• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
  • enEnglish
mi-az-emdr
  • Az EMDR-terápia alapját Francine Shapiro amerikai pszichológus véletlenül fedezte fel 1987-ben.
  • Az EMDR-terápia a kétoldali stimulálás módszerét alkalmazza, amely aktiválja a mechanizmusokat, amelyek révén az érzelmileg túltöltött emlékek feldolgozásra kerülnek.
  • A terápiás folyamat során a páciens kontrollált körülmények között, a terapeuta irányításával újra átéli a traumát, miközben szemmozgásokat végez vagy más kétoldali stimulációban részesül.
  • Az EMDR-terápia hatékonyságát számos klinikai vizsgálat igazolta, különösen a PTSD (poszt-traumás stressz betegség), szorongás és depresszió kezelésében.

 

Mióta alkalmazzák az EMDR terápiát?

Francine Shapiro, egy amerikai pszichológus, véletlenül fedezte fel az EMDR alapját 1987-ben. Sétálás közben észrevette, hogy szorongása csökkent, amikor gyorsan mozgatta a szemét balról jobbra. Ez a megfigyelés késztette arra, hogy kutatásokat végezzen a jelenség pontosabb megértése érdekében. Az általa kidolgozott módszert kivzsgáló kutatásokban először PTSD-ben szenvedő veteránok és más traumát átélt egyének vettek részt, akik jelentős javulást mutattak a EMDR-terápiát követően. Az 1990-es évek hozták a módszer széles körben elterjedését és népszerűvé válását. Az EMDR terápia egyre nagyobb figyelmet kapott a pszichológiai közösségen belül és számos klinikai vizsgálat igazolta hatékonyságát a PTSD és trauma kezelésében. Az American Psychological Association (APA) hivatalosan is elismerte az EMDR-terápiát mint hatékony PTSD kezelési módszert, amelyet később más kórképek, mint a szorongás és depresszió kezelésében is sikerrel alkalmaztak a 2000-es évektől.

Miért válassza rendelésünket?

Rendelőnkben tapasztalt szakemberek állnak rendelkezésére, akik személyre szabott kezelési tervet állítanak össze az Ön egyéni igényei alapján. Célunk, hogy javítsuk életminőségét és segítsük a mindennapi kihívások leküzdésében.A páciensek számára barátságos és támogató környezetet biztosítunk, ahol nyugodtan beszélhetnek problémáikról és kérdéseikről.

Falucskai Henriett, klinikai szakpszichológus, EMDR-terapeuta

Falucskai Henriett, klinikai szakpszichológus, EMDR-terapeuta

 

Amennyiben úgy érzi, hogy ön, vagy szerette segítségre szorul, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk! Online felületünkön könnyedén foglalhat időpontot, és részletes információkat találhat szolgáltatásainkról. Várjuk jelentkezését, hogy közösen találjuk meg a legmegfelelőbb megoldást az Ön számára.

 

Miért lesznek egyes emlékek traumatikusak?

A traumatikus, félelmet keltő emlékek által okozott szorongás, azaz a poszt-traumás stress kialakulásában a traumát okozó emlékek normálistól eltérő tárolása játszik szerepet.  A traumatikus eseményről őrzött emlékek nem úgy tárolódnak, mint a semleges, vagy kellemes emlékképek. Miért nem? Mert vagy kora gyerekkorban történtek, amikor a memóriahálózat még instabil, éretlen,  vagy azért, mert érzelmileg, indulatilag nagyon megterhelő,  vagy az eddig tapasztaltaktól nagyon eltérő az adott traumatikus emlék.

A traumatikus emlékek kóros tárolása azt is jelenti, hogy az emlékkép érzelmileg nem kerül feldolgozásra, hanem újra és újra nyersen, intenzív érzelmi reakciót kiváltva (félelem, rettegés, szégyen, stb.) elevenedik meg. A feldolgozatlan traumatikus emlékek által kiváltott érzelmi túlterhelés át tudja venni az irányítást a gondolatok és a cselekedetek felett is (“érzelmek az ész helyett”) olyan szituációkban, ami a traumatikus emlékre hasonlít. A feldolgozott, vagy semleges és kellemes emlékeket agyunk akkor “veszi elő” a memóriahálozatból, amikor arra szükségünk van, azonban a feldolgozatlan emlékképek akkor is előbukkanak, amikor nem akarjuk.  Az érzelmi-indulati töltet folyamatosan gátolja a traumafeldolgozást.

