blog-post-image

Miért ropognak az ízületek?

2022.01.07.

 

  • Az ízületek ropogása teljesen természetes fizikai-élettani  folyamat.
  • Az ízületi folyadékban oldott gázbuborék okozzák, amik az ízületi felszínek távolodásakor alakulnak ki
  • Nem károsítja az ízületet és nem jár veszéllyel
  • A durván végzett gerincmanipuláció súlyos károsodást, akár halált is okozhat

 

Minél idősebb vagyunk, annál nagyobb zajt tudnak csapni az ízületeink egy kiadós nyújtózkodás közben. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy felálláskor a térdek, a fej elforgatásakor a nyakunk ropog, vagy a bokánkban pattan valami, amikor elforgatjuk.

 

Az ízületek ropogása amellett, hogy egyeseknek kellemes, ellazító érzést is nyújthat, gyakran nyugtalanítják a pácienseket. Nem csoda, hogy sokan azt gondolják, hogy valami baj lehet az ízületeikkel, amikor meghallják a hangos ropogást.

 

“A recsegő, ropogó ízületek bosszantóak lehetnek, de általában nem kell aggódniuk – mondja Paulik Natália gyógytornász. Ez egy gyakori és teljesen normális jelenség. Akkor kell szakemberhez fordulni, ha az hangos ízületek fájdalommal vagy duzzanattal párosulnak, hisz ez annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben. “

 

Paulik Natália gyógytornász

Paulik Natália gyógytornász

 

Fájdalom, mozgáskorlátozottság, duzzanat esetén érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e szerkezeti eltérés az ízületben.

 

De miért adnak zajt az ízületek?

 

Sokan észreveszik, hogy az ízületeik egyre kifejezettebben ropognak, ahogy idősödnek. Ennek oka, hogy a kor előrehaladtával az ízületek a normális öregedés részeként valamelyest elhasználódnak, az ízületi porc simasága csökken, meszes felrakódások képződnek az ízületben és annak tokjában, a csontok felszínén.  A kissé durvább felületek zajt keltenek akkor, amikor elmozdulnak egymáson, illetve amikor összedörzsölődnek. Számos oka van annak, hogy az ízületek ropognak, vagy pattognak. Ha valaki ismétlődő gyakorlatokat végez, például fekvőtámaszt, akkor előfordulhat, hogy kattanó hangot észlel minden alkalommal, amikor behajlítja a karját. Ez az inkább pattanó hang, amely eltér a klasszikus ropogástól, amit pédául az ujjak kiropogtatásakor hallunk általában azt jelzi, hogy egy izom, vagy annak ínja és az alatt fekvő csont egymásnak feszülnek, és a súrlódás miatt keletkezik a halk hang. Ezt könnyedén lehet orvosolni azáltal, hogy az izmokat bemelegítjük és nyújtunk, amely által a hanghatás megszűntethető.

 

„Azt mondjuk, hogy a mozgás olyan, mint egy természetes motorolaj,– minél többet mozgunk, annál több ízületi folyadék termelődik és síkosítja az ízületek belső felszínét. Annak, akit zavar a pattanás azt javasoljuk, hogy mozogjon sokat, gyakran mozgassa át az ízületeit és sportolás, mozgás előtt melegítsen be és később nyújtson le. Ezzel csökkenthető az ínak pattogása. A ropogás teljesen ártalmatlan dolog, nem kell miatta aggódni.” – mondja Natália

 

Általában a legzajosabb ízület a váll, aminek hátterében a rendkívül összetett szerkezeti felépítés áll. A vállízület számos csontból és az azokat körülölelő izmokból és azok ínaiból épül fel.

 

A ropogás anatómiája

 

A ropogó ízületek hangja az ízületi terekben a vákum hatására kialakuló buborékokból származik. A jelenséget tribonukleációnak nevezik, és oldott gázokat tartalmazó folyadékokba merített szilárd felületek érintkezésének létrehozása és megszakítása során alakul ki. Ilyen felületek az ízületek összefekvő porcfelszínei, melyek körül oldott gázt tartalmazó ízületi folyadék található. Nem olyan régen kutatók MRI vizsgálattal láthatóvá is tudták tenni a folyamatot. Ez azért volt egy nagyon fontos kutatás, mert korábban azt gondoltuk, hogy a kavitációnak nevezett folyamat alatt kialakult buborékok összeesése ad hangot.

 

 

Veszélyes az ízületek ropogtatása?

 

Bár életünk során sokszor hallhatjuk, hogy a ropogás károsítja az ízületeket, szerencsére ez ma már csak egy városi legenda, bár korábban az orvostudomány is így gondolta. Számtalan kutatási eredmény alapján biztosan tudjuk, hogy a ropogás természetes fiziológiai jelenség és semmilyen veszéllyel, vagy károsodással nem jár.

 

 

Mikor lehet mégis baj a ropogtatásból?

 

Egyes csontkovácsok – és itt nem a manuálterápiát végző professzionális szolgáltatókról van szó, hanem az anatómiai tudással, egészségügyi képzettséggel nem rendelkező műkedvelő csontkovácsról -előszeretettel demonstrálják a hangosan ropogó, durva mozdulatokkal, rántással kiváltott gerincropogást, mint a gyógyulás mértékét. A hangos roppanás azt az érzést kelti a betegben, hogy valami hirtelen a helyére került és a csontkovács valamilyen misztikus, ősi titok tudója. Ez teljes félrevezetés, nem lehet visszatenni egy kiszakadt sérvet, megszűntetni egy gerinccsatorna szűkületet a gerinc ráncigálásával. Jó ha tudjuk, hogy a nyaki manipuláció akár halálos verőérsérülést is okozhat és sajnos fordulnak elő halálesetek is, de kialakulhat a manipuláció következtében operációt igénylő porckorongsérv is. A gerinc kiropogtatása átmenetileg kellemes érzést okozhat, hiszen az izmok megnyúlnak és csökkenhet az izomfeszülés, azonban tartós szerkezeti változást nem lehet elérni. A témáról részletesebben ITT>> olvashat egy korábbi blogunkban.

 

FELHASZNÁLT IRODALOM

 

Let’s get a hand on this: Review of the clinical anatomy of “knuckle cracking”

Az ízületi kavitáció valós-idejű képalkotása MRI-vel

A nyaki manipuláció veszélyei

 

A borítókép forrása: www.medanta.org