Mivel foglalkozik a pszichológia?

 

A testi betegségek kialakulásának és gyógyításának komplex, bio-pszicho-szociális modelljére épülő pszichológiai intervenciókat foglal magában, ahol a páciens és a szakember együtt, közösen törekszik a testi egyensúly kibillenésének az okát megérteni és azt, amennyiben lehetséges, korrigálni. Az egészségpszichológia támogatja a páciens működésmódját, viselkedését abban, hogy egészségmagatartása adaptívabbá válhasson. Segít abban is, hogy a kialakult betegséghez való viszonyulás az egészség, a gyógyulás felé vezesse a pácienst, valamint támogatja a betegséggel való adaptívabb megküzdést is. Az egészségpszichológiának fő területe továbbá, hogy az egészségvesztéssel kapcsolatos lélektani nehézségeket oldja, a folyamat során szupportív módon kísérje a pácienst.

 

Miben tud segíteni a pszichológus?

 

A különböző betegségekhez gyakran kapcsolódhat olyan zavar, amely a testképet és az énképet is érinti, ezek kezelése és oldása is kiemelten fontos területe ennek a pszichológiai szakterületnek. A gyógyulás folyamatát gyakran jelentik olyan fontos lépések, mint egy-egy beavatkozás, műtét, vizsgálat, amely akár komolyabb szorongást is okozhat valakinél. Az egészségpszichológiai munkának részét képezi a páciensek abban való segítése, hogy ezekre a beavatkozásokra lélektani értelemben is megfelelően fel tudjanak készülni.

 

Tehát az egészségpszichológia leginkább abban ad támogatást, hogy megértsük, hogyan lehet jól, hogyan lehet egészségesebb a páciens és milyen erőforrásokat tud ennek érdekében mozgósítani. Az egészségpszichológia a kialakult problémákat nem a zavar, hanem az egészség felől igyekszik megközelíteni.

 

Milyen panaszokkal lehet pszichológushoz fordulni?

 

–        Krónikus fájdalom pszichológiai vetületének megértése és a fájdalom-menedzsment javítása

–        Beavatkozásokra, műtétekre való pszichológiai felkészítés

–        A kialakult akár akut, akár krónikus betegséggel való adaptívabb megküzdés

–        A betegséghez kapcsolódó énkép és testkép problémák kezelése

–        Pszichológiai értelemben vett egészségtudatosabb életvitel kialakítása

–        A páciensek öngondoskodásának és aktív gyógyulási  készségeinek erősítése

–        A veszteséggel, gyásszal való megküzdés támogatása, kísérése

–        Egészségtudatos orientáció kialakítása és a rizikóviselkedések csökkentése

–        Szorongások, fóbiák, pánikzavarok kezelése

–        Trauma feldolgozása

–        Kríziskezelés

–        Kapcsolati problémák

 

 

Milyen módzsereket használ a pszichológia?

 

Az elmúlt 100 évben a pszichológiai terápiás módszerek széles skálája alakult ki. Mind a gyakorlati tapasztalatok, mind az idegtudományos kutatási módszerek alátámasztották ezek neurobiológiai hátterét és hatásosságát. Az alábbiakban néhány, a Frida Med Klinika | Szeged pszichológusai által használt módszert mutatunk be.

 

Szimbólumterápia

A szimbólumterápia képi, szimbolikus tartalmakkal történő gyógyító, elemző lélektani munka. A szimbólum sokféle jelentés sűrítménye, érzéki, érzelmi, gondolati elemek szövevénye, hidat képez a tudatos és a tudattalan között.

 

Autogén tréning

Az autogén tréning egy olyan relaxációs technika, amely önszuggesztióval mély relaxációs állapotot idéz elő a testben. A 20. század elején fejlesztette ki Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter, azóta használják orvosok, pszichológusok és trénerek. Orvosilag mérhető, bizonyítható eredményei vannak.

