• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
  • enEnglish

Amit az idegblokádról tudni érdemes

amit-az-idegblokadrol-tudni-erdemes

Az állandó fájdalom rontja az életminőséget, az alvást, a hangulatot. Legtöbbször az alapbetegség helyes kezelése, a gondosan megválasztott gyógyszeres terápia, a gyógytorna, illetve ezek kombinációja enyhülést hoz. Sok páciensnél azonban, aki súlyos fájdalomtól szenved, az idegblokád a fájdalomcsillapítás szerves része.

 

Az idegblokád lényege, hogy helyi érzéstelenítő és gyulladásgátló gyógyszereket közvetlenül az érintett ideg területére injektálva segíthetnek a fájdalomcsillapításban, valamint javítjhatják a funkciót és az életminőséget. A cél – akárcsak a rádiofrekvenciás abláció esetében (erről bővebben ITT olvashat>>) – gyakran az, hogy elkerülhessük a műtétet, és a páciens aktív szerepet tudjon vállalni a fizikoterápiában.

 

Miért végzünk idegblokádot?

 

Az injekciókat fájdalomcsillapító célzatuk mellett diagnosztikai eszközként is használjuk. Egy adott célterületre vagy idegekre adott injekció segíthet a fájdalom helyének és forrásának meghatározásában, hiszen hatásosság esetén nagy valószínűséggel az adott ideg ellátási területén kell keresni az elváltozást. Ez segít megcélozni a kezelendő területet, és segít a további kezelés helyének meghatározásában is.

 

Az alábbiakban Dr Csüllög Emese, fájdalomterapeuta segítségével nyújtunk betekintést azoknak a betegeknek, akik idegblokádot fontolgatnak. A doktornő szerint ezt a négy dolgot érdemes tudni:

 

Az injekciótól való félelem szinte mindig rosszabb, mint maga az injekció

 

A betegek gyakran tétováznak, amikor a tűről van szó, de a legtöbb eljárás jól tolerálható és rövid, általában 5-15 percig tart. Az injekció beadásának helyén alkalmazott helyi érzéstelenítő minimálisra csökkenti a szúrás fájdalmát. Esetenként intravénás szedációt alkalmazunk, ami segíthet a szorongás csökkentésében, és a komfortérzet biztosításában.

 

Dr Csüllög Emese, fájdalomterapeuta

Dr Csüllög Emese, fájdalomterapeuta

 

Olyan idegi struktúrák esetén, amelyek mélyebben helyezkednek el a testben a röntgen átvilágítás lehetővé teszi, hogy láthatóvá tegyük a csontokat, amelyek kulcsfontosságú iránymutatók a tájékozódáshoz. Ultrahangot is használhatunk, amely az ideget és magát a gyógyszer szöveti szétterülését is láthatóvá teheti, valamint vizualizálja az elkerülendő képleteket, pld az ereket. Ezen módszerek segítik az injekció pontos célzását és minimalizálják a szövődmények esélyét és a beavatkozás alatti kellemetlenséget. Természetesen pontos és részletes anatómiai ismeretekre van szükség minden esetben.

 

Mindenki másképp reagál az idegblokádra

 

Néhány ember számára az idegblokád azonnali megkönnyebbülést hoz, más páciensek számára egy sorozat injekciót kell beadni, mielőtt lényegesen és tartósan segít enyhíteni a fájdalmat.

 

Általánosságban tudjuk a krónikus fájdalomról, hogy minél tovább áll fenn, annál nehezebb kezelni. Ezen jelenség hátterében a kóros neuroplaszticitás, azaz az idegrendszer átrendeződés áll, amely következtében a fájdalomérző rendszer akkor is aktiválódik, amikor a szervezetet nem éri semmi károsító behatás. Erről bővebben ITT>> és ITT>> olvashat.

 

Ez azt is jelenti, hogy a korán kezdett kezelés hatásosabb és megelőzheti a fájdalom krónikussá válását. Az idegblokádot egyéb terápiákkal kombinálva, mint a gyógyszerek és a fizikoterápia alkalmazva növelhető a hatásosság.

 

Az idegblokáddal célba vett különböző testrészek között is találunk eltérést. A gerincben lehetséges, hogy az első injekció diagnosztikus és teljes hatású lehet. Az idegblokád válaszreakciója alapján esetleg további injekciókat, illetve eltérő irányú, más gerincszegmentumokban végzett injekciókat adhatunk. Végső soron a fájdalom forrásának azonosítása, a fájdalom csökkentése, a funkció javítása és a műtét elkerülése a cél.

 

Térdízületi idegblokád

A térdízületi fájdalmának idegblokádja (forrás: www.viewmedica.com)

 

Előfordulhat, hogy a beavatkozás után fájdalom jelentkezik

 

A beavatkozás után, a beavatkozás helyén kellemetlenség, esetleg fájdalom jelentkezhet, amely az injekció beadását követő 1-2 napon belül javulni fog. A helyi érzéstelenítő hatása nem tart sokáig, és néhány embernél eltarthat egy ideig, amíg a gyulladáscsökkentők hatása beindul, azonban ezek hosszútávon hatnak és hoznak enyhülést.

 

A gyulladáscsökkentők csúcshatása általában 3 és 10 nap között van.  Az első injekcióra adott válasz segít az fájdalomterapeutának a jövőbeni kezelések tervezésében.

 

Az injekció beadásának gyakorisága a páciens kórtörténetétől függ

 

Amennyiben a beavatkozás hatásos, de a hatás idővel gyengül, úgy az idegblokád megismételhető. Minden esetben az orvos határozza meg a beadható idegblokádok pontos számát. Ez függ a fájdalom erősségétől, a fájdalmat okozó kórképtől és a páciens egészségügyi állapotától, pl. cukorbetegségben a gyulladáscsökkentőket óvatosan és ritkábban szabad alkalmazni.

 

Végső soron  az idegblokád célja a fájdalom csökkentése, a fizikoterápiában való részvétel révén a funkció javítása, és egyes betegeknél invazívabb beavatkozás, illetve  a műtét elkerülése.