lehet.

 

Néhány példa azokra a betegségekre és rendellenességekre, amelyeket a pszichiáterek kezelhetnek:

 

Szenvedélybetegségek (szerfüggőségek, viselkedési addikciók), szorongásos kórállapotok (pánik zavar, fóbiák), hangulatzavarok (depresszió, mánia), alvászavarok, szkizofrénia.

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

blog-post-image
Mikor jelent a szédülés súlyos betegséget?
2022.03.11.

A szédülés gyakori tünet, a sürgősségi ellátásban a betegek 5-10%-a emiatt jelentkezik. Egyes tünetekkel társulva azonnali orvosi ellátást igényel. Az idegrendszer számos része játszik szerepet az egyensúlyérzékelésben, ezért a tünetek lokalizációs jelentősséggel bírnak a klinikus számára. A leggyakoribb az egyensúlyrendszert érintő betegségek jóindulatúak, de jelentősen tudják a páciensek életminőségét rontani.

blog-post-image
Ritka fejfájások. A hisztamin intolerancia.
2022.03.02.

Megmagyarázhatatlan allergiaszerű tünetek étkezést követően? Fejfájás? Testszerte viszkető kiütések? Hasmenás, hányinger? Az allergiatesztek nem mutatnak ki eltérést? Sokáig az orvostudomány értetlenül állt ezen panaszok előtt, de a 2000-es évek elején kimutatták a hisztamin intoleranciának nevezett álllapotot, amit a DAO enzim működészavara okoz.