blog-post-image

Mi az övsömör utáni fájdalom és hogyan kezeljük?

2021.02.11.

 

Fájdalom Klinikánkon az egyik leggyakoribb panasz a posztherpeszes neuralgia, vagyis övsömör utáni fájdalom, amely komoly szenvedést okozhat. Szerencsére van számos módszer, amellyel csökkenthető a fájdalomnak ez a speciális formája.

 

Mi az övsömör?

 

A övsömör, vagy posztherpeszes neuralgia egy fájdalmas, hólyagos kiütés a test egy meghatározott területén. Legtöbbünk átesik bárányhimlőn életünk során. Az övsömör a bárányhimlő vírus reaktiválódása, de nem az egész szervezetben, csupán az egyik gerincmelletti idegdúcban. Tehát ahelyett, hogy kiütések jelennének meg az egész testen (mint a bárányhimlő esetében), csak a bőr egy körülírt területén jelenik meg elváltozás.

 

 

Ez szinte mindig a törzs egyik oldalán az adott ideg ellátási területének megfelelően jelentkezik. Az érintett bőr fájdalmas. A fájdalmas a kiütés megjelenése előtt is megjelenhet, sőt ritkán a fájdalom bőrkiütés nélkül is felléphet.

 

Körülbelül minden ötödik ember találkozik az életében legalább egyszer ezzel a betegséggel. Övsömör bármilyen életkorban előfordulhat, de leggyakoribb az 50 évnél idősebb embereknél.

 

Mi a posztherpeszes neuralgia (PHN), az övsömör utáni fájdalom?

 

A PHN idegi fájdalom (neuralgia), amely akkor is fennáll, amikor az övsömör bőrtünetei megszűntek. Ezt a nevet abban az esetben is használjuk, amikor az akut övsömörrel járó fájdalom megszűnik, de később visszatér.

 

A legtöbb övsömörben szenvedő embernek komoly fájdalma van a bőrtünetekkel párhuzamosan, de a fájdalom általában enyhül, miután a kiütés megszűnik. A posztherpeszes neuralgia tünete a fájdalom, amely továbbra is fennáll (vagy néhány embernél visszatér) z övsömör gyógyulását követően.

 

Mennyire gyakori az övsömör utáni posztherpeszes neuralgia (PHN)?

 

A PHN az 50 év alatti embereknél ritka, és ha előfordul, akkor enyhe. A PHN nagyobb valószínűséggel alakul ki és nagyobb valószínűséggel súlyos a 60 évnél idősebb embereknél. 60 évesnél idősebb, övsömörrel rendelkező emberek kb. 25%-nál fejlődik ki a PHN, amely több mint 30 napig tart. Minél idősebb a beteg, annál valószínűbb, hogy a PHN megjelenik. Az övsömörös bőrtünetek súlyossága valamelyest előrejelző, a súlyosabb kiütések gyakrabban járnak PHN-val.

 

Postherpeszes neuralgia tünetek

 

anatómia

 

A PHN fájdalmat okoz az övsömörrel érintett bőrterületen és annak környékén. A fájdalom a legtöbb esetben enyhe vagy közepes. Bizonyos esetekben azonban a fájdalom nagyon súlyos. általában állandó égő vagy maró jellegű. Ezen felül vagy ehelyett éles, szúró fájdalom jelentkezhet, amely jön-megy. Az érintett bőrfelület gyakran nagyon érzékeny. Még az enyhe érintés is fájdalmat okozhat, például ruha viselése. Nem ritka az adott terület érzészavara, a hőérzékelés zavara és az erős viszkető érzés.

 

Az alvásminőség is súlyosan romolhat és a krónikus fájdalom depressziót válthat ki.

 

Miért válik a fájdalom tartóssá egyesekben?

 

Egyes betegeknél a posztherpesz neuralgia (PHN) tünetei több hónapig, akár évekig is fennállhatnak. Az övsömör az idegek krónikus gyulladását okozhatja. Fájdalom várható, amíg a kiütés és a gyulladás tart. Nem világos azonban, hogy egyes emberek miért szenvednek akkor is fájdalomtól, amikor a gyulladás már megszűnt. Úgy gondoljuk, hogy az ideg, vagy a hozzátartozó gerincvelői szakasz hegesedése lehet ezért felelős. Ez a hegszövet izgalmat válthat ki és fájdalmat közvetítő jeleket küldhet az agyba.

 

El fog tűnni a fájdalom?

 

Kezelés nélkül a posztherpeszes neuralgia (PHN) általában fokozatosan enyhül és megszűnik. A betegek 50%-nál a tünetek három hónapon belül elmúlnak. Kezelés nélkül a PHN-ben szenvedő betegek mintegy 30%-nál fájdalom állhat fent egy év után is. Néhány ember lassú javulást mutat, míg néhányan kezelés nélkül nem javulnak hosszú ideig.

