blog-post-image

Csontkovács vagy manuálterápia?

2021.02.14.

 

Gerincsérv csontkovács kezelés következtében

 

Csontkovács rendelőjébe ma nagyon divatos járni. A Frida Med Klinika egyik visszajáró betege kapcsán jutott eszünkbe, hogy érdemes lenne néhány szót ejteni a csontkovács helyéről a gyógyításban. Hasznos, vagy káros jelenségről van-e szó?

 

A szóban forgó beteg egy 52 éves férfi évek óta szenved gerincfájdalomtól. Rendszeresen eljárt egy csontkovács rendelésére, aki a youtube-on is gyakran látható, gyakran ijesztően durva kezeléseknek vetette alá, amelyek után panaszai pár hétig csökkentek. Sajnos a legutóbbi ilyen alkalommal panaszai jelentősen és hirtelen romlottak. A kezelés egy nem csekély méretű kiszakadt gerinvsérvet eredményeztek, amelyet később operálni kellett, mivel izomerő csökkenés lépett fel.

 

A gerincsérv kezeléséről egy korábbi bejegyzésünkben ITT olvashat részletesebben.

 

Nem ő az egyetlen, akinek az állapotát rontotta a csontkovácsolás.

 

Nyugati orvoslás, alternatív medicina, kuruzslás?

 

Az utóbbi időben egyre gyakoribb jelenség az úgynevezett “alternatív medicina” térnyerése. Ebben nagy szerepet játszik az internet, de természetesen az egészségügyi rendszer kiábrándító állapota is. Az alternatív medicina sajnos nagyon sokszor egyszerű kuruzslásban merül ki, ahol a betegekkel elhitetik, hogy a nem kevés pénzért árult megoldások a csodával határos módon hatásosak. Ezt a narratívát erősítik azzal, hogy a nyugati orvoslás a gyógyszergyári lobby és pénz befolyása, illetve féltékenység miatt üldözi és elhallgattatja az alternatívokat. Elég az utóbbi idők Gődény- és Dr Pócs Alfréd-jelenségére gondolni. Természetesen mint minden az orvoslásban, ez sem fekete-fehér. Vannak olyan határterületek és kezelési módok, amelyek, bár nem tartoznak szorosan a nyugati orvoslásba, azzal jól megférnek és kiegészítik egymást. Az akupunktúra, a különboző masszázsok, a gyógynövények tudományosan megalapozott használata jó kiegészítője lehet a nyugati orvoslásnak, éppen ezért helyesebb az angolszász irodalomban meghonosodó “complementary medicine” kifejezés.

 

A gyógyításnak csúfolt kuruzslás

 

Ennek a spektrumnak a másik végén helyezkedik el az az elképesztő mennyiségű, minden tudományos alapot és sokszor a józan észt is nélkülöző, gyógyításnak csúfolt csalás és kuruzslás, amire sajnos nagyon sokan, nagyon fogékonyak. Ennek a fogékonyságnak a hátterét nem célja boncolgatni cikkünknek, de fontos látni azt, hogy amíg a nyugati orvoslás keretrendszerében a korrekt, tényszerű beteg-tájékoztatásnak rendkívül erős etikai alapjai vannak, addig az alternatívokat nem fogja vissza semmilyen morális gát. Addig, amíg egy orvos a beteggel köteles közölni a diagnózist, a prognózist és a kockázatokat, addig az alternatív “gyógyító” gyakran gátlástalanul ígér gyógyulást. Másként megfogalmazva az orvos a valóságot tényszerűen közli, míg az alternatív gyógyító sokszor azt, amit a beteg hallani szeretne. Mindeközben gyakran elképesztő összegekkel lehúzva a pácienst.

Szerencsére 2020-ban szigorodott a törvényi szabályozás. A Büntetőtörvénykönyv ekként rendelkezik:

 

 

187. § (1) *  Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen

a) az orvosi gyakorlat,

b) az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat vagy

c) a nem-konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások

körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a kuruzslást az orvosi gyakorlatra jogosultság színlelésével követik el.

, de a bizonyítás rendkívül nehéz és csak nagyon ritkán szabnak ki komoly büntetést.

 

Az alternatívok nagyon gyakran bizonygatják mosolyt fakasztó áltudományos érvekkel az igazukat. Bőrön át felszívódó szén-dioxid, a baktériumok saját frekvenciáján rezgő biorezonancia, nem létező vitaminok neveivel való dobálózás, mitokondriumok és szinusz hullámok, a homeopátia és a sor végtelen. Nagyon gyakran az egészet ezoterikus ködbe is burkolják. Figyeljük meg, hogy ezek az áldoktorok milyen előszeretettel adományoznak maguknak doktori és tudományos címeket a hitelességük érdekében. Dr Csupor Dezső és csapata ezek ellen veszik fel a harcot KÖDPISZKÁLÓ>> (újabban pirulakalauz) nevű weboldalukon. Akit érdekelnek a részletek, ott sok érdekes és hasznos dolgot talál.

 

A CBD-olajjal kapcsolatos gondolatainkat egy korábbi posztunkban ITT>> osztottuk meg.

