Mit csinál egy gyógytornász?

 

A gyógytorna azon betegségek és sérülések kezelésével foglalkozik, amelyek fájdalmat okoznak, vagy korlátozzák a beteg mozgását és a mindennapi életben szükséges tevékenységek elvégzését. A gyógytornászok a beteg kórtörténetére és fizikai állapotának felmérésére támaszkodnak a kezelési terv kidolgozásához és szükség esetén beépítik a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok eredményeit, mint például a röntgen, CT-vizsgálat vagy MRI-eredmények. Elektrodiagnosztikai tesztek (például elektromiográfia és idegvezetési sebesség tesztelés) is szükségesek némely esetben a gyógytorna kezelési terv kialakításához. A gyógytornász által javasolt kezelés általában magában foglal speciális testgyakorlatok végzését, manuálterápiát, gyógytornászati segédeszközök használatát, mint például a kineziológiai szalagok. A gyógytornász használ olyan eszközöket is, ami a testbe történő energiaközlés segítségével segítenek a mozgás helyreállításában és a fájdalom csökkentésében. Ilyen a rendelőnkben használt elektroterápiás berendezés, de a gyógytornász alkalmaz lézert, hullámterápiát, ultrahangot is. Ezen túlmenően a gyógytornászok az betegekkel együttműködve dolgoznak a mobilitás megtartásán, vagy visszanyerésén, tanácsaikkal, útmutatással segítik a betegek egészségesebb és aktívabb életmódra való törekvését.

 

 

 

Mi a különbség a gyógytorna, a fizioterápia és a fizikoterápia között?

 

Ezeket a fogalmakat gyakran felcserélve használják. Habár valamelyest eltérő a jelentésük, az általuk érintett területek meglehetősen átfednek egymással. Szoros értelemben véve fizikoterápia alatt azokat a kezelési módokat értjük, amely során valamilyen műszerrel végrehajtott energiaközlést végez a gyógytornász/fizikoterapeuta a beteg testrész felé. Ilyen a lökéshullám-terápia, az elektroterápia, a lézeres kezelés többek között. A fizioterápia azon kezelések csoportját jelenti, ahol a terapeuta a saját fizikai erejét használva végez beavatkozást. A manuál terápia, a faszcia disztorziós model például. A gyógytorna a mozgáskezelés, ahol a gyógytornász a beteget instruálja és segíti olyan speciális gyakorlatok végzésében, amely az adott kórkép tüneteit javítja, serkenti a gyógyulást, bizonyos izmokat erősít, vagy a sérült idegrendszeri működések helyreállását segíti. A gyógytorna diplomához kötött, magas képzettséget igénylő egészségügyi tevékenység. Szorosan kapcsolódik az orvosláshoz és a neurológiai, idegsebészeti, mozgásszervi betegségek gyógyításának sarkalatos pontja.

 

Gyógytorna helyiség

 

Miért használ a gyógytorna?

 

Valóban hatásos kezelési mód a gyógytorna? Számtalan vizsgálat és tanulmány bizonyítja, hogy a gyógytornászok által alkalmazott módszerek segítenek a mozgásképesség javításával és a fájdalom jjelentős csillapításával. Ennek hátterében számos tényező szerepel. A szövetek és bőr mobilizálása olyan idegrostokat aktivál, melyek blokkolják a fájdalomérzet fenntartásában résztvevő idegi elemeket a környéki idegrendszerben. A gerincvelőben és az agykéregben a gyógytornában használatos módszerek segítik a természetes fájdalomcsillapító molekulák termelődését és felszabadulását. Emellett a gyógytorna stimulálja és segít helyreállítani a hormonháztartást, valamint a testmozgás karban tartja a légzést és keringést is.

 

 

Milyen gyakorisággal végezzünk gyógytornát?

