• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
 • enEnglish

Az ultrahangvezérelt facet-ízületi injekciók

ultrahangos-facet-injekcio
 • A hátfájás gyakori állapot, amely sokakat érint.
 • Számos oka lehet, beleértve a sérülést, a túlterhelést és a degeneratív állapotokat, mint például az osteoarthritis.
 • A facet-ízületi injekciók a hátfájás gyakran alkalmazott kezelési lehetőségei, amelyek helyi érzéstelenítő és kortikoszteroid befecskendezését jelentik a facet-ízületbe, amely egy kis ízület a gerincoszlopban.
 • Az eljárás során alkalmazott ultrahangos vezérlés segíthet a pontosság biztosításában és az injekció előnyeinek maximalizálásában.

 

Mik azok a facet-ízületek és mi okozza a hátfájást?

 

A facet-ízületek a gerincoszlopban található kis ízületek, amelyek segítenek a stabilitás biztosításában és a mozgás megkönnyítésében. Ezek az ízületek sérülésre és degenerációra hajlamosak, különösen az öregedés következtében. A facet-ízületekben bekövetkező degeneratív elváltozások fájdalmat, merevséget és csökkent mobilitást okozhatnak. Egyes esetekben a fájdalom az érintett facet-ízület elhelyezkedésétől függően a lábakba vagy a karokba is kisugározhat. A betegségről bővebben >>ITT olvashat.

 

Mikor javallott a facet-ízületi injekció?

 

A facet-ízületi injekciókat a facet-ízületekben degeneratív elváltozások vagy ízületi gyulladás okozta krónikus nyaki vagy háti fájdalom esetén javallott alkalmazni. Alkalmazhatók a fájdalom forrásának diagnosztizálására is, ha a fájdalom vélhetően a facet-ízületekből ered. Az eljárás során érzéstelenítő és kortikoszteroid keverékét fecskendezik az érintett ízületbe. Amennyiben a beavatkozás hatásos, úgy ezt meg lehet ismételni, vagy ki lehet terjeszteni radiofrekvenciás ablációval, amelyről >>ITT írunk bővebben.

 

Miért alkalmazzák az ultrahangvezérelt facet-ízületi injekciókat?

 

Az ultrahangvezérelt facet-ízületi injekciókat a hátfájásban szenvedő egyének fájdalomcsillapítására használják. Az injekcióban használt helyi érzéstelenítő segít elzsibbasztani a területet, átmeneti fájdalomcsillapítást biztosítva. A kortikoszteroid segít csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot az érintett ízületben, ami további fájdalomcsillapítást eredményez, esetenként tartósan. A fájdalomcsillapítás segít a gyógytorna elkezdésében és hatékonyabb rehabilitációt, a kisízület tehermentesítését eredményezheti. Az eljárás során alkalmazott ultrahangos irányítás segít a pontosság biztosításában és a siker esélyének növelésében.

 

facet joint injection

facet joint injection

 

Mi történik az ultrahangvezérelt Facet-ízületi injekció során?

 

Az eljárás általában 30-60 percig tart, és orvosi rendelőben vagy klinikán végzik. Ön hasra vagy oldalra fekszik, az érintett területet megtisztítják és steril kendővel letakarják. Az injekció beadásának helye feletti bőrt helyi érzéstelenítővel elzsibbasztják. Ezután az ultrahangkészülék segítségével a tűt a megfelelő helyre irányítják. Ezután a helyi érzéstelenítőt és a kortikoszteroidot befecskendezik a facet-ízületbe.

 

Az eljárás után rövid ideig megfigyelés alatt tartjuk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az injekciónak nincsenek mellékhatásai. Néhány órán belül vissza tud térni a szokásos tevékenységeihez, bár egy-két napig fájdalmat érezhet az injekció beadásának helyén.

 

 

Milyen előnyei és kockázatai vannak az ultrahangvezérelt Facet-ízületi injekcióknak?

 

Az ultrahangvezérelt eljárások fő előnye a röntgenvezérelt eljárásokkal szemben a nagyobb pontosság és a nagyobb biztonság.

 

Pontosság: Az ultrahang valós idejű képet ad a célterületről, lehetővé téve az egészségügyi szolgáltató számára az anatómia pontos megjelenítését és a tű pontos elhelyezését. Ez segít minimalizálni a környező struktúrák, például idegek vagy erek eltalálásának kockázatát, ami szövődményekhez vezethet.

 

Biztonság: A röntgensugaras irányítással ellentétben az ultrahang nem használ ionizáló sugárzást, így biztonságosabb megoldás a beteg és az egészségügyi szolgáltató számára. Ez különösen fontos az olyan eljárások esetében, amelyeket a jövőben esetleg meg kell ismételni, mivel az ionizáló sugárzásnak való kitettség idővel felhalmozódhat, és növelheti a károsodás kockázatát.

 

Könnyű használat: Az ultrahangkészülékek hordozhatóak és könnyen kezelhetőek, így az eljárás számos helyen elvégezhető, beleértve az orvosi rendelőt vagy klinikát is. A röntgenkészülékek viszont gyakran nagyok, és kezelésükhöz speciális képzésre van szükség, így egyes eljárásokhoz kevésbé hozzáférhetőek és kényelmesek.

 

Az ultrahangvezérelt facet-ízületi injekciók előnyei közé tartozik a jobb fájdalomcsillapítás és a nagyobb mobilitás. Az eljárás általában jól tolerálható, és ritkák a súlyos mellékhatások. Az eljárással kapcsolatos lehetséges kockázatok közé tartozik a vérzés, a fertőzés, az idegkárosodás és a fokozott fájdalom. Ezek a kockázatok azonban viszonylag ritkák, és az eljárás általában biztonságosnak tekinthető, ha képzett orvos végzi.

 

Összefoglalva, az ultrahangos irányítás használata nagyobb pontosságot, biztonságot és egyszerűbb használatot biztosít a röntgenvezérelt eljárásokhoz képest. Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak olyan eljárások, amelyeknél az ultrahang korlátai miatt a röntgensugaras vezetés még mindig előnyben részesíthető.

 

Kinek indokolt  az ultrahangvezérelt Facet-ízületi injekció?

 

Az ultrahangvezérelt facet-ízületi injekciókat általában olyan egyéneknek ajánlják, akiknek hátfájdalmukat degeneratív állapotok, például osteoarthritis vagy sérülés okozza. Az eljárás olyan krónikus hátfájásban szenvedő egyének számára is javasolt lehet, akik nem reagáltak más kezelésekre, például fizikoterápiára, gyógyszeres kezelésre vagy más injekciókra.

 

 

Ellenjavallatok

 

A facet-ízületi injekciókat általában biztonságosnak tartják, de vannak olyan személyek, akik nem alkalmasak az eljárásra. A facet-ízületi injekciók ellenjavallatai a következők:

 

 • Fertőzés az injekciós területen
 • Vérzési rendellenességek vagy vérhígítók használata
 • Allergiás reakciók az injekciós anyagokra
 • Terhesség
 • Súlyos gerincferdülés
 • Nemrégiben végzett gerincműtét
 • Fontos, hogy orvosával konzultáljon annak eldöntése érdekében, hogy a facetalis ízületi injekció megfelelő-e egy adott személy számára a kórtörténete és jelenlegi állapota alapján.

 

A Frida Med Klinika | Szeged Idegsebészei, Dr Kis Dávid és Dr Varga Ádám rendelésén indikálják a beavatkozásokat előzetes vizsgálat alapján.