Falucskai Henriett

klinikai pszichológus

falucskai-henriett
Szakterület: Szorongásos zavarok Fóbiák Kapcsolati problémák Kríziskezelés Trauma feldolgozás Életvezetési tanácsadás
Nyelvismeret: magyar, angol
Rendelési idő: Hétfő 8-16, Kedd 8-16

Falucskai Henriett 2001-ben szerezte pszichológusi és pszichológia tanári diplomáját a Debreceni Egyetemen, ugyanebben az évben tett szert autogén tréning terapeuta képesítésre. 2005-ben szerezte meg a felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képesítést. 2009-ben a meditációs-immaginációs terápiát sajátította el. Folyamatosan képzi magát, jelenleg EMDR képzésben vesz részt. Pszichológiai magánrendelése mellett korábban a Készenléti Rendőrség alosztályvezető szakpszichológusaként és pszichológiai tanácsadóként szerzett tapasztalatot. A Nők Lapja pszichológus szakértőjeként számos cikket jegyez.

 

Szolgáltatások

Praxisában szorongásos zavarok, ezen belül is a pánikzavar és a fóbiák kezelésében jártas. Foglalkozik kapcsolati problémákkal, trauma feldolgozással, kríziskezeléssel, szimbólumterápiás módszerekkel, autogén tréninggel és meditációval dolgozik.

 

Falucskai Henriett rendelésére a >>kapcsolati oldalunkon<< található elérhetőségeken kérhet időpontot.

 

Média

Nők Lapja cikkek:

 

BORT ISZIK– Vizet prédikál

MIT KEZDJÜNK A HIBÁINKKAL?– Elfogadni azt, amin nem lehet változtatni

A PRIORIZÁLÁS KÉPESSÉGE– Meg kell-e pucolni karácsonyra az ablakot? (Nem)

TÖBB VAGYOK MINT A TRAUMÁM – Hogy lehet feldolgozni?

A TESTEM ÉN VAGYOK – Szeretni, törődni, elfogadni

BÁTORSÁG KONTRA VAKMERŐSÉG– A félelem megmentheti az életünket

VÉGRE LEHET KUCKÓZNI – Mire jó a pihenés?

EGYSZERRE CSAK EGYET – A multitasking bűvöletében

CSALÁDI SZEREPEK – Főnök a házban?

FUSSON ÉS SÍRJON – 5 tipp stresszoldásra

HIÁNYZOM MAGAMNAK – Merjünk egyedül lenni

MIT SÍRSZ? – A szülés utáni depresszió

VÉDD MAGAD! – Hogyan készítsük fel a gyerekeinket a veszélyekre?

UTOLÉRJÜK-E A SÁNTA KUTYÁT? – A hazudás pszichológiája

 

MIÉRT NEM DÍCSÉRÜNK ELEGET  >>Nők Lapja (www.noklapja.hu)

MODERN BOSZORKÁNYPEREK  >>Ki kicsoda az online zaklatásban? (www.noklapja.hu)

 

Podcast-ok:

Radio88 – Cafe88 – 2020.10.16. Családi kapcsolatok

Radio88 – Cafe88 -2021. 01. 21. Hol a határ udvarlás és zaklatás között? 

Radio88 – Cafe88 -2021.03.29.  Miért jó, ha a gyerekeknek van háziállata?

 

 

Előadások:

Én lennék a hibás? Bántalmazó kapcsolatok és segítség – YouTube

 

 

Alkalmazott módszerek

 

Szimbólumterápia

A szimbólumterápia képi, szimbolikus tartalmakkal történő gyógyító, elemző lélektani munka. A szimbólum sokféle jelentés sűrítménye, érzéki, érzelmi, gondolati elemek szövevénye, hidat képez a tudatos és a tudattalan között.