Az autogén tréning módszer jellemzően hat gyakorlatból álló sorozatot tartalmaz, amelyek mindegyike a test egy-egy különböző érzetére, például a elnehezülésre és a melegségre összpontosít. A gyakorlatok során az egyén egy sor a belső érzetekre fókuszáló mondatot ismételget, amelyek célja, hogy ellazulást és a testi funkciók feletti kontroll érzését idézzék elő.

Például az “elnehezülés” gyakorlat során az egyén ismételgethet egy olyan mondatot, mint “a karjaim és a lábaim nehezek és ellazultak”, miközben a végtagjaiban lévő elnehezülés érzésére összpontosít. Hasonlóképpen, a “melegség” gyakorlat során a “karjaim és lábaim melegek és nehezek” mondatot ismételgethetik, miközben a melegség érzésére összpontosítanak.

Idővel, gyakorlással az egyén megtanulja, hogy a mentális mondatok nélkül, magától is mély relaxációs állapotot idézzen elő. Az autogén tréninget a fizikai és pszichológiai tünetek széles skálájának enyhítésére használják, beleértve a szorongást, a depressziót, a krónikus fájdalmat és a magas vérnyomást.

 

Pszichoanalízis

A pszichoanalízis a beszélgetéses terápia egyik formája, amelynek célja, hogy segítsen a pácienseknek betekintést nyerni tudattalan gondolataikba és érzelmeikbe, hogy jobban megértsék és kezeljék viselkedésüket és kapcsolataikat. Sigmund Freud fejlesztette ki a 19. század végén és a 20. század elején. A kezdeti pszichoanalitikus megközelítés és terápia sokat módosult az elmúlt 100 évben és számos ága, módszere alakult ki.

A pszichoanalitikus megközelítés szerint gondolataink, érzéseink és viselkedésünk nagy részét a tudattalan tényezők befolyásolják, beleértve a múltbeli tapasztalatokat, az elfojtott érzelmeket és a be nem vallott vágyakat. A tudatalatti feltárása révén az egyének felfedezhetik problémáik gyökereit, és új módszereket dolgozhatnak ki a problémáikkal való megküzdésre.

A pszichoanalízis során a terapeuta és a páciens együtt dolgozik a tudattalan gondolkodási és viselkedési minták azonosításán és feltárásán. Ez jellemzően szabad asszociáción keresztül történik, amelynek során a pácienst arra bátorítják, hogy szabadon és nyíltan beszéljen arról, ami eszébe jut, cenzúra és ítélkezés nélkül. A terapeuta meghallgatja és értelmezi a páciens szavait és viselkedését, visszatérő témákat, konfliktusokat és mintákat keresve.

A pszichoanalízis gyakran hosszú távú terápia, amely több éven keresztül rendszeres üléseket igényel. Általában a mentális problémák széles körének kezelésére használják, beleértve a depressziót, a szorongást, a személyiségzavarokat és a kapcsolati problémákat. Nem mindenki számára alkalmas azonban, és nem biztos, hogy minden egyén vagy a mentális egészségügyi problémák minden típusa esetében hatékony.

 

Imagináció és meditáció

Az imagináció és meditáció folyamatában tematikus képi megjelenítés útján pszichés problémák mélylélektani feltárása és megoldása történik. Az önmagunkban való elmerülés belső történéseink, belső működésünk meg- és felismerésére, lényegi önmagunk megértésére ad lehetőséget. Segítheti a múltbeli traumák felidézését, személyiségbe való integrálását. Amikor belső képeket alkotunk, akkor a pszichés energiák, a problémák kép formájában jelennek meg, így egyszerű szavak helyett komplex képekkel való munka válik lehetővé. A belső képeink őszinték, mentesek a szabályoktól, sablonoktól és elvárásoktól, mély önmagunkból és a külvilággal való kapcsolatunkból erednek. Visszavezetnek a verbalitás előtti időszakra, amikor még kisgyermekként képekben gondolkodtunk. A belső képekkel való munka nem csak oldja a felgyülemlett belső feszültséget, de önismeretünk fejlesztését, belső világunk gazdagítását is lehetővé teszi.

