blog-post-image

Kisízületi fájdalom szindróma, a derékfájdalom gyakori oka

2021.05.12.

 

A derékfájdalom rendkívül gyakori probléma , a felnőtt lakosság 10-20%-át érinti, ami Magyarországon milliós nagyságrendnek felel meg. A legtöbben a derékfájást a gerincsérvvel, vagy porckorongsérvvel szokták azonosítani. Ezzel szemben a derékpanaszokat sokkal gyakrabban a kisízületek kopása okozza jellegzetes tüneteket produkálva, melyet kisízületi fájdalom szindrómának nevezünk. Szerencsére ezt a fajta fájdalmat eredményesen lehet gyógyítani műtét nélkül is.

 

A facet ízületek, azaz a kisízületek

 

Azt a képességünket, hogy a gerincünk minden irányban szabadon mozoghat, a gerinccsigolyák közötti L alakú kis ízületeknek köszönhetjük. Ezeket facet ízületnek, vagy csigolyák közötti kisízületeknek nevezünk.  Ezek az ízületek szinte minden mozdulatunkban részt vesznek, és biztosítják a gerincnek azt a stabilitást és rugalmasságot, amely a törzs megtartásához szükséges.

 

Egészséges és artrózisos kisízület (forrás:Atlantic Spine Center)

 

Az egymás alatti csigolyákat a porckorongok és hátsó részükön a facet ízületek, vagyis a kisízületek kötik össze. Az ízületi porc sík felszínű, az ízületet erős ízületi tok veszi körül, és apró, visszakanyarodó idegrostok látják el. Az egészséges gerinc esetében a gerincoszlopra ható terhelés egyenletesen oszlik el az izmok és inak, a porckorongok és a kisízületek között. Azonban, ha az egyensúly felborul, a kisízületek túlterhelődnek és kopni kezdenek, ennek pedig fájdalom és korlátozott mozgás lesz a következménye.

 

A kisízületi fájdalom szindróma

 

Kisízületi fájdalom szindróma

 

Az ismétlődő sérülések, az elhízás, a rossz testtartás megváltoztatják a gerinc mechanikáját, ezáltal egyenlőtlenné válik az ízületekre jutó terhelés. A folyamat gyakran a csigolyák közötti porckorongok rugalmasságának elvesztésével kezdődik. A terhelés áttevődik a kisízületekre, az ízületi felszín feltöredezik, az ízületi tok elvékonyodik, ízületi sarkantyúnak nevezett csontkinövések alakulhatnak ki, súlyos esetben a csont állománya is megváltozik, degenerálódik. Ezek az elváltozások a mozgások beszűkülését okozzák, irritálják az idegeket és gyulladást okoznak. Az idegek irritációja fájdalomingereket küld az ízületet beidegző idegen keresztül a gerincvelőbe és az agyi fájdalomközpontokba.

 

Mik a kisízületi fájdalom szindróma tünetei?

 

A kisízületi kopás, más néven artrózis sokáig fájdalommentes lehet. Idővel valamilyen behatás, például a gerinc megterhelése előhozza a tüneteket. A <strong>kisízületi fájdalom</strong>ra jellegzetes a diffúz, tompa fájdalom, amely jelentkezhet a gerincoszlop bármely szakaszán. A derék alsó részén vagy a nyakban a leggyakoribb, hiszen ezek a legtöbbet mozgó részei a gerincnek. A csontsarkantyúk irritálhatják az idegeket, emiatt a fájdalom kisugározhat az ágyéki gerinc betegsége esetén a keresztcsont és far, míg a nyaki gerinc érintettsége esetén a váll és lapockába irányába, valamint a tarkóba. Az izmok feszessé válnak, ami szintén szerepet játszik a fájdalom fenntartásában. Az idegek becsípődését okozó gerincsérvvel ellentétben itt nem alakulnak ki az idegkárosodásra jellegzetes tünetek, mint bénulás, vagy súlyos érzészavar.

 

A fájdalom egy rossz mozdulat, vagy a szokásosnál nagyobb  fizikai terhelés hatására fellángolhat, emiatt korlátozott a fizikai terhelhetőség.

 

Az olyan mozdulatok, mint a hátrafelé hajlás vagy az oldalirányú elfordulás az érintett ízület felé fokozzák a fájdalmat.

 

Jellegzetes, hogy a betegek reggelente fájdalommal ébrednek, ami mozgás hatására csökken. Az egyéb ízületi kopásokhoz hasonlóan a nyugalom sokszor fokozza a panaszokat, mozgásra enyhül a fájdalom.

 

Azok a testhelyzetek, amelyek csökkentik az ízület terhelését, például ülés, vagy az előrehajlás enyhíthetik a fájdalmat.

