blog-post-image

Mi a krónikus fájdalom?

2020.11.13.

 

 A krónikus fájdalom  több mint három hónapja folyamatosan fennálló, vagy rendszeresen jelentkező  fájdalmat jelent. Számos betegség következménye lehet, az orvostudomány ma már önálló szindrómaként értékeli a krónikus fájdalmat. Az heveny (akut) fájdalomtól a krónikus fájdalom abban különbözik, hogy előbbinek fontos élettani szerepe van. Az akutan jelentkező fájdalom valamilyen szöveti károsodást jelez és ennek elhárítását váltja ki bennünk.(elrántjuk a kezünket a forró tűzhelytől, orvoshoz fordulunk a törött végtaggal), túlélést segíti. Ezt a fájdalmat már mindannyian megéltük életünk során. A krónikus fájdalom esetében azonban  a fájdalomnak nincs hasznos funkciója, nem figyelmeztet semmire, csak felesleges szenvedés.

 

A jelenség okát nem ismerjük minden vonatkozásában, de a vizsgálatok arra utalnak, hogy  fájdalom jelzéseket fenntartó idegi kapcsolatok alakulnak ki az idegrendszerben és a fájdalom akkor is fennáll, amikor a szövetekben, szervekben erre nincs kimutatható ok.

 

ache-adult-back-pain-1573823_edited.jpg

 

A krónikus fájdalom szindróma tünetei

 

A krónikus fájdalom szindróma alapvető tünete a fájdalom, amely több mint három hónapja fennáll és rontja az egyén életminőségét. Fájdalmat érezhet egy vagy több testtájon vagy minden testrészén. A fájdalom erőssége nagyon széles skálán mozog, az enyhétől az elviselhetetlenig terjed.  A fájdalom nagyon változatosan jellemezhető, sokféle szóval írható le: szurkáló, szúró, hasító, égő, feszítő, zsibbadó, ütésszerű. Gyakran érzelmi színezet is jelentkezik: kínzó, megsemmisítő, ijesztő, fárasztó, kimerítő.

 

A fájdalmak elhelyezkedése és színezete alapján lehet következtetni az okokra.

 

 A krónikus fájdalom szindróma előfordulása 

 

A krónikus fájdalom minden ötödik embert érint Európában

 

Európában kb. minden ötödik embert érint ez a probléma. Bár pontos adataink nincsenek, Magyarországon a krónikus fájdalom nagyjából 2 millió embert érint. Egy több, mint 4000 beteget érintő felmérés alapján>> a megkérdezettek 44%-a szenvedett derékfájdalomtól a vizsgálat előtti hónapban.

 

A krónikus fájdalom szindróma okai

 

A betegségek széles köre  okozhat krónikus fájdalmat. Leggyakrabban daganatos betegségeknél, mozgásszervi – gerinc, végtagi ízületi – betegségeknél jelentkezik krónikus fájdalom. Az ízületi degeneratív betegségek (pl, artritisz, artrózis)nagyon gyakori oka a fájdalomnak. Jelentkezhet krónikus fájdalom szindróma az olyan neurológiai betegségeknél is, mint például a szklerózis multiplex. Tipikusan krónikus fájdalom szindrómaként jelentkezik a neuropátiás fájdalom, például cukorbetegségnél, vagy krónikus alkoholbetegségben. A fibromialgia gyakori, fel nem ismert betegség, amely főleg fájdalomban nyilvánul megkeseríti a betegek életét. A különböző eredetű fejfájások is az idült fájdalom gyakori okai lehetnek.

 

A hangulati életet 

 

jelentősen befolyásolja a fájdalom negatív irányba. Az állandó szenvedés szorongást, kedvtelenséget, depressziót, alvászavart vált ki,  nehezíti a napi teendők ellátását, a társas kapcsolatokat, az életvitelt.

 

A fájdalom mérése

 

A fájdalmat lehetetlen objektív módszerekkel, műszerrel megmérni. Nincs olyan labor-, vagy képalkotó vizsgálat, ami segítségünkre lenne. A beteg saját beszámolóját vesszük alapul és leggyakrabban az úgynevezett VIZUÁLIS ANALÓG SKÁLÁT használjuk. Ez egy 0-10-ig, vagy 0-100-ig terjedő számozott vonal, ahol a 0 fájdalom-mentességet a 10/100 pedig az elképzelhető legnagyobb fájdalmat jelöli. A beteg a skálán berajzolja fájdalmának erősségét és a megfelelő számot a beteg dokumentációjában rögzítjük. A fájdalom testen való lokalizációját és a fájdalom fentebb tárgyalt színezetét szintén feljegyezzük. Ezen kívül, amennyiben indokolt, orvosa más kérdőíveket is használhat fájdalmának pontosítása végett.

 

fájdalom napló

Töltse le a fájdalomnaplót

 

A fájdalomnapló egy feljegyzés, amely segít nyomon követni, hogy mikor van fájdalma, mi fokozza, milyen súlyos és hogy a kezelése segít-e. A napló segít a Fájdalom Ambulancia orvosának is a kezelési terv felállításában és a gondozás során a terápia finomhangolásában.

 

 A fájdalom elhelyezkedése

 

lehet az eltérés helyén, például térdfájdalom, lehet kisugárzó egy ideg lefutása mentén, például amikor a porckorong a gerinc mellett nyomja az ideget és a fájdalom a beteg talpában jelentkezik, lehet központi fájdalom, például stroke-ot követően az agyi sérülés fájdalmat okoz az egyik testfélben és ismerünk kivetített fájdalmat, amikor valamely belső szerv betegsége a testre vetülve jelentkezik, például a vesemedence gyulladása az alhas bőrére vetül.