 

Autogén tréning

Az autogén tréning világszerte az egyik legelterjedtebb relaxációs módszer. Saját erőből merít, a saját aktivitásunkat használja fel, ezt fejezi ki az elnevezés is: autogén. Belső, lelki utunk felfedezéséhez a test felöl indulunk, ráhangolódunk a test nyelvére. Az önismeret, önszabályozás és önmeghatározás lehetőségét hordozza magában, személyiségfejlesztő módszer, mely beépíthető mindennapi életünkbe. Ez a pszichés önreguláció megerősíti a személyiséget, harmonizálja, helyreállítja a test-lélek-szellem egyensúlyát, helyreállítja a vegetatív idegrendszer harmóniáját, segít abban, hogy egészségesek maradjunk. Az elsajátított és megfelelően alkalmazott terápia oldja a feszültséget, nyugtat testileg és lelkileg egyaránt. Aki ezt a módszert beépíti a mindennapjaiba, az megtanulja szervezete és érzelmei egyes folyamatait úgy kezelni és irányítani, hogy számára a stresszes, feszült helyzetek könnyebben kezelhetővé válnak, és minden helyzetben ki tudja majd szűrni az őt zavaró dolgokat.

Indikáció: A terápia segítségével gyógyszer nélkül rendeződhetnek az idegi-lelki eredetű szív-, légzési, gyomor- és emésztési, szexuális panaszok, az alvás-zavarok, a túlzott verejtékezés, elmúlhat a tic, a migrén, csökken a depresszió, megszűntethető a segítségével a pánikzavar, kezelhetőek vele egyes fóbiák is – és mindez 3 hónap alatt elsajátítható, s egy életen át megmarad, mint a táncolni, úszni, biciklizni tudás. Ajánlott a várandósság idején is, mivel jelentősen segíti a baba-mama kommunikációt.

A relaxáció nagyon jó abban, hogy el tudjuk önmagunkat fogadni, és fel tudjuk magunkat fedezni.
Az autogén tréningen elsajátítható relaxációt Dr. Johannes Schultz német ideggyógyász fejlesztette ki 1920-ban, azóta használják orvosok, pszichológusok és trénerek. Orvosilag mérhető, bizonyítható eredményei vannak.

 

Imagináció és meditáció

 

Az imagináció és meditáció folyamatában tematikus képi megjelenítés útján pszichés problémák mélylélektani feltárása és megoldása történik. Az önmagunkban való elmerülés belső történéseink, belső működésünk meg- és felismerésére, lényegi önmagunk megértésére ad lehetőséget. Segítheti a múltbeli traumák felidézését, személyiségbe való integrálását. Amikor belső képeket alkotunk, akkor a pszichés energiák, a problémák kép formájában jelennek meg, így egyszerű szavak helyett komplex képekkel való munka válik lehetővé. A belső képeink őszinték, mentesek a szabályoktól, sablonoktól és elvárásoktól, mély önmagunkból és a külvilággal való kapcsolatunkból erednek. Visszavezetnek a verbalitás előtti időszakra, amikor még kisgyermekként képekben gondolkodtunk. A belső képekkel való munka nem csak oldja a felgyülemlett belső feszültséget, de önismeretünk fejlesztését, belső világunk gazdagítását is lehetővé teszi.

 

Az EMDR módszer

 

Az Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) – vagyis szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás – egy olyan terápiás eljárás, melyet traumatikus élmények következtében kialakult maradandó problémák kezelésére dolgoztak ki. A trauma egy múltban megélt megrázó esemény, amely túlmutat a mindennapok tapasztalatain, és fenyegeti az egyén testi, lelki egyensúlyát. Kialakulhat többek között baleset, fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki terror, elhanyagolás, érzelmi zsarolás, megszégyenítés következtében is.  Az EMDR viszonylag új terápiás technika, melynek első változatát 1989-ben írta le dr. Francine Shapiro amerikai pszichológusnő. Az EMDR terápia abban segít az agynak, hogy a traumatikus esemény egyes részleteit összekapcsolja, az emléktöredékeket integrált emlékké alakítsa és így illessze az emlékezetbe. A feltárás közben a személy újraéli a traumatikus élményanyagot, miközben érezhetően csökken a traumaélmény intenzitása, és ezzel egyidejűleg az érzelmi feszültség is. Az érzelmi töltését vesztett emlék újraintegrálódik a személyes élettörténetbe, a traumát elszenvedett személy mély megnyugvást él át. Az EMDR módszer serkenti a test öngyógyító mechanizmusait, és az agy normál emlékfeldolgozását.

 

 

Munkatársaink