Mivel foglalkozik az egészségpszichológia?

 

A testi betegségek kialakulásának és gyógyításának komplex, bio-pszicho-szociális modelljére épülő pszichológiai intervenciókat foglal magában, ahol a páciens és a szakember együtt, közösen törekszik a testi egyensúly kibillenésének az okát megérteni és azt, amennyiben lehetséges, korrigálni. Az egészségpszichológia támogatja a páciens működésmódját, viselkedését abban, hogy egészségmagatartása adaptívabbá válhasson. Segít abban is, hogy a kialakult betegséghez való viszonyulás az egészség, a gyógyulás felé vezesse a pácienst, valamint támogatja a betegséggel való adaptívabb megküzdést is. Az egészségpszichológiának fő területe továbbá, hogy az egészségvesztéssel kapcsolatos lélektani nehézségeket oldja, a folyamat során szupportív módon kísérje a pácienst.

 

Miben tud segíteni a pszichológus?

 

A különböző betegségekhez gyakran kapcsolódhat olyan zavar, amely a testképet és az énképet is érinti, ezek kezelése és oldása is kiemelten fontos területe ennek a pszichológiai szakterületnek. A gyógyulás folyamatát gyakran jelentik olyan fontos lépések, mint egy-egy beavatkozás, műtét, vizsgálat, amely akár komolyabb szorongást is okozhat valakinél. Az egészségpszichológiai munkának részét képezi a páciensek abban való segítése, hogy ezekre a beavatkozásokra lélektani értelemben is megfelelően fel tudjanak készülni.

 

Tehát az egészségpszichológia leginkább abban ad támogatást, hogy megértsük, hogyan lehet jól, hogyan lehet egészségesebb a páciens és milyen erőforrásokat tud ennek érdekében mozgósítani. Az egészségpszichológia a kialakult problémákat nem a zavar, hanem az egészség felől igyekszik megközelíteni.

 

Milyen panaszokkal lehet egészségpszichológushoz fordulni?

 

–        krónikus fájdalom pszichológiai vetületének megértése és a fájdalom-menedzsment javítása

–        beavatkozásokra, műtétekre való pszichológiai felkészítés

–        a kialakult akár akut, akár krónikus betegséggel való adaptívabb megküzdés

–        a betegséghez kapcsolódó énkép és testkép problémák kezelése

–        pszichológiai értelemben vett egészségtudatosabb életvitel kialakítása

–        a páciensek öngondoskodásának és aktív gyógyulási  készségeinek erősítése

–        a veszteséggel, gyásszal való megküzdés támogatása, kísérése

–        egészségtudatos orientáció kialakítása és a rizikóviselkedések csökkentése

 

 

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

blog-post-image
Mikor jelent a szédülés súlyos betegséget?
2022.03.11.

A szédülés gyakori tünet, a sürgősségi ellátásban a betegek 5-10%-a emiatt jelentkezik. Egyes tünetekkel társulva azonnali orvosi ellátást igényel. Az idegrendszer számos része játszik szerepet az egyensúlyérzékelésben, ezért a tünetek lokalizációs jelentősséggel bírnak a klinikus számára. A leggyakoribb az egyensúlyrendszert érintő betegségek jóindulatúak, de jelentősen tudják a páciensek életminőségét rontani.

blog-post-image
Ritka fejfájások. A hisztamin intolerancia.
2022.03.02.

Megmagyarázhatatlan allergiaszerű tünetek étkezést követően? Fejfájás? Testszerte viszkető kiütések? Hasmenás, hányinger? Az allergiatesztek nem mutatnak ki eltérést? Sokáig az orvostudomány értetlenül állt ezen panaszok előtt, de a 2000-es évek elején kimutatták a hisztamin intoleranciának nevezett álllapotot, amit a DAO enzim működészavara okoz.