blog-post-image

Chili paprikával az övsömör ellen

2021.10.12.

 

  • A 2021 évi orvosi Nobel-díjat a bőrben lévő, a fájdalomérzésben is szerepet játszó hő- és tapintási receptorok kutatásaiért osztották ki.

 

  • A kapszaicin, a chili paprika hatóanyaga jól alkalmazható egyes neuropátiás fájdalmakban.

 

  • A 8%-os kapszaicin tapasz hatékony az övsömör utáni fájdalom, azaz a posztherpeszes neuralgia és a diabéteszes lábfájdalom csillapításában.

 

Idén az orvosi-élettani Nobel-díjat két, hasonló témakörben kutató tudós, David Julius és Ardem Patapoutian nyerte el a hőérzékelés és az érintés receptorainak felfedezéséért. Julius és Patapoutian eredményei rávilágítanak azokra a molekuláris folyamatokra, melyek nyomán érzékeljük a meleget, hideget és a tapintást.

 

 

 

 

Daniel Julius a University of California professzora, kutatási területe a bőrben lévő idegsejtek receptorainak molekuláris háttere. Eredményei segítenek megérteni, hogyan érzékeli szervezetünk a környezetét, de emellett a fájdalom érzékelésének folyamataiban is rendkívül fontos ismeretekkel gazdagítják az idegtudományt. 1997-ben munkatársaival klónozta és jellemezte a TRPV1 nevű receptort, amely a kapszaicinre, a chili paprikában található vegyületre érzékeny. A kapszaicin adja az erős paprika „erejét”, és a fájdalomcsillapítás egyik fontos molekulája. Daniel Julius munkája tárta fel a receptorcsalád tagjait és azok működését.

 

A kutatási területnek szegedi vonatkozásai is vannak, hiszen az 1940-es évektől kezdve Jancsó Miklós Professzor, majd fia Jancsó Gábor végzett kutatásokat a kapszaicin élettani, kórélettani hatásaival kapcsolatban.

 

 

Chili paprika a gyógyításban?

 

A kapszaicin a különböző típusú erős paprikákban található összetevő, amely a paprikát csípőssé teszi. Bár ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy kifejezetten fájdalomkeltő anyagot a fájdalomcsillapításban használunk, a kapszaicin nagyon hatásos egyes neuropátiás, azaz idegzsába típusú fájdalmak csillapításában. A kapszaicin kapcsolódik a fájdalomérző idegsejtek receptoraihoz és először ingerli azokat, majd lecsökkenti a fájdalominger intenzitását. Ezt a jelenséget használjuk ki a gyakorlatban, és ezáltal tudjuk elnémítani a kórosan aktív fájdalomérző idegsejteket, melyek folyamatosan jeleket küldenek a gerincvelő és az agy fájdalomközpontjaiba.

 

A kapszaicin akkor indokolt, ha a neuropátiás fájdalom (a különböző típusú fájdalmakkal kapcsolatos cikkeinket ITT és ITT találja) a bőr egy jól körülírt területén jelentkezik. A fájdalmas területre felvitt nagy koncentrációjú (8%) kapszaicin-készítmény a bőrbe felszívódva helyben fejti ki a hatását 3-6 hónapon keresztül. A kezelés megismételhető a hatás gyengülése után.

 

kapszaicin

A kapszaicin képlete (Photo by Tamanna Rumee on Unsplash)

 

Posztherpeszes neuralgia, az övsömör utáni fájdalom

 

A posztherpeszes neuralgia (övsömör utáni fájdalom) makacs, nehezen kezelhető neuropátiás fájdalom, a kórképről részletesen írtunk ITT és ITT. A varicella zoster vírus (VZV), a bárányhimlő kórokozója a betegség lezajlását követően évtizedekig inaktív állapotban bújhat meg a gerinc melletti idegdúcokban. Egyes esetekben reaktiválódik, és az övsömörnek nevezett hólyagos, fájdalmas kiütéseket, illetve egyes páciensekben a bőrtünetek megszűnése után is erős, kellemetlen fájdalmat okoz. Ezt nevezzük posztherpeszes neuralgiának.

 

A fájdalom neuropátiás jellegű, azaz intenzív, égő, hasító érzés, mely gyakran jár együtt az ún. allodynia jelenséggel, ami azt jelenti, hogy egy enyhe, egyébként ártalmatlan inger, például a ruha érintése is kínzó fájdalmat vált ki.

