• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
  • enEnglish

Gerincműtét egy tűn keresztül

gerincmutet-egy-tun-keresztul

A kisízületi fájdalom kezelése rádiofrekvenciás ablációval

  A kulcslyuksebészet, vagy minimálisan invazív beavatkozások minden sebészeti szakmát átalakítanak. A mélyaltatásban, nagy műtéti feltárásból végzett operációk helyét átveszik az apró metszésből, de valamilyen a sebész térbeli tájékozódását segítő eszközzel (például műtét alatti röntgen, endoszkópok, ultrahang) végzett műtétek. A kulcslyuksebészeti eljárások előnye, hogy rövidebb időt vesznek igénybe, kisebb megterheléssel, kevesebb fájdalommal és gyorsabb gyógyulással járnak. Általában helyi érzéstelenítésben végezhetőek, nincs szükség mélyaltatásra, így a beavatkozást követően a páciensek hazamehetnek.  

 

A kisízületi fájdalom szindróma

 

Forrás: AugustaHealth

Forrás: AugustaHealth

  A kisízületi fájdalom a csigolyákat összekapcsoló L alakú, lapos ízfelszínű kisízületek, azaz az úgynevezett facet ízületek artrózisának tünete. Jellegzetes a derékfájdalom, amely nyugalomban, például hosszabban ülve, vagy fekve fokozódik, mozgásra csökken. A páciensek gyakran fájó derékkal ébrednek, és a nap folyamán csökken a panaszuk. A kórképpel részletesen foglalkoztunk EBBEN>> az írásunkban.   A kezelésben a gyógyszereken kívül nagyon fontos szerep jut a gyógytornának, a testsúly karbantartásának, a gerincizomzat megerősítésének, melyek által csökken a kisízületekre jutó terhelést. Gyakran azonban a rehabilitáció megkezdése előtt szükség van olyan kezelésre, amely a fájdalmat jelentősen csökkenti és lehetővé teszi az intenzívebb gyógytornát.  

 

Hogyan működik a rációfrekvenciás abláció

  A rádiófrekvenciás abláció (RFA) során magas frekvenciájú elektromágneses teret (3 Hz és 300 GHz közötti frekvenciatartományban) generálunk a célzott szövetekben speciális elektródákkal. Ennek eredményeként egy körülírt területen gyorsan emelkedik a hőmérséklet, ami a környező szövet szövet koagulációját okozza. Maga az elektróda nem melegszik fel, ellenben az elektróda körül található vízmolekulák rezgése és surlódása alakít ki hőt. Az RFA-t számos állapot kezelésére használják a minimálisan invazív sebészetben. Krónikus fájdalmak csillapításra, mint a nyak- és derékfájdalom, porckoronsérv, ízületi fájdalmak, valamint daganatok kezelésére, beleértve a jóindulatú és rosszindulatú daganatokat, vénás elégtelenség gyógyítására többek között.    

 

Mi a célja a rádiófrekvenciás ablációnak?

  A rádiófrekvenciás abláció célja, hogy kikapcsolja a facet ízületben levő fájdalomérző idegrostok műkődését, így gátolva a gerincvelőbe és agyba küldött a fájdalomjelzéseket.   Az abláció célzottan, kontrollált hő segítségével némítja el a kisízületeket beidegző fájdalomérző idegeket. A speciális, injekciós tűnél vastagságú elektródák nem kizárólag leadják a hőt, hanem nagyon pontosan mérik is a szöveti hőmérsékletet, így az orvos pontosan meg tudja határozni, hogy mekkora területen történjen az idegrostok kiiktatása.  

 

A rádiófrekvenciás abláció előnyei a műtéttel szemben a következők:

 

elkerülhető a gerincműtét,

azonnali fájdalomcsillapítást eredményez,

kevés vagy egyáltalán nincs gyógyulási idő,

csökken a fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti igény,

javul a gerinc mozgékonysága,

javul a funkció, így hatásosabb és intenzívebb gyógytornát lehet alkalmazni

gyorsabb a munkába és más tevékenységekbe való visszatérés.  

 

Kinek javasolt a beavatkozás?

 

  A túlnyomóan kisízületi panaszokkal jelentkező pácienseknél, akik konzervatív kezelésekre (gyógyszer, gyógytorna) nem, vagy nem kielégítően reagálnak.  

 

Mikor ellenjavallt az abláció?

