blog-post-image

Mikor keressük fel a Fájdalom Ambulanciát?

2021.09.14.

 

Meddig “normális” a fájdalom és mikortól beszélünk fájdalom szindrómáról

 

Az állandó fájdalom mindenhova elkíséri, és a legrosszabb pillanatokban tereli el a figyelmét egy fontos munkaértekezletről, teszi gyötrelmessé a bevásárlást, vagy az unokákkal való sétát?

 

Ízületi gyulladással, derékfájdalommal, vagy egy régebbi sérülés, műtét miatt kialakuló fájdalommal küzd a mindennapokban? Lehet, hogy itt az ideje felkeresni egy fájdalom ambulanciát.

 

Dr Csüllög Emese, fájdalomterapeuta, aneszteziológus szerint a fájdalom krónikusnak tekinthető, ha három hónapnál tovább tart. Ez magában foglalja a gerinc- vagy ízületi fájdalmat, a daganatos fájdalmat, a neuropátiás fájdalmat, a hosszan tartó hasi-, kismedencei fájdalmat, vagy a műtét utáni fájdalmat. Lényegében az eredetétől függetlenül krónikusnak tekintjük a fájdalmat, ha 3 hónapnál tovább fennáll.

 

A krónikus fájdalomról korábbi cikkeinkben is olvashat ITT, ITT és ITT.

 

Dr Csüllög Emese

Dr Csüllög Emese

 

Keresse meg a fájdalom okát

 

Ne szenvedjen tovább! Ha hosszabb ideig tapasztal fájdalmat annak ellenére, hogy háziorvosa, vagy szakorvosa az adott betegséget diagnosztizálta és kezeli, akkor itt az ideje, hogy meglátogassa a fájdalom ambulanciát és segítséget kérjen a fájdalomterapeutától.

 

Amikor egy páciens meglátogatja a fájdalom ambulanciát, az elsődleges célom a fájdalom kiváltó okának azonosítása és annak kiderítése, hogy a fájdalom hogyan befolyásolja a páciensem mindennapjait, illetve, hogy miként tudjuk javítani az életminőségét – mondja Csüllög doktornő. Ennek mindenképp párhuzamosan kell zajlania az alapbetegség kezelésével, gondozásával. Például, egy daganatos fájdalom kezelésekor a fájdalom ambulancián magára a fájdalomra koncentrálunk, de emellett természetesen az alapbetegség gondozását onkológus végzi. 

 

Mi a célja a Fájdalom Ambulanciának?

 

A fájdalom kiváltó okának felderítése a fájdalom ambulancia elsődleges célja. A fájdalom jellegzetességei (hol jelentkezik a testen, mióta tart, mi fokozza és csökkenti, milyen terápiákat próbált korábban, ezeknek milyen volt a hatásossága) nagyon sokat segítenek a tapasztalt fájdalomterapeutának a helyes diagnózis és ezáltal a hatásos kezelés kiválasztásában. Az első vizsgálat a fájdalom ambulancián magában foglalja a páciens panaszainak részletes és célzott kikérdezését.

 

Az első találkozáskor mindig elegendő időt biztosítok a részletes beszélgetésre, így az első vizit egy órát vesz igénybe. Ennél rövidebb idő alatt nem tudunk a dolgok mélyére tekinteni.  – Dr Csüllög Emese

 

A szakrendelésen a fájdalomterapeuta áttekinti a kórtörténetet és a kezelőorvosok véleményét, a vizsgálatok leleteit. Ugyanilyen fontos a fájdalom a páciens életére, más szóval az életminőségére gyakorolt hatásának meghatározása.

 

A fájdalom mérésével kapcsolatos cikkünk ITT olvasható.

 

Ezek alapján lehet felállítani a kezelési tervet, amely magába foglalja:

 

a gyógyszeres terápia megtervezését

további diagnosztikai vizsgálatok előírását

más szakorvos véleményének kikérését

a gyógytornásszal való konzultációt

a megküzdésben segítséget nyújtó pszichológus bevonását

injekciós eljárások, idegblokkok alkalmazását.

minimálisan invazív eljárások alkalmazását

a folyamatos ellenőrzést és gondozást

 

Mik a krónikus fájdalom kezelésének céljai?

 

Krónikus fájdalomban szenvedő és az őket kezelő orvosok körében végzett vizsgálatok egyhangúan azt mutatták, hogy a kezelés legfontosabb célja mindkét fél szempontjából a fájdalom szintjének csökkentése. Ez azonban nem az egyedüli elérendő eredmény. A kezelési célok betegenként változnak, és rendkívül fontos, hogy a páciens és az orvos közösen határozzanak meg elérhető eredményeket.

 

Minden beteg esetében a fontos a fájdalom hátterében álló probléma diagnosztizálása, a funkció helyreállítása és optimalizálása, valamint természetesen a fájdalom csökkentésemondja Dr Csüllög Emese –  Ezen túlmenően minden találkozás alkalmával foglalkozunk azokkal az életmódbeli kérdésekkel, amelyek segítik a céljaink elérését.

 

A krónikus fájdalom kezelése egy szoros együttműködés a páciens és az orvos között. Jelentős odafigyelést, aktív részvételt követel a páciens részéről is, neki is jelentős munkát kell beletenni a siker érdekében.

 

Egyszerű életmódbeli változásokkal érdemes kezdeni, amelyek nem hoznak azonnal látványos sikert, azonban megalapozzák a hosszú távú céljaink elérését. Ilyenek:

 

az étrend megváltoztatása

rendszeres testmozgás

a stressz csökkentése

az alváshigiénia javítása

  a dohányzás és mértéktelen alkoholfogyasztás abbahagyása

  pozitív életszemlélet

 

Photo by Vitalii Pavlyshynets on Unsplash

Photo by Vitalii Pavlyshynets on Unsplash

 

Az egyszerű életmódváltások, például a stressz csökkentése és a jó alváshigiénia bizonyítottan csökkenti a fájdalom szintjét és a hosszú távú életminőséget – Dr Csüllög Emese – A mi feladatunk, hogy a páciensünket segítve és irányítva végigkísérjük azon a folyamaton, ami a fájdalom csökkenéséhez, és végső soron az életminőség javulásához vezet. A fájdalomterapeuta egyfajta diszpécser szerepet is betölt, ahol az orvosi társszakmák, a gyógytorna és a diagnosztikai eljárások összeségét koordinálja.

 

Gyakran halljuk, hogy nincs két egyforma páciens. Ez a krónikus fájdalom esetében hatványozottan igaz. Mindannyian másként éljük meg a fájdalmat és különböző módszerek lehetnek hatásosak. Ennek a sokféleségnek genetikai, pszichológiai, kulturális alapjai vannak, ezért ezen komplex tényezőknek az összességét figyelembe véve kell kialakítani a kezelési tervet.

 

Kérjen időpontot Fájdalom Ambulanciánkra a ONLINE.

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:

Pain Manag. 2016 Jan; 6(1): 63–74.

Rosenberg’s Molecular and Genetic Basis of Neurological and Psychiatric Disease (Sixth Edition), Academic Press, 2020, Pages 397-410, 

Clin J Pain. 2017 Nov; 33(11): 955–961. 

J Pain. 2013 Dec; 14(12): 1539–1552. 

 

A borítókép forrása: Photo by Scott Webb on Unsplash