 

Ha a csontsarkantyúk az idegeket nyomják, a kisízületi kopás tünetei utánozhatják a porckorongsérv fájdalmát is, azonban a porckoron eredetű fájdalom a pihenésre szűnik és mozgás fokozza.

 

Kit érint a kisízületi fájdalom szindróma?

 

Bármelyik életkorban jelentkezhet, de a kor előrehaladtával, különösen 40 év felett növekszik a gyakorisága. Egyes, erre hajlamosabb egyénekben   akár a 20-as években is elkezdődhet ez a folyamat. A kisízületi fájdalom szindróma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul.

 

Hogyan diagnosztizáljuk?

 

A pontos diagnózis nagyon fontos, hiszen a kisízületi fájdalom szindrómát célzottan, jó hatásfokkal lehet kezelni. A tünetek átfednek az egyéb okból (gerincsérv, csigolyaösszeroppanás, szűk gerinccsatorna stb.) kialakult gerincbetegségekkel, ezért a beteg tüneteinek részletes feltárása és a részletes betegvizsgálat elengedhetetlen. Fontos felderíteni, hogy a fájdalmat mi váltja ki, illetve mi fokozza, reggel, vagy inkább este jelentkeznek a panaszok, hogyan befolyásolja az alvást, milyen mozdulatok hatásása fokozódik, hova sugárzik, neurológiai vizsgálattal elemezzük az esetleges idegi sérülés jelenlétét. Meg kell határozni a fájdalom pontos helyét, kiterjedését, azt, hogy kisugárzik-e, keresni kell nyomásérzékeny pontokat, ha vannak, kikérdezni a beteget a fájdalom típusáról színezetéről.

 

 

A kisízületi kopás CT és MRI képe

 

Képalkotó vizsgálatok a kisízületi fájdalom diagnosztizálásában

 

Rendkívül fontos része a diagnózisnak a képalkotó vizsgálatok (CT és MRI,; a röntgen vizsgálat nem eléggé informatív ilyenkor) áttekintése. A képalkotókon látni lehet a kisízületek kopásának jeleit, az egyenetlen ízfelszíneket, az ízületi tok jellegzetes változásait, valamint a csontsarkantyúk jelenlétét. Az MRI vizsgálat a porckorongok, az ideggyökök és az idegek vizsgálatát is lehetővé teszi, így láthatóvá tehető, ha az ideg nyomás alá kerül.

 

Hogyan kezelhető a kisízületi fájdalom szindróma?

 

Noha az ízületi gyulladás nem fordítható vissza, gyógyszeres kezelés, a testmozgás, az egészséges életmód hozzájárulhat a panaszok csökkenéséhez és az  életminőség javításához. A testsúly karbantartása elsődleges fontosságú, hiszen a túlsúly miatt felbomlik a gerinc bonyolult mechanikai egyensúlya és túlterhelődnek a kisízületek.

 

Ha a konzervatív terápiák, az életmód és testsúly karbantartása önmagukban nem elégségesek a fájdalom kezelésében akkor más kezelést, kezeléseket kell alkalmaznunk ideális esetben kombinációban.

 

Gyógyszeres kezelés

 

Gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító gyógyszereket szoktunk javasolni 1-2 hétig a panaszok fellobbanásakor, melyeket ha az izomgörcsök kifejezettek, akkor izomlazító gyógyszerekkel egészítünk ki. A krónikussá váló fájdalom tartós kezelésében a helyi tapaszokra, krémekre, tartósan szedett, a krónikus fájdalom kezelésében használatos gyógyszerekre lehet szükség, melyek beállítását általában fájdalom terapeuta végzi. A gyógyszeres kezelést mindig javasolt gyógytornával, fizikoterápiával kombinálni.

 

Gyógytorna

 

A testmozgás nagyon hasznos, és segíthet a kisízületi panaszok csökkentésében, illetve a hosszútávú karbantartásában. A gyógytornász személyre szabottan, a beteg panaszainak, korának, életmódjának, izomzatának, egyéb betegségeinek, az ízületei általános állapotának megfelelő programot állít össze. Megtanítja a beteget a megfelelő emelési és járási technikákra, segít a hát, a láb és a törzs izmainak megerősítésében. Javaslatot tesz arra, hogy hosszú távon milyen gyakorlatokat és mozgásformákat végezzen a beteg rendszeresen. Az alább leírt terápiák is akkor a leghatékonyabbak, ha gyógytornával, a háti izomzat rendszeres karbantartásával egészülnek ki.