 

A beavatkozást nem javasolt elvégezni:

Helyi vagy a teljes szervezetet érintő bakteriális fertőzésben szenvedő betegek

Várandós nők

Vérzési rendellenességekkel rendelkező betegek

Daganatos megbetegedésben szenvedők

Kezeletlen pangásos szívelégtelenség vagy cukorbetegség  

 

Ki végzi a beavatkozást?

 

Dr Kis Dávid idegsebész

Dr Kis Dávid idegsebész

 

  A Frida Med Klinika | Szeged idegsebészei, Dr Kis Dávid és Dr Varga Ádám több száz sikeres beavatkozást végzett korábban. A beavatkozásokat megkezdték Klinikánkon az régióban egyedüliként ultrahang vezérlés segítségével. Az ultrahang előnye, hogy nem teszi ki sem a beteget, sem a személyzetet röntgensugárzásnak, gyorsabban és kényelmesebben végezhetőek a beavatkozások.

 

A beavatkozás előtti konzultáció, valamint az utánkövetés és rehabilitáció a Frida Med Klinika | Szeged rendelőjében történik. 

 

Mi történik a beavatkozás előtt?

 

6 hónapnál nem régibb képalkotó

  A pontos diagnózis felállításához szükség van egy 6 hónapnál nem régibb gerinc-MRI vizsgálatra, amely lehetővé teszi a kisízületek, a porckorongok és az idegrostok állapotának pontos megítélését, illetve segít kizárni egyéb kórképet a panaszok hátterében. Ha a páciens ilyennel rendelkezik, akkor magával kell hoznia a képanyagot az első konzultációra. Ha nem készült fél éven belül MRI, akkor a Komplex Labor rövid időn belül előjegyzi.  

 

 

Idegsebészeti konzultáció

 

 A beavatkozás előtti konzultáción Kis doktor megvizsgálja, részletesen kikérdezi a panaszokról, korábbi kezelésekről, gyógyszereiről, esetleges gyógyszerérzékenységről. Átnézi a felvételeket és tájékoztatja a pácienset a beavatkozásról, a várható hatásról és kockázatokról. Ha közösen úgy döntenek, hogy érdemes belevágni, a beavatkozás nagy valószínűséggel kielégítően enyhíteni fogja a panaszokat, akkor a pácienst előjegyezzük a beavatkozásra.  

 

Hogyan kell készülni a beavatkozásra?

 

  A beavatkozás napján nem kell semmi speciális előkészület, nem kell éhgyomorra érkezni, de nem javasolt előtte nehéz ételek fogyasztása sem. Fontos a bő folyadékbevitel és az egyébként szedett gyógyszerek utasítás szerinti szedése. Ha ön aszpirint vagy más a véralvadást befolyásoló gyógyszert szed, azt kérjük jelezze az első konzultáción és Kis doktor javaslatot fog tenni a beavatkozást megelőző napokon történő adagolásra.   Az eljárás 30-40 percet vesz igénybe, és azt követően a pácienset még további 60 percig megfigyeljük a Komplex Labor váróhelyiségeiben. Ezt követően otthonába távozhat lehetőleg kísérővel, az autóvezetés a beavatkozás után ellenjavallt.  

 

Mi történik a beavatkozás alatt?

 

  Érkezéskor a Komplex Labor recepción kell jelentkezni, ahol felveszik Öntől az adatait, valamint aláírja a tájékoztató/beleegyező nyilatkozatot és nyilatkozik ismert gyógyszerallergiáról.  

 

Előkészítés

 

  A pácienst az asszisztensek bekísérik a beavatkozás helyiségébe és segítenek kényelmesen elhelyezkedni az asztalon. Sok derékfájós páciens nehezen tud a hasán feküdni, azért párnákat alkalmazunk, hogy a testhelyzet kényelmes legyen. A beavatkozás alatt az orvos ultrahang készüléken ellenőrzi folyamatosan az alkalmazott eszközök helyé. A területet, ahol a beavatkozást végezzük a sebész sterilen lemossa és izolálja a nem-steril bőrfelülettől, pontosan úgy, mintha egy metszéssel járó nyílt műtétet végezne.  

 

1. lépés: helyi érzéstelenítés

 

  A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, így nincs szükség altatásra. Egy vékony tűvel érzéstelenítjük a bőrt és a bőralatti szöveteket.  