 

A gyógytorna kezelések általában 40-60 percig tartanak hetente több alkalommal. A kezelések mellett egyéni programot tervezünk, amely otthon végzendő gyakorlatokat foglalnak magukba. A gyakorlatokat naponta, másnaponta érdemes végezni.

 

Gyógytorna helyiség

 

Specializált gyógytorna típusok

 

FDM Terápia – Faszcia Disztorziós Modell

 

Az FDM egy új és különösen hatékony mozgásterápiás eljárás, amit az amerikai sürgősségi orvos Steven Typaldos fejlesztett ki, és amit ma már az egész világon egyre szélesebb körben alkalmaznak. Az FDM elismerten a leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító terápia, amely széles körben alkalmazható mozgásszervi problémák kezelésére, olyan pácienseknek is segítséget nyújthat, akik régóta küzdenek krónikus fájdalmakkal.

 

A testbeszéden alapuló vizsgálat után a terapeuta tudni fogja melyik manuális fogás lesz a megfelelő a páciens számára.

 

A terápia főként a kötőszöveti rendszerre, feszes és lágy kollagén tartalmú struktúrákra és azon keresztül az ízületekre van hatással. Legyen szó akár egy munka során történt terhelés miatt kialakuló panaszról vagy egy sportolás közben szerzett sérülésről, az FDM jól és gyorsan használható.

 

Milyen problémák kezelhetők az FDM terápiával?

 

  • izom fájdalmak
  • mozgásbeszűkülés
  • izomerő csökkenés
  • nyaki fájdalom
  • derék- háti fájdalom
  • ízületek fájdalma (váll, térd stb.)
  • krónikus fájdalom
  • sportsérülések

 

A Dorn Terápia

 

Egy manuálisan végzett ízületi korrekciós technika, melynek célja a gerincoszlop fiziológiás helyzeteinek visszaállítása. Hatékony kezelés fájdalmaknál, zsibbadásnál, akut és krónikus aszimmetrikus testi reakcióknál. A terápia alkalmas más megbetegedések kezelésére is, melyek direkt vagy indirekt úton kapcsolatban állnak a gerincoszloppal. A gerinc területén megjelenő panaszok zöme visszavezethető az alsó végtagokra, és azok hosszbeli eltéréseire.

 

A Dorn terápiával való kezelés során lehetőségünk van az ízületek korrekciójára, az izomzat lazítására, a gerinc mellett futó meridiánok (energiapályák) kezelésére, a csigolyákhoz tartozó belső szerv ideg- és energiaellátásának javítására, sőt befolyásolható a pszichés működés is. A kezelés során a végtagok és a csigolyák vizsgálata után, az első lépés az alsó végtagok hosszkülönbségének kezelése annak érdekében, hogy ezt követően a csigolya blokádok feloldása minél tökéletesebb legyen. Célunk az egyenlő végtaghossz megteremtésével az emberi test természetes terhelési viszonyainak helyreállítása. A terápia soha nem lokálisan szemlél, hanem az egész test viszonylatában elemzi az aktuális panaszokat és próbálja azok valódi okát feltérképezni. Ezért mindig alulról fölfelé építkezik, lépésről lépésre korrigál.

 

Breuss Masszázs

 

egy gyengéd, gerincen végzett masszázs, mely nyújtja, lazítja a gerincet, a mellette futó izmokat, és a kötőszövetet.  Súlyosabb gerincproblémáknál, erős fájdalmaknál, merev izomzatnál a Breuss masszázs egy ideális előkészítője lehet a Dorn terápia során végzett ízületi korrekcióknak, de akár önálló kezelésként is alkalmazható.

 

A modern masszázsterápia gyengéd és lágy fogásai segítségével képes maximális relaxációt biztosítani, regenerálni a szervezetet.  A Breuss masszázs során alkalmazott gerincnyújtó, fogástechnikák hatékonyan csökkentik a porckorongok terhelését így hatékony kiegészítő terápia lehet olyan fájdalmat okozó megbetegedések esetén, mint a porckorongsérv, krónikus izomfájdalmak, idegbecsípődés, fokozott izomspazmus, ízületi kopás.