 

A kapszaicin tapasz

 

A kapszaicin kenőcsök recept nélkül régóta kaphatóak, de csak igen alacsony (0,025-0,075%) koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, ezért hatásosságuk korlátozott. Kb. 10 éve fejlesztették ki a nagy dózisú kapszaicin tapaszt, amely 8%-os (a receptnélküli krémekhez képest nagyságrenddel töményebb) koncentrációban tartalmaz kapszaicint. Kimutatták, hogy a tapasz alkalmazása jelentősen csökkenti a fájdalmat az övsömör utáni fájdalomban akár 3-6 hónapig. Egyedülálló kezelési lehetőséget nyújthat az idős betegek számára is, mivel közvetlenül a fájdalom helyére irányul, és önmagában vagy a meglévő terápiákkal kombinálva alkalmazható, és szinte semmilyen egyéb gyógyszerekkel fellépő kölcsönhatástól nem kell tartani.

 

A kapszaicin a kezelés során a tapaszból a bőrbe szívódik, ahol a fájdalomérző idegsejtek fent említett receptoraihoz kötődik. A kezelés elején ingerli az idegsejteket (ezért érzéstelenítjük a bőrt a tapasz felhelyezése előtt), majd elnémítja azokat. Az idegsejtek nyúlványai visszahúzódnak és nem képesek a fájdalomingerek továbbítására hónapokig.

 

 

Milyen fájdalmak kezelhetőek a kapszaicin tapasszal?

 

A kapszaicin tapasz a bőrön jelentkező, gyógyszerre nem szűnő neuropátiás fájdalmakban alkalmazandó. Ilyen a diabéteszes neuropátia (diabéteszes lábfájdalom) és a posztherpeszes neuralgia, azaz övsömör utáni fájdalom. A tapasz nem alkalmazható az arcon és a fejen, kizárólag a nyak alatti testrészek bőrén.

 

 

Hogyan történik a kezelés?

 

Mivel a tapasz rendkívül nagy koncentrációban (8%) tartalmaz kapszaicint, ezért szembe, nyálkahártyákra, vagy a légutakba kerülve komoly irritációt okozhat, így alkalmazása fokozott óvatosságot igényel.  Kizárólag orvosi rendelőben és az eljárásban tapasztalt orvos által helyezhető fel biztonságosan.

 

A kezelés lépései a következőek:

 

A kapszaicin tapasz használata

A kapszaicin tapasz használata

 

  • 1 lépés: a tapasz csak sima és tiszta bőrfelületen fejti ki hatását, ezért először a bőrt megtisztítjuk, és ha szőr van az adott területen, azt eltávolítjuk.
  • 2 lépés: a bőrt egy speciális érzéstelenítő krémmel bekenjük és a krémet kb 30 percig a kezelt bőrön tartjuk. Erre azért van szükség, mert a kapszaicin a kezelés elején a fájdalomérző idegsejteket stimulálja, mielőtt elnémítaná őket, ezért érzéstelenítés nélkül a kezelés fájdalmas lenne. Az érzéstelenített bőrfelületet lemossuk, megszárítjuk.
  • 3 lépés: a kapszaicin tapaszt felhelyezzük és 60 percig fent hagyjuk.
  • 4 lépés: a tapasz óvatosan eltávolítjuk.
  • 5 lépés: egy erre a célra fejlesztett tisztítógéllel kezeljük a területet biztosítva, hogy ne maradjon kapszaicin a bőrfelületen, majd a felületet letöröljük és szárítjuk.

 

FONTOS MEGJEGYZÉS:

A kezelés alatt figyelni kell a vérnyomást, amely átmenetileg emelkedhet. A kezelést követően bőrpír jelentkezhet a kezelés helyén, illetve a bőr néhány napig érzékeny lehet a hőre (pl. forró zuhany/fürdő, közvetlen napfény, erőteljes testmozgás). Az érzékenység magától elmúlik.

 

 

Milyen a kapszaicin tapasz hatásossága?

 

A vizsgálatok alapján a 8%-os kapszaicin tapasz hatásosan csökkentette a fájdalmat (30-50%-kal), javította ez életminőséget akár 6

hónapig. A mellékhatások enyhék és átmenetiek voltak. A teljes hatás kifejlődése általában 3-5 napot vesz igénybe.

 

Mi történik, ha elmúlik a tapasz hatása?

 

A szervezet idegsejtjei is képesek a regenerációra, így a kapszaicin által „lemetszett” idegvégződések néhány hónap elteltével újra kinőhetnek, a fájdalom visszatérhet. Amennyiben az első kezelés hatásos volt, úgy érdemes a tapaszt ismételten felhelyezni és a kezelést megismételni.

 

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:

Cochrane Database Syst Rev 2017 Jan 13;1(1):CD007393.

J Am Acad Dermatol. 1989 Aug;21(2 Pt 1):265-70. 

BMC Neurology volume 17, Article number: 80 (2017)  

Clin J Pain 2014 Apr;30(4):286-94.

2021 Nobel Prize 

 

A borítókép forrása: Photo by Elle Hughes on Unsplash