blog-post-image

Beszéljünk a fájdalomról? Beszéljünk a fájdalomról!

2021.03.29.

 

Hogyan beszéljen orvosával a krónikus fájdalomról? Tippek a fájdalom terapeutától

 

A krónikus fájdalommal élő betegeknek sok kihívással kell megküzdeniük, ezek közül az egyik legnagyobb és legnehezebb a hatásos, egyénre szabott fájdalomcsillapító módszerek megtalálása. A fájdalom terapeutával való konzultáció és gondozásbavétel időigényes, de az orvos és a páciens részéről egyaránt rendkívül fontos folyamat.

 

Dr Csüllög Emese

 

A fájdalomnak szerteágazó oka és  számos fajtája létezik. Ezekről egy másik >>blogbejegyzésben írtunk részletesen<<. A helyzetet tovább  nehezíti, hogy nagyon egyéni, ki hogyan éli meg a fájdalmát, milyen az életminőségre kifejtett hatása. A fájdalom gyógyítása, kezelése összetett feladat, amelyben rendkívül fontos szerepet kap a páciens és a fájdalmat kezelő orvosa közötti kommunikáció.

 

A fájdalom szubjektív érzés, amelyet olykor nehéz pontosan Körülírni, vagy a mértékét meghatározni. Orvosa megfelelő kérdésekkel segítheti önt panaszainak leírásában.

 

Az orvosával folytatott hatékony kommunikáció kulcsfontosságú eleme a sikeres fájdalomcsillapításnak.

 

“Bár a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a fájdalom egyforma, valójában többféle fájdalom létezik, amely egyénenként különböző” – magyarázza a fájdalom terapeuta, Dr. Csüllög Emese

“A fájdalomcsillapításra szakosodott orvosok sokkal jobban tudnak segíteni akkor, ha jól megértik a beteg fájdalommal kapcsolatos panaszait.”

 

Így lehet a leginformatívabb beszélgetést folytatni a fájdalomról orvosával

 

Miért nehéz beszélni a fájdalomról?

 

Az Akut fájdalom

 

biológiai szempontból egy olyan folyamat, amely megvéd a káros behatások ellen. A szövetek sérülésekor olyan kémiai hírvivő molekulák szabadulnak fel, amelyek a fájdalomérző idegsejteket elektromos impulzusok generálására késztetik. Ez egy tovafutó ingerülethullámot vált ki, ami a gerincvelőbe, majd az agy fájdalomérző központjaiba jut el.

 

szinapszis

image by SERVIER MEDICAL ART

 

Ez okozza a fájdalomérzetet és azt a viselkedést, ami a fájdalmat, azaz a károsító ingert megszűntetni igyekszik (például elrántjuk a kezünket a forró sütőtől, vagy kíméljük a bokánkat egy rándulást követően). Ezt akut fájdalomnak nevezzük és elengedhetetlen a  szervezet túléléséhez.

 

A krónikus fájdalom

 

– amely hetekig, hónapokig vagy évekig tarthat – ezzel szemben látszólag céltalan, nincs biológiai haszna. Hátterében nagyon sok ok állhat, kiválthatja korábbi sérülés, indulhat egy műtétet követően, vagy olyan krónikus betegségből eredhet, mint az  ízületi gyulladás, a fibromialgia, vagy a cukorbetegség. Ennek során az idegrendszer olyan átalakuláson megy keresztül, ami tartósan befolyásolja a fájdalomérzékelést és akkor is fájdalomérzetet generál, ha nincs jelen szöveti sérülést okozó behatás.

 

“A krónikus fájdalmat általában nem egyetlen probléma okozza – ez ritkán ilyen egyszerű” – mondja Dr. Csüllög

 

“nem tudjuk pontosan, mi indítja el azt a folyamatot, amely az idegrendszer kóros fájdalomérzékelését okozza.”

 

Segítsen az orvosának Önnek segíteni

 

Ha először jár a Frida Med Fájdalom Ambulancián, akkor a  következőket kérjük:

 

1 Hozza magával a korábbi orvosi dokumentációt, amely kapcsolódik a jelenlegi panaszhoz. A legtöbb fájdalom betegnek van korábbi orvosi papírja, amit a panaszok kivizsgálása, vagy egyéb betegségek során kapott. Különösen fontos a képalkotó vizsgálatok eredménye, illetve képanyaga. Nem kell az összes papírt elhozni, csak azokat, amik lényegesek.

 

2 Hozzon egy pontos listát a jelenleg szedett gyógyszerekről. “Kifejezetten tudni szeretnénk, hogy valójában hogyan szedi a beteg a gyógyszert, még akkor is, ha kissé eltér az eredeti javaslattól” – mondja Dr. Csüllög Emese. “Ha az előírat szerint naponta háromszor kell bevenni a gyógyszert, de csak egyszer veszi be, akkor ez egy fontos részlet, amely elősegíti a hatásos kezelési terv elkészítését.”A korábban a fájdalomra szedett gyógyszerek listáját és az azzal szerzett tapasztalatokat. Volt-e mellékhatás, milyen dózisban próbálta a fájdalomcsillapítókat, milyen hatást ért el, miért hagyta abba?