 

Kinesio Tape

 

A Kinesio Tape egy hatóanyagot nem tartalmazó, rugalmas, öntapadós szalag, ami a gyógytorna kezelések remek kiegészítője lehet. Nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, a bőr számára semleges, hatását kizárólag a felragasztás módja határozza meg. A megfelelő helyre és módon felragasztva hosszabb ideig (5-8 napig) a bőrön maradhat, igénybevételtől függően.

 

A Kinesio Tape terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb kiegészítő módszer. Gyors, fájdalommentes, és hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor valamint műtétek utáni rehabilitációban is.

 

A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet elérni a kinesio tape alkalmazásával.

 

Flossing

 

A Flossing lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Célja az izompólya problémákból eredő izomfájdalmak, ízületi fájdalmak csökkentése, megszüntetése, a kötőszövet és az izomszövet regenerálása, duzzanat csökkentése, ízületi mozgásterjedelem javítása.

 

A Flossing technika során egy rugalmas, speciális méretű szalagot tekerünk körbe a problémás területen. Ezzel létrehozunk egy kompressziót, aminek oldása jelentősen hozzájárul a kóros folyadékgyülem, duzzanatok csökkentéséhez. Javítja ezáltal a terület vérkeringését is.

 

Krónikus fájdalom során a fasciahálók kóros letapadásának (crosslinkek) oldására is kitűnő segítséget ad, ahogy javít a kötőszöveti feszességen is.

 

A szalagot pár percre helyezzük fel, mely idő alatt manuális technikákat alkalmazunk, nyújtunk, erősítünk, vagy mozgásterjedelmet növelünk a problémának megfelelően. Ezt ismételjük egymás után többször.

 

Gyógytorna árak

SzolgáltatásÁr
Állapotfelmérés
/alkalom, 60-90 perc
10.000 Ft
Gyógytorna
/alkalom, 50 perc
7.000 Ft
Rehabilitációs tréning
/alkalom, 50 perc
5.500 Ft
Gyógytorna bérlet 5 alkalmas
6700 Ft/alkalom, , 50 perc
33.500 Ft
Rehabilitációs tréning bérlet 5 alkalmas
5200 Ft/alkalom, 50 perc
26.500 Ft
Páros rehabilitációs tréning bérlet 5 alkalmas
3700 Ft/alkalom/fő, 50 perc
18.500 Ft
Gyógytorna bérlet 10 alkalmas
6500 Ft/alkalom, 50 perc
65.000 Ft
Rehabilitációs tréning bérlet 10 alkalmas
5000 Ft/alkalom, 50 perc
50.000 Ft
Páros rehabilitációs tréning bérlet 10 alkalmas
3500 Ft/alkalom/fő, 50 perc
35.000 Ft

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

blog-post-image
Miért ropognak az ízületek?
2022.01.07.

Bár életünk során sokszor hallhatjuk, hogy a ropogás károsítja az ízületeket, szerencsére ez ma már csak egy városi legenda, bár korábban az orvostudomány is így gondolta. Ma már számtalan kutatási eredmény alapján biztosan tudjuk, hogy a ropogás természetes fiziológiai jelenség és semmilyen veszéllyel, vagy károsodással nem jár.

blog-post-image
A futás közbeni túlzott előrehajlás fájdalmat okozhat
2021.09.08.

A derék hajlásszöge és a fájdalom kialakulása futás közben és után. Egy új kutatás érdekes, és nem várt összefüggést talált a sérülések kialakulásának esélye és a futás közben felvett testtartás, pontosabban a törzs dőlésszöge között. Utóbbi óriási eltéréseket mutat. Vannak futók, akik szinte hátradőlve,  -2 fokos, míg mások jelentősen előredőlve, akár 25 fokban is - futnak. Ez fokozhatja a fájdalom kialakulásának esélyét.