 

Postherpeszes neuralgia kezelése

 

Általános javaslatok

 

Ezekre a betegek legtöbbször maguk is rájönnek, de érdemes összefoglalni pár tanácsot. A laza pamutruhák a legmegfelelőbbek az érintett bőrfelület irritációjának csökkentésére. A fájdalom enyhíthető, ha az érintett területet jegeljük Néhány betegnek segít, ha puha bélésű ragtapaszt helyez a területre, ezáltal kiküszöbölve a ruházat által okozott irritációt.

 

Közönséges fájdalomcsillapítók

 

Sajnos ezek általában hatástalanok az idegi fájdalmakban, így a PHN-ben is.

 

Antidepresszáns gyógyszerek

 

A triciklusos antidepresszánsok a PHN szokásos gyógyszerei. Ebben az esetben nem a hangulatzavar csökkentése céljából használjuk ezeket. A triciklusos antidepresszánsok enyhítik az idegi fájdalmakat (neuralgia) a depresszióra gyakorolt ​​hatásuktól függetlenül. Számos triciklusos antidepresszáns létezik. Az amitriptilint használjuk a leggyakrabban. A fájdalmat az amitriptilin PHN-ban 80%-ban szűnteti meg, vagy jelentősen enyhíti. A nortriptyline a másik triciklusos antidepresszáns, amelyet a PHN kezelésére használunk.

 

A triciklusos antidepresszánsok általában néhány nap alatt enyhíti a fájdalmat, de a teljes hatás elérése 2-3 hetet is igényelhet. Sokan túl korán feladják a gyógyszer szedését. A legjobb, ha legalább 4–6 hétig kitartunk, hogy megbizonyosodjunk a hatásról. Ha egy antidepresszáns működik, akkor a fájdalom megszűnését vagy enyhülését követően általában egy hónapig érdemes tovább szedni. Ezután az adagot fokozatosan csökkentjük és ha a fájdalom nem tér vissza, akkor leállítjuk. Ha a fájdalom visszatér, akkor gyorsan újra kell indítani az antidepresszánst.

 

A triciklusos antidepresszánsok néha álmosságot okoznak, amely mellékhatás általában néhány napot követően megszűnik. Az álmosság elkerülése érdekében általában először alacsony adagot indítunk, majd szükség esetén fokozatosan emeljük a hatásos dózisig. A szájszárazság egy másik gyakori mellékhatás. Rágógumi, cukorka segíthet ebben.

 

Epilepszia ellenes gyógyszerek (antiepileptikumok)

 

Az antiepileptikumok az antidepresszáns kezelés alternatívája. Például a gabapenτin. A gabapenτint használják epilepszia kezelésére, de hatékonyan enyhíti az idegfájdalmakat is. Az antiepileptikumok gátolják a kóros idegimpulzusokat, amelyek különféle fájdalmakat közvetítenek az agyba.

 

Mint az antidepresszánsok esetében, általában alacsony adagot indítunk el, és szükség esetén fokozatosan emeljük a dózist. Akárcsak a többi gyógyszernél, az övsömör esetében is a maximális hatás elérése néhány hétig is eltarthat.

 

Erős fájdalomcsillapítók

 

Általános szabály, hogy neuropátiás fájdalom kezelésére nem használjuk őket, mert hatásosságuk nem nagy idegi fájdalmakban, illetve, mert fennáll a rászokás, a mentális működés károsodásának és a gyógyszerek hosszú távú használatának, egyéb mellékhatásainak a kockázata .

 

A τramadol viszont olyan szintetikus gyenge ópiáτ fájdalomcsillapító, amely bár hasonló az opiáτokhoz, de attól eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik és hatásos lehet idegi fájdalmakban. Emellett a hozzászokás veszélye alacsonyabb, így ennek alkalmazása jó választás lehet egyes betegeknél.

 

Gyógyszerek kombinációi

 

Gyakran használjuk a fenti gyógyszereket kombinációban, így a különböző hatásmechanizmusokat együtt tudjuk a fájdalom ellen fordítani. A gyógyszerek és kombinációk kititrálása nagy odafigyelést és gyakorlatot igényel.

 

Lidokain tapasz (lokális lidokain)

 

A lidokaint általában helyi érzéstelenítőként használják. A lidokain tapaszok tartalmaznak egy speciális gélt, amely lehetővé teszi, hogy a hatóanyag, a lidokain felszívódjon a bőrbe. A cél az, hogy a lidokain blokkolja az idegből származó fájdalomingereket. A lidokain tapaszokat általában nem javasolják első vonalbeli kezelésként, inkább akkor, ha a fenti gyógyszerek nem váltják ki a kívánt hatást. vagy elviselhetetlen mellékhatásokat okoztak. A fájdalmas területen vagy annak közelében 12 órán keresztül (nappali vagy éjszakai) kell viselni a tapaszt, és a többi 12 órában hagyni a bőrt pihenni.