 

Csontkovács, vagy csontkovács?

 

Óriási különbség van az önjelölt, esetleg valamilyen OKJ-s tanfolyamot végző csontkovács és a gyógytornász, orvos, állatorvos végzettségű manuálterapeuta tudásában, hozzáállásában, tevékenységében. Utóbbira kíválo példa a Szegeden is rendelő Dr Garzó Péter állatorvos, csontkovács, aki egyetemi diplomával és állatorvosi tudással a háta mögött végzi ezt a

tevékenységet. Sajnos nagyon gyakran csontkovácsnak nevezik magukat a valódi egészségügyi szakemberek, pusztán azért, mert a betegek ezt a kifejezést ismerik és keresik. A Google Trends összehasonlítása alapján egy nagyságrenddel gyakrabban keresnek betegek csontkovácsot, mint manuálterapeutát.

 

 

Tud-e bajt csinálni a csontkovács?

 

De még mennyire. Az orvosi irodalom számos olyan esetet ismer, ahol a csontkovács beavatkozás súlyos károsodással, akár halállal végződött. Egy összafoglaló cikk>> 26 fatális kimenetelű publikált esetről számol be. A halálesetek nagy részét az artériák szakadása és következményes trombózisa okozta. Emellett ismerünk olyan esetet is, ahol a nyaki csigolyák törésével sikerült a beteg fájdalmát megszűntetni… örökre.  Egy 2013-as cikk>> a 2001 és 2011 között publikált 43 tanulmány elemzése alapján 707 stroke-ot talált, amelyek a nyaki gerinc manipulációs terápiájához kapcsolódtak.

 

Évente sokezer magyar látogat el a csontkovácsokhoz. Enyhülést keresnek a hátfájás, a nyaki fájdalom, a fejfájás, valamint az orrmelléküreg-problémák, a fülcsengés és sok egyéb probléma ellen. Sokak számára megkönnyebbülést jelentenek a manipulációk, de a csontkovács kezelések hatékonyságának bizonyítékai egyáltalán nem meggyőzőek>>, részben a nagy, szigorúan megtervezett klinikai vizsgálatok hiánya miatt. Bár egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a gerinc manipulációja hasznos lehet a vérnyomás csökkentésében, egyes fejfájások kezelésében, migrénben, a derékfájás egyes típusainak enyhítésében, azonban ezek a felmérések nem állják ki a tudományos igényesség próbáját.

 

 

Csontkovács marketing

 

A youtube ezerszámra dob fel olyan videókat ahol csontkovácsok magukat reklámozzák “csodásnak” titulált esetekkel. Avatott szemmel vizsgálva ezeket megfigyelhetjük, ahogy a beteget nem csak kezelik, de nagyon ügyesen győzkodik arról, hogy jobban vannak. Nehéz a placébóhatást és annak a betegben való erősítését nem észrevenni ezeken a videókon. Röntgen-felvételeket vizsgálgatnak, műszerekkel méricskélnek gyakran a pszichés hatás erősítése kedvéért.

 

Ezzel szemben a manuálterápia egy ennél sokkal komplexebb szakma, amely komoly felkészültséget, tanulást és tapasztalaot igényel.

 

Gyógytorna

 

A gyógytorna egy tudományosan megalapozott, az orvosi egyetemek égisze alatt működő karokon oktatott komoly szakma. A gyógytorna azokat a betegségek és sérülések kezelésével foglalkozik, amelyek fájdalmat okoznak, vagy korlátozzák a beteg mozgását, valamint a mindennapi életben szükséges tevékenységek elvégzését. A gyógytornászok a beteg kórtörténetére és fizikai állapotának felmérésére támaszkodnak a kezelési terv kidolgozásához. Szükség esetén beépítik a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok eredményeit. Ilyenek a röntgen, CT-vizsgálat vagy MRI-eredmények. Elektrodiagnosztikai tesztek (például elektromiográfia és idegvezetési sebesség tesztelés) is szükségesek némely esetben a gyógytorna kezelési terv kialakításához.

 

A gyógytornász által javasolt kezelés

 

általában magában foglal speciális testgyakorlatok végzését, manuálterápiát, gyógytornászati segédeszközök használatát, mint például a kineziológiai szalagok. A gyógytornász használ olyan eszközöket is, ami a testbe történő energiaközlés segítségével segítenek a mozgás helyreállításában és a fájdalom csökkentésében. Ilyen a rendelőnkben használt elektroterápiás berendezés, de a gyógytornász alkalmaz lézert, hullámterápiát, ultrahangot is. Ezen túlmenően a gyógytornászok az betegekkel együttműködve dolgoznak a mobilitás megtartásán, vagy visszanyerésén, tanácsaikkal, útmutatással segítik a betegek egészségesebb és aktívabb életmódra való törekvését.

 

A manuálterápia

 

A manuálterápia a latin manus = kéz szóból származik, a kézzel végzett gyógyítást jelenti. Ahogyan fentebb is említettük manuálterápia kifejezést gyakran azok is a csontkovács szóval helyettesítik, akik ismerik a két szó közötti különbséget marketing okokból. