Mit csinál egy gyógytornász?

 

A gyógytorna azon betegségek és sérülések kezelésével foglalkozik, amelyek fájdalmat okoznak, vagy korlátozzák a beteg mozgását és a mindennapi életben szükséges tevékenységek elvégzését. A gyógytornászok a beteg kórtörténetére és fizikai állapotának felmérésére támaszkodnak a kezelési terv kidolgozásához és szükség esetén beépítik a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok eredményeit, mint például a röntgen, CT-vizsgálat vagy MRI-eredmények. Elektrodiagnosztikai tesztek (például elektromiográfia és idegvezetési sebesség tesztelés) is szükségesek némely esetben a gyógytorna kezelési terv kialakításához. A gyógytornász által javasolt kezelés általában magában foglal speciális testgyakorlatok végzését, manuálterápiát, gyógytornászati segédeszközök használatát, mint például a kineziológiai szalagok. A gyógytornász használ olyan eszközöket is, ami a testbe történő energiaközlés segítségével segítenek a mozgás helyreállításában és a fájdalom csökkentésében. Ilyen a rendelőnkben használt elektroterápiás berendezés, de a gyógytornász alkalmaz lézert, hullámterápiát, ultrahangot is. Ezen túlmenően a gyógytornászok az betegekkel együttműködve dolgoznak a mobilitás megtartásán, vagy visszanyerésén, tanácsaikkal, útmutatással segítik a betegek egészségesebb és aktívabb életmódra való törekvését.

 

Manga Anikó gyógytornász

Manga Anikó gyógytornász

 

 

Mi a különbség a gyógytorna, a fizioterápia és a fizikoterápia között?

 

Ezeket a fogalmakat gyakran felcserélve használják. Habár valamelyest eltérő a jelentésük, az általuk érintett területek meglehetősen átfednek egymással. Szoros értelemben véve fizikoterápia alatt azokat a kezelési módokat értjük, amely során valamilyen műszerrel végrehajtott energiaközlést végez a gyógytornász/fizikoterapeuta a beteg testrész felé. Ilyen a lökéshullám-terápia, az elektroterápia, a lézeres kezelés többek között. A fizioterápia azon kezelések csoportját jelenti, ahol a terapeuta a saját fizikai erejét használva végez beavatkozást. A manuál terápia, a faszcia disztorziós model például. A gyógytorna a mozgáskezelés, ahol a gyógytornász a beteget instruálja és segíti olyan speciális gyakorlatok végzésében, amely az adott kórkép tüneteit javítja, serkenti a gyógyulást, bizonyos izmokat erősít, vagy a sérült idegrendszeri működések helyreállását segíti. A gyógytorna diplomához kötött, magas képzettséget igénylő egészségügyi tevékenység. Szorosan kapcsolódik az orvosláshoz és a neurológiai, idegsebészeti, mozgásszervi betegségek gyógyításának sarkalatos pontja.

 

Gyógytorna helyiség

 

Miért használ a gyógytorna?

 

Valóban hatásos kezelési mód a gyógytorna? Számtalan vizsgálat és tanulmány bizonyítja, hogy a gyógytornászok által alkalmazott módszerek segítenek a mozgásképesség javításával és a fájdalom jjelentős csillapításával. Ennek hátterében számos tényező szerepel. A szövetek és bőr mobilizálása olyan idegrostokat aktivál, melyek blokkolják a fájdalomérzet fenntartásában résztvevő idegi elemeket a környéki idegrendszerben. A gerincvelőben és az agykéregben a gyógytornában használatos módszerek segítik a természetes fájdalomcsillapító molekulák termelődését és felszabadulását. Emellett a gyógytorna stimulálja és segít helyreállítani a hormonháztartást, valamint a testmozgás karban tartja a légzést és keringést is.

 

 

Milyen gyakorisággal végezzünk gyógytornát?

 

A gyógytorna kezelések általában 40-60 percig tartanak hetente több alkalommal. A kezelések mellett egyéni programot tervezünk, amely otthon végzendő gyakorlatokat foglalnak magukba. A gyakorlatokat naponta, másnaponta érdemes végezni.