 

Az EMDR módszer

Az Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) – vagyis szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás – egy olyan terápiás eljárás, melyet traumatikus élmények következtében kialakult maradandó problémák kezelésére dolgoztak ki. A trauma egy múltban megélt megrázó esemény, amely túlmutat a mindennapok tapasztalatain, és fenyegeti az egyén testi, lelki egyensúlyát. Kialakulhat többek között baleset, fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki terror, elhanyagolás, érzelmi zsarolás, megszégyenítés következtében is.  Az EMDR viszonylag új terápiás technika, melynek első változatát 1989-ben írta le dr. Francine Shapiro amerikai pszichológusnő. Az EMDR terápia abban segít az agynak, hogy a traumatikus esemény egyes részleteit összekapcsolja, az emléktöredékeket integrált emlékké alakítsa és így illessze az emlékezetbe. A feltárás közben a személy újraéli a traumatikus élményanyagot, miközben érezhetően csökken a traumaélmény intenzitása, és ezzel egyidejűleg az érzelmi feszültség is. Az érzelmi töltését vesztett emlék újraintegrálódik a személyes élettörténetbe, a traumát elszenvedett személy mély megnyugvást él át. Az EMDR módszer serkenti a test öngyógyító mechanizmusait, és az agy normál emlékfeldolgozását.

 

 

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

blog-post-image
Mi a pánikbetegség és hogyan kezeljük?
2023.02.17.

A pánikroham olyan hirtelen fellépő intenzív félelem, amely testi betegség tüneteit produkálja olyankor, amikor nincs valódi szervi eltérés. A pánikroham nagyon ijesztő lehet. A pánikrohamot átélő páciens számára az élmény nagyon ijesztő lehet, Azt hiheti, hogy elveszíti az önuralmát, szívrohamot kap vagy akár meg is halhat.  Sok embernek csak egy-két pánikrohamot kell átélnie élete során, és a probléma elmúlik, esetleg akkor, amikor egy stresszes helyzet véget ér. Ha azonban visszatérő, váratlan pánikrohamai vannak, és hosszú időn keresztül állandóan egy újabb rohamtól való félelemben él, akkor pánikbetegségnek nevezett állapota lehet. Bár a pánikrohamok önmagukban nem életveszélyesek, ijesztőek lehetnek, és jelentősen befolyásolhatják az életminőségét. Szerencsére a pánikbetegséget nagyon hatékonyan lehet kezelni.  

blog-post-image
A szülés utáni depresszió
2023.02.14.

A szülés utáni depresszió (posztpartum depresszió) olyan mentális állapot, amely a szülés után érinti a kismamákat. A SZÜLÉS UTÁNI DEPRESSZIÓ  gyakori állapot, amely a nők körülbelül 10-20%-át érinti a szülés után, és a szülést követő első évben bármikor jelentkezhet. Az állapot nagyon megterhelő lehet az anyák számára, és megnehezítheti az újszülöttjeikről és magukról való gondoskodást. A szülés utáni depresszió, ha időben felismerik és kezelik jól gyógyítható mentális probléma. Fontos a tünetek korai felismerése és a megfelelő szakemberrel való keztelése.

blog-post-image
A téli depresszió
2023.01.24.

A szezonális depresszió, más néven szezonális affektív zavar (SAD) a depresszió egyik típusa. Az évszakok változása váltja ki, és leggyakrabban késő ősszel kezdődik. Tünetei közé tartozik a szomorúság, az energiahiány, a szokásos tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, a túlalvás és a súlygyarapodás. A kezelések közé tartozik a fényterápia, a beszédterápia és az antidepresszánsok.