 

Kiemelten fontosnak tartom, hogy a hozzánk forduló, fájdalommal élő páciensek panaszaira tartós megoldást nyújtsunk, igyekezzünk az oki szintű kezelést előtérbe helyezni.” – magyarázza Paulik Natália, a Frida Med Klinika | Szeged gyógytornásza.

 

„Legyen szó konzervatív terápiáról vagy minimálisan invazív kisízületi thermoabláció utáni rehabilitációjáról, mindenképpen szükséges a gerinc mély stabilizációs rendszerének erősítése, valamint a görcsös izmok normál tónusának helyreállítása.”

 

Interferencia terápia

 

A mélyen fekvő szövetek bőrön keresztüli enyhe elektromos árammal történő stimulációja fájdalomcsillapító hatású. Javítja a szövetek keringését, csökkenti a fájdalomérző idegek aktivitását és az ízületi gyulladást. A kezelés alatt a beteg kényelmesen a hasán fekszik, vagy ül, és a hátára, a fájdalmas terület köré helyezett elektródákkal ingereljük. A kezelés alatt enyhe zsiborgás érezhető. A modern készülékek mellett a paraméterek változtatásával meg tudjuk célozni a mélyebben fekvő szöveteket, és a legmegfelelőbb helyre irányítjuk az ingerlést. Az interferenciakezelést 10 alkalommal javasolt alkalmazni naponta, kétnaponta.

 

 

interferencia kezelés

 

 

„Az interferencia terápia hatékony kiegészítő kezelés, hiszen a fájdalom csökkentése és az izmok lazítása révén lehetővé válik az intenzívebb gyógytorna” – mondja Paulik Natália

 

„Gyulladáscsökkentő hatása és a vérkeringés fokozása pedig az ízületi gyulladás tartós csökkenését eredményezheti.”

 

Célzott ízületi injekciók:

 

A kisízületi injekció során kortikoszteroidot és helyi érzéstelenítő szert injektálunk a fájdalmas ízületbe. A kortikoszteroidok csökkenthetik az ízületek duzzanatát és a gyulladást. A fájdalomcsillapítás általában nem tartós hatású, a gyógyszerek hatásának elmúltával a panaszok visszatérnek. Leginkább eseti fájdalomcsillapításban van szerepük a panaszok akut fellángolásakor, de a krónikus kisízületi fájdalom kezelésében a legtöbb vizsgálat gyenge hatékonyságot talált.

 

Minimálisan invazív kisízületi thermoabláció – a műtét nélküli tartós fájdalomcsillapítás

 

Ez az eljárás rendkívül hatásosan és tartósan képes megszűntetni a fájdalmat. A beavatkozást az idegsebész röntgen készülék segítségével végzi. Először helyi érzéstelenítőt ad be a bőrbe egy vékony tűvel, majd felkeresi a fájdalmas kisízületet és a környékére szintén helyi érzéstelenítőt fecskendez, így a beavatkozást altatás nélkül, fájdalommentesen tudja elvégezni. Egy speciális elektródát juttat az ízület mellé, oda, ahol az ízületet ellátó ideg található és az elektróda kontrollált melegítésével az ideget elnémítja. Ez blokkolja a gerincvelő és az agy fájdalomközpontjaiba jutó ingereket. Az abláció elsődleges célja, hogy megszűntesse a fájdalmat, ezáltal javul az életminőség, javul a mobilitás és megnyílik a lehetőség a mozgások újrakezdéséhez és a hatásos gyógytornakezelések elkezdéséhez. A beavatkozás végén a kezelt területbe gyulladáscsökkentőt fecskendez az idegsebész.

 

„A minimálisan invazív eljárásokkal, a thermoablációval tartós fájdalomcsillapítást lehet elérni. Ennek egyik mechanizmusa a fájdalomingerek blokkolása, azonban ugyanilyen fontos, hogy a beavatkozás után újult erővel lehet és kell megkezdeni a gyógytornát, a mozgást, így a gerincizomzat újraépítésével megkíméljük a kisízületeket és elkerülhető a panaszok kiújulása.” – mondja Dr. Kis Dávid idegsebész

 

„A Frida Med Klinikán nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gerincfájdalom kezelésének minden aspektusát lefedjük és a teljes kezelési spektrumot nyújtsuk a hozzánk forduló betegeknek.”

 

A soronkövetkező posztunkban a kisízületi abláció folyamatáról fogunk írni, valamint arról, hogy a Frida Med Klinika | Szeged és a Komplex Labor elérhetővé teszi ezt a beavatkozást Szegeden is.

 

Cikkünkhöz felhasznált források:

 

https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-019-042730

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24968801

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23147891

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5240899

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4197759

www.researchgate.net

 

A Borítókép forrása: Atlantic Spine Center