 

3 Minden jelenlegi egyészségi problémájára szedett gyógyszerét sorolja el nekünk, így pl a magasvérnyomásra, szívbetegségére, alvasásgátló kezelésre szedett gyógyszereit is. Ez azért fontos, mert egyes gyógyszerek befolyásolhatják egyéb szerek anyagcseréjét, vagy kölcsönhatásba léphetnek egymással.

 

Hogyan írhatjuk le a fájdalmat

 

A fájdalom mértéke

 

egy nehezen meghatározható dolog, hiszen a fájdalom egy szubjektív érzet, ezért rendkívül nehéz a mértékének, nagyságának és a minőségének a mérése és leírása.

“A fájdalom erősségének mérésére számtalan teszt, kérdőív létezik. A legelterjedtebben az úgynevezett vizuális analóg skálákat használjuk” – mondja Csüllög doktornő

”ez alkalmas arra, hogy megbecsüljük a fájdalom általános fokát és annak időbeli változását, valamint a kezelés sikerességét”

 

VAS

vizuális analóg skála

 

A vizuális analóg skála felvételekor a fájdalom mértékének megbecsüléséhez a beteg értékeli a fájdalmát egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol az 1 a fájdalommentességet, a 10 “az elképzelhető legnagyobb fájdalmat” jelenti.

 

A fájdalom nagyságán kívül a fájdalom terapeuta a következő jellegzetességekkel kapcsolatban tesz fel kérdéseket a betegnek:

 

Hol fáj?

Mikor fáj?

Hogyan tudja leírni a fájdalmát?

Mi fokozza és mi csökkenti a fájdalmát?

Hogyan befolyásolja a fájdalma a mindennapi életvitelét?

Milyen, az ön számára fontos tevékenységekben gátolja a fájdalom?

 

A fájdalom minősége

 

és annak leírása az egyik legnehezebb feladat és sokan nehezen találják a szavakat.

 

“A fájdalmat hangulatfestő, hangutánzó, érzelmi töltettel rendelkező szavakkal szokták a betegek leírni. Ezeknek komoly diagnosztikai értéke van, hiszen ezek alapján tudunk következtetni a fájdalom eredetére és a kezelési terv felállításában is segítenek” – mondja Dr Csüllög Emese

 

Az égő, hasogató fájdalom neuropátiás eredetre, a lüktető, forróságérzettel társuló fájdalom gyulladásos háttérre utalhat például.

 

Ezek a leggyakoribb szavak a fájdalom leírásakor:

 

a fájdalom minőségi leírása

A fájdalom minősége

 

További hasznos tanácsok

 

Csüllög doktor nő ezeket a tippeket adja a konzultáció előtt:

 

Jöjjön kérdésekkel. Mielőtt meglátogatja a Fájdalom Ambulancia rendelését bátran írja fel azokat a fontos kérdéseket, amelyekre választ szeretne kapni és orvosával megbeszélni. Fontos otthon jól végiggondolni, hogy mire kíváncsi, érdemes a családtagok véleményét is kikérni.

 

Hozzon magával egy közeli hozzátartozót. Több szem többet lát. A családtag sokat tud segíteni a tünetek, panszok jellemzésében, valamint olyan kérdései is lehetnek, amelyek esetleg nem jutnak a beteg eszébe. Természetesen a járványhelyzet ezt felülírhatja, mert jelenleg nem tartózkodhat a rendelőben, csak a beteg, de a családdal való konzultáció megoldható video-beszélgetéssel is.

 

Vezessen fájdalomnaplót. A fájdalom szinte soha nem állandó, mutat napszaki ingadozást, befolyásolják gyógyszerek, különböző körülmények és tevékenységek. A hatásos kezelési terv felállításához a fájdalom fokáról és annak ingadozásáról nyert információk nélkülözhetetlenek. A legjobb megoldás, ha már a vizit előtt elkezd egy fájdalomnaplót vezetni, amelyet a kezelés alatt is folytasson, így objektív képet kaphatunk a kezelés hatásosságáról és ez segíti a kezelés folyamatos finomhangolását is.A

A Frida Med Klinika | Szeged ingyenesen letölthető fájdalomnaplóját >>EZEN A LINKEN<< töltheti le.

 

Legyenenek elérhető célkitűzései.  A krónikus fájdalom hónapok, évek alatt alakul ki, annak gyógyítása is hosszadalmas folyamat és ritkán érhető el 100%-os fájdalommentesség. Fontos ezzel tisztába lenni és reális elvárásokkal kezdeni a terápiát. A fájdalom terapeuta a beteggel közösen határozza meg a célt és azt, hogy mikor értékeljük a terápiát sikeresnek. Általában a fájdalom 30-50%-os átlagos értéke (VAS-ban kifejezve)  jó eredménynek számít, de szintén fontos, hogy az életminőség is javuljon, például páciens újra képes legyen a számára fontos tevékenységek végzésére. Ez is egyénenként változó, a munkavégzés mellett van akinek a sport fontos, másoknak a kerti munka végzése, a kirándulás, vagy a játék az unokákkal.

 

A jó orvos-beteg kapcsolat kulcsa a megfelelő kommunikáció. A fent említett tanácsok Ön és orvosa sikeres közös munkáját, illetve az Ön gyógyulását segítik.