 

Gyógytorna helyiség

 

Specializált gyógytorna típusok

 

McKenzie torna

 

A McKenzie-módszer, más néven McKenzie-megközelítés vagy mechanikus diagnózis és terápia (MDT) az új-zélandi Robin McKenzie fizioterapeuta által kifejlesztett, a mozgásszervi fájdalmak értékelésére és kezelésére szolgáló rendszer. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, melyet a világ több, mint 40 országában alkalmaznak. A McKenzie-módszer azon az elképzelésen alapul, hogy a fájdalmat és más tüneteket gyakran a helytelen mozgás okozza, és hogy ezek a tünetek gyakran enyhíthetők bizonyos gyakorlatokkal és mozgásokkal. A McKenzie-módszer célja, hogy a pácienseket képessé tegye saját gyógyulásuk irányítására azáltal, hogy megtanítja őket arra, hogyan kezeljék saját tüneteiket egy sor gyakorlat és mozgás segítségével.

A módszer nagy hangsúlyt fektet a teljes mozgástartomány fájdalommentesítésére, illetve fontosnak tartja a panaszok kiújulásának megelőzését. A terápia alapos vizsgálattal kezdődik, és minden esetben az az egyén adott állapotára épül. Az adott mozgásokra érkező reakciókból a képzett McKenzie terapeuta személyre szabott kezelési programot állít fel.

Alkalmazása leginkább gerincsérv, porckorongsérv, lumbago, isiász, különböző eredetű nyaki fájdalmak, illetve végtagi zsibbadások, gyengeségek esetében hatékony. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető. Általában más kezelési formákkal, például manuális terápiával együtt alkalmazzák, és gyakran ajánlják krónikus mozgásszervi fájdalmakkal küzdő emberek számára.

 

 

Schroth-terápia

 

A Schroth-terápia egy olyan fizikoterápiás módszer, amelyet a skoliózis , azaz olyan állapot kezelésére fejlesztettek ki, amelyben a gerinc elgörbült vagy elferdült. A Schroth-terápia célja, hogy gyakorlatok és mozdulatok sorozatával javítsa a gerinc vonalát és csökkentse a görbület súlyosságát. A terápiát Németországban az 1920-as években fejlesztette ki Katharina Schroth, és a légzőizmok edzésének és a gerinc háromdimenziós korrekciójának elvein alapul.

A Schroth-terápia egy sor speciális gyakorlatot foglal magában, amelyek célja a gerinc körüli izmok nyújtása és erősítése. A gyakorlatokat jellemzően szőnyegen vagy speciális felszerelésen végzik, és az izomerő és a mobilitás javítása érdekében aktív és passzív eszközök, mint a súlyzók, ellenállási szalagok használatát is magukban foglalhatják. A terápia más technikákat, például masszázst és manuálterápiát is magában foglalhatja a rugalmasság javítása és az izomfeszültség csökkentése érdekében.

A Schroth-terápiát gyakran más kezelési formákkal, például merevítéssel vagy műtéttel együtt alkalmazzák a skoliózis kezelésének elősegítésére. Általában a gerinc enyhe vagy közepes mértékű görbületében szenvedők számára ajánlott, és hasznos lehet a fájdalom csökkentésében és a mobilitás javításában a skoliózisban. Emellett a Schaeuermann-kór, tartási rendellenességek, különböző gerinc deformitások korrigálhatók ezzel a speciális technikával. A terápia célja, az állapotromlás megállítása, megelőzése, a a gerinc felegyenesítése, az elcsavarodott csigolyák visszafordítása, majd a korrekciós tartás stabilizálása.
A Schroth gyakorlatok gyermek és felnőtt korban is végezhetők.

 

A fitmummy® pré- és posztnatális tréning

 

A fitmummy® pré- és posztnatális tréning egy gerincspecialista gyógytornász által kidolgozott, a szülést, illetve a várandóságot és szülést követő regenerációt elősegítő és a korábbi sportteljesítmény mihamarabbi elérését középpontba helyező komplex kezelés.

 

A fitmummy® prénatális, azaz szülés előtti program többféle módszer ötvözete. Merít a különböző gerinctréningek, a jóga, a keringésjavító és kardióedzések eszközkészletéből. Célja a kismama mobilizációja és az izomerősítés, különös tekintettel a szülés alatt fokozott terhelésnek kitett gát-, medence- és kismedencei izmokra. Figyelmet szentel a légzéstechnikára és a légzőizomzatra.

 

A posztnatális program három egymásra épülő lépcsőből áll. Az elsőben a terhesség alatt a hasi- , kismedencei izomzat és a gáttájék megváltozott funkciójára és a regenerációjára koncentrál, magába foglalva a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) helyreállítását.

Az hasi-, gáttájéki- és medenceizomzatot egy rendszerként tekintve a fitmummy® posztnatális tréning program második lépcsője a medence és az ágyéki terület erősítését és rehabilitációját veszi célba. A program harmadik lépcsőjeként a korábbi lépcsők alatt megerősített testtájak és izmok teljes mozgásspektrumba való beillesztését tűzi ki célul. A program céljait a kismamák egyéni igényeihez illesztve alakítja ki a terapeuta, legyen az a várandósságot követő időszak fokozott fizikai terhelésére való felkészülés, vagy a sérülésmentes sporttoláshoz való visszatérés.

 

 

FDM Terápia – Faszcia Disztorziós Modell

 

Az FDM egy új és különösen hatékony mozgásterápiás eljárás, amit az amerikai sürgősségi orvos Steven Typaldos fejlesztett ki, és amit ma már az egész világon egyre szélesebb körben alkalmaznak. Az FDM elismerten a leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító terápia, amely széles körben alkalmazható mozgásszervi problémák kezelésére, olyan pácienseknek is segítséget nyújthat, akik régóta küzdenek krónikus fájdalmakkal.

 

A testbeszéden alapuló vizsgálat után a terapeuta tudni fogja melyik manuális fogás lesz a megfelelő a páciens számára.

 

A terápia főként a kötőszöveti rendszerre, feszes és lágy kollagén tartalmú struktúrákra és azon keresztül az ízületekre van hatással. Legyen szó akár egy munka során történt terhelés miatt kialakuló panaszról vagy egy sportolás közben szerzett sérülésről, az FDM jól és gyorsan használható.

 

Milyen problémák kezelhetők az FDM terápiával?

 

  • izom fájdalmak
  • mozgásbeszűkülés
  • izomerő csökkenés
  • nyaki fájdalom
  • derék- háti fájdalom
  • ízületek fájdalma (váll, térd stb.)
  • krónikus fájdalom
  • sportsérülések

 

 

Kinesio Tape

 

A Kinesio Tape egy hatóanyagot nem tartalmazó, rugalmas, öntapadós szalag, ami a gyógytorna kezelések remek kiegészítője lehet. Nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, a bőr számára semleges, hatását kizárólag a felragasztás módja határozza meg. A megfelelő helyre és módon felragasztva hosszabb ideig (5-8 napig) a bőrön maradhat, igénybevételtől függően.

 

A Kinesio Tape terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb kiegészítő módszer. Gyors, fájdalommentes, és hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor valamint műtétek utáni rehabilitációban is.

 

A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet elérni a kinesio tape alkalmazásával.

 

 

 

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

blog-post-image
Hialuronsav injekciók térdfájdalomban
2023.09.01.

A hialuronsav injekciókat a térdízületi porckopás, fájdalom kezelésére és a térdízület funkcióinak javítására használják. Ezt a kezelési módszert viszkoszupplementációnak nevezik. A hialuronsav injekció során kis mennyiségű, gyakran mindössze 2 ml hialuronsavat fecskendeznek közvetlenül a térdízület ízületi tokjába. A térdízületi artritisz hialuronsav injekcióval történő kezelésének céljai a fájdalom csökkentése, az ízületi mozgás javítása az ízületi kenés fokozásával, valamint az ízületi súrlódás és gyulladás csökkentése.

blog-post-image
Gerincsérv
2023.05.13.

A porckorongsérv a gerinc porckorongjaiban található sérült rostos gyűrűt jelenti, ami az ágyéki gerincoszlopban jelentkezik leggyakrabban. A sérült rostos gyűrű miatt a középponti zselés mag kifelé tolódhat, ami nyomást gyakorolhat az ideggyökökre, és különböző tüneteket okozhat, például fájdalmat, zsibbadást, bizsergést, vagy gyengeséget az érintett testrészben. Súlyos esetben széklet és vizelettartási zavarok is jelentkezhetnek. A porckorongsérv általában a korral járó kopás és terhelés következtében alakul ki, de bizonyos tényezők, például az ülő életmód, az elhízás, a dohányzás és a gyenge izmok is növelhetik a kockázatot. Az orvos általában fizikális vizsgálatot és képalkotó eljárásokat, például MRI-vizsgálatot használhat a diagnózis felállításához. A kezelés lehet konzervatív, például pihenés, gyógyszeres kezelés vagy fizikoterápia, illetve sebészeti beavatkozás, ha az állapot súlyos vagy nem javul a konzervatív kezelésekkel.