Természetesen mindannyiunkat érnek rossz, kellemetlen élmények, amelyeket azonban feldolgozunk, lehámozzuk róluk az érzelmi-indulati töltetet és ezáltal azok bekerülhetnek a normális emlékek, tapasztalatok közé. Tanulhatunk belőlük, a rossz emlék tapasztalattá nemesül.

 

Hogyan segíti az EMDR terápia a trauma feldolgozását?

Az EMDR-terápia azt a folyamatot tudja elősegíteni, hogy a traumatikus, félelmet keltő élmény érzelmi feldolgozása megtörténjen és az emlékkép bekerüljön a feldolgozott emlékek tárházába, az adaptív hálózatba. Természetesen nem lesz belőle jó élmény, vagy nem fogja a páciens elfelejteni, de a terápia hatására egy feldolgozott kellemelten emlékké lényegül, az érzelmi reakció lecsendesedik, az előzőleg elszigetelt és érzelmileg töltött emlék egy koherens életrajzi narratíva részévé válik

Az EMDR-terápia több lépcsőfokból áll, szigorú protokollt követ. Először érzelmileg mélyen belehelyezkedünk az adott traumába meghatározott módon, kontrollált körülmények között a terapeuta irányításával. Az EMDR terápia egyik kulcsmozzanata  a kétoldali stimulálás, amely aktiválja azt a mechanizmust, amelynek során az érzelmileg túltöltött emlékek kiürülnek az érzelmi hálózatból és átkerülnek az adaptív hálózatba a normális emlékképek közé. Az emlék felidézése először erős érzelmi reakciót vált ki, azonban ezek a reakciók egyre gyengülnek, majd kioltódnak, hiszen átesnek az érzelmi feldolgozás folyamatán. A következő alkalmakkor, amikor a traumát az EMDR terápia alatt a páciens felidézi érzi az enyhülést, veszíti az emlék a súlyát, erejét.

 

Photo by Priscilla Du Preez| www.unsplash.com/

Photo by Priscilla Du Preez | www.unsplash.com/

Hogyan működik az EMDR terápia?

Az EMDR-terápia nem csak azért különleges, mert rendkívül hatékonyan csökkenti a traumával kapcsolatos PTSD tüneteket, hanem kiválóan vizsgálható idegtudományi eszközökkel. Az EMDR során végzett kétoldali stimuláció hagyományos formája szerint a paciens követi a terapeuta kézmozgását a szemével jobbra-balra tekingetve. Több tényező is szerepet játszik abban, hogy a szemmozgások elősegítik a traumafeldolgozást. Egyrészt a jobbra-balra tekintés a gyors szemmozgással járó (REM) alvást utánozza, amely kulcsfontosságú a memória rögzülésében és az emlékek érzelmi feldolgozásban. Másrészt ez a fajta szemmozgás akkor jellemző, ha egyenesen előre megyünk, ami agyunkat egy olyan állapotba hozza, mint amikor bátran szembemegyünk a veszéllyel, azaz szembenézünk a félelmet kiváltó dologgal. Később más kétoldali stimulációs forma (például a vállak vagy a térdek meghatározott ritmusban történő ütögetése) is hatékonynak bizonyult. A stimuláció aktiválja a kommunikációt az amygdala, az érzelmi hálózat központja és a prefrontális kéreg, az adaptív hálózat  központja között. Ez lehetővé teszi az agynak az emlék újraértékelését és átfogalmazását, beépítve azt az adaptív hálózatba és eltávolítva az érzelmi hálózatból.

 

Kinek segít az EMDR terápia?

Az EMDR terápiát a traumatikus élmeények feldogozásának segítésére és a poszt-traumás stressz betegség (PTSD) kezelésére alkalmazták kezdetben. A módszer hatékonyságát később bizonyították a szorongásos betegségek, a depresszió, egyes személyiségzavarok és az OCD, azaz a kényszerbetegség kezelésében is.

Ha Ön vagy egy szeretette a trauma következményeivel küzd, ne habozzon segítséget kérni. Egy képzett EMDR terapeuta segíthet megtenni az első lépést a gyógyulás felé vezető úton. Az élet újra élvezhetővé válhat, és a múlt terhei helyett a jövő örömeire koncentrálhat. Bízzon abban, hogy van kiút, és ne féljen segítséget kérni – a változás lehetséges.

 

 

Felhasznált irodalom:

The Use of Eye-Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) Therapy in Treating Post-traumatic Stress Disorder—A Systematic Narrative Review

Correlates of EMDR Therapy in Functional and Structural Neuroimaging: A Critical Summary of Recent Findings