 

Kapszaicin krém

 

 

id Jancsó Miklós, szegedi farmakológus, fiziológus kép forrása: Wikipedia

 

A kapszaicin az erős paprikában található hatóanyag, amelyet a fenti gyógyszerek hatástalansága esetén lehet megpróbálni. A kapszaicin magyar, sőt, szegedi vonatkozású hatóanyag. Az 1950-es évek első felében, Jancsó Miklós (1903–1966) farmakológus/fiziológus fedezte fel, hogy a – Hőgyes által leírt – fájdalomérző neuronok izgatása mellett a kapszaicinnel többször kezelt kísérleti állatok egy idő után elveszítik fájdalomérző képességüket és nem reagálnak a fájdalmas ingerekre. Pontosan ezt a jelenséget használjuk ki az övömör utáni PHN kezelésében. A kapszaicin úgy működik, hogy megakadályozza az idegeket a fájdalomüzenetek küldésében. A TRPV1 receptorhoz kapcsolódva megakadályozza azok működését és ezáltal a fájdalominger küldését az agyba.

 

A kapszaicin krémet naponta 3-4 alkalommal kell felvinni. Az alkalmazás után azonnal mosson kezet. Erős égő érzést okozhat a felvitel során; különösen akkor, ha naponta kevesebb, mint 3-4 alkalommal használják, vagy ha közvetlenül forró fürdő vagy zuhany után alkalmazzák. (Ez a mellékhatás azonban általában enyhül a rendszeres használattal.) A kapszaicin krémet nem szabad felvinni a sérült vagy gyulladt bőrre, ezért nem alkalmas akut övsömör során történő alkalmazásra. Csak gyógyult bőrfelületen szabad használni.

 

TRPV1 receptor

 

Kapszaicin tapasz

 

Viszonylag új kezelési mód a kapszaicines tapasz, ami egyszeri alkalmazással akár 3 hónapig is hatásos lehet. Kizárólag orvos helyezheti fel, mivel mellékhatásokat okozhat és a kezelés alatt a vérnyomást is monitorozni kell. Nem ajánljuk első terápiaként. Az ára elég magas.

 

Viszketés kezelése

 

Néhány embernek súlyos viszketése jelentkezik a PHN-nel együtt. Ezt elég nehéz kezelni. A lefekvés előtt alkalmazott antihisztamin (allergia-gyógyszerek és kenőcsök) segíthet jobban aludni.

 

A gyógyszerek mellékhatásai és titráló adagjai

 

A fent felsorolt ​​gyógyszerek többségében általános gyakorlat, hogy kezdetben alacsony adaggal kezdjük. Ez elegendő lehet a fájdalom enyhítéséhez, de gyakran meg kell növelni az adagot, ha a hatás nem kielégítő. Ez általában fokozatosan történik, és az adagot titráljuk. Az dózis növelését meg lehet kezdeni bizonyos számú nap vagy hét után – a gyógyszertől függően. Orvosa tanácsát érdemes követni az adag növelésével kapcsolatban.

 

A cél a fájdalom enyhítéséhez szükséges legkisebb adag megtalálása. Ennek oka az, hogy minél alacsonyabb az adag, annál kisebb a valószínűsége, hogy a mellékhatások zavaróak lesznek.

 

Neuromodulációs kezelések

 

 

Image source

 

Idegsebész kollegánk, Dr Kis Dávid jelentős tapasztalattal rendelkezik beültetett perifériás idegstimulátorokkal. Ezt a módszert is sikerrel lehet alkalmazni olyan betegekben, akiknél a fenti módszerek nem vezettek eredményre és súlyos, krónikus fájdalmat okoznak. Ilyenkor a bőr alá ültetett pacemaker-rel az ahhoz csatlakoztatott elektródával ingereljük a fájdalmas területhez tartozó ideget, ami a fájdalom elfedéséhez vezet. A mechanizmus hasonló ahhoz, mint amikor például a kezünket dörzsöljük, miután rácsaptunk kalapáccsal.

 

Megakadályozható az övsömör és a posztherpetikus neuralgia (PHN)?

 

A övsömört csak akkor lehet meggátolni, ha soha nem rendelkeztünk bárányhimlővel, vagy ha nagyon jó immunitása van a bárányhimlő vírusával szemben valakinek (vagyis a varicella-zoster vírus ellen). Sajnos, bár létezik védőoltás, a kor előrehaladtával a bárányhimlő vírus elleni immunitás csökken.

 

Van egy varicella-zoster vírus elleni oltás, amelyet egyes országokban javasolnak a 70-79 éves korú embereknek. A vakcinák hatékonysága az életkorral csökken, ezért 80 éves vagy annál idősebb embereknek nem ajánlott. Ez a vakcina a leghatékonyabb módszer a PHN kialakulásának megelőzésére. Ez egy nagyon hatékony és biztonságos oltás.

 

Saját tapasztalataink a posztherpeszes neuralgia kezelésében

 

A posztherpeszes neuralgia a gyakori eseteink közé tartozik. Elég sok tapasztalatunk gyűlt össze a fenti módszerekben.