 

2. lépés: az elektróda behelyezése

 

  Az ultrahang készülé segítségével az orvos egy vékony, üreges tűt irányít a kisízület azon részére, ahol a kisízületet ellátó idegrostok találhatóak. Az ultrahang lehetővé teszi az orvos számára, hogy valós időben figyelje a tűt a monitoron és megbizonyosodjon arról, hogy az eszköz a kívánt helyre kerül. Ez enyhe kellemetlenséggel, nyomásérzéssel járhat, de fájdalmat ritkán okoz.  

 

Scientific Figure on ResearchGate

Scientific Figure on ResearchGate

 

3. lépés: teszt-ingerlés

 

  A sebész nem csak a kép alapján bizonyosodik meg a tű helyéről, hanem egy apró lépésekkel emelkedő ingerárammal az idegrostokat stimulálja és megkéri a pácienset, hogy jelezze mit érez. Ez enyhe zsibbadásérzéssel, esetleg a derékfájdalomhoz hasonló fájdalommal járhat, ami azt jelzi, hogy a tű ideális pozícióban van és elkezdhető az abláció.  

 

4. lépés: abláció

 

Az RFA tű a kisízület mellett (A kép eredete: Facet joint syndrome: from diagnosis to interventional management )

Az RFA tű a kisízület mellett (A kép eredete: Facet joint syndrome: from diagnosis to interventional management )

Ezután az ablációs elektródával rádiófrekvenciás, azaz magas frekvenciájú, enyhe erősségű áramot alkalmazunk. Ennek hatására egy borsónyi területen a fájdalomérző idegrostok roncsolódnak és megszűnik a fájdalomjelek gerincvelőbe és agyba történő leadása. A rádiófrekvenciás áramot 60-90 másodpercig adjuk le, eközben a sebész az elektródában elhelyezett nagypontosságú hőmérővel ellenőrzi a hőmérsékletet.  

 

5. lépés

 

  Mielőtt a tűt kiveszi a sebész helyi érzéstelenítőt és hosszú felszívódású gyulladáscsökkentőt ad be a kisízület környékére a tartósabb hatás és a fájdalommentes gyógyulás érdekében.  

 

Mi történik a kezelés után?

 

  A legtöbb páciens a beavatkozás után azonnal felkelhet. Rövid ideig tartó (30-60 perc) megfigyelés után otthonába távozhat kísérővel. Előfordul, hogy a beavatkozás környéke pár napig érzékeny, ilyenkor egyszerű fájdalomcsillapító bevétele, vagy a terület hűtése javasolt. Másnaptól vissza lehet térni a rendes kerékvágásba, munkába, de 2-3 napig a gerinc megterhelését el kell kerülni (nehéz tárgy emelése, tartós lehajolás). A kívánt fájdalomcsillapító hatást általában 10 napon belül tapasztalják meg a páciensek, de egyeseknél azonnali enyhülés tapasztalható, míg másoknál 2-3 hét is szükséges a teljes hatás kifejlődéséhez. 2-3 hét elteltével javasoljuk az intenzív gyógytornakezelés megkezdését is, amellyel visszaállítható a mély hátizmok ereje és csökkenteni tudjuk a beteg kisízületekre jutó terhelést.  

 

Mik a tapasztalatok?

 

  A fájdalomcsillapító hatás általában 9-24 hónapig áll fenn. Itt is vannak azonban egyéni különbségek, vannak páciensek, akiknél az abláció tartós enyhülést okoz, különösen, ha a gyógytornát komolyan veszik és rendszeresen végzik. Másoknál az idegek újrafejlődnek és a fájdalom visszatér, de ilyenkor a beavatkozást meg lehet ismételni.   A rádiófrekvenciás abláció jól felállított diagnózis és avatott kezekben végzett beavatkozás mellett 70-80% -ban hatékony és tartós fájdalommentességet eredményez.  

 

Milyen kockázatokkal jár?

 

  A rádiófrekvenciás abláció biztonságos eljárás, minimális a szövődmények gyakorisága, azonban fontos tisztába lenni azzal, hogy mint minden beavatkozás, ez is jár bizonyos kockázattal. Az irodalomban közölt szövődmények a következők: helyi fájdalom, idegfájdalom, ideggyulladás, neuroma, lokalizált zsibbadás, fertőzés, az eljárás során alkalmazott gyógyszerek allergiás reakciója.  

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:

 

  https://www.researchgate.net/publication/346106909_Minimally_Invasive_Surgery_for_Chronic_Pain_Management_An_Evidence-Based_Approach_An_Evidence-Based_Approach

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0185106316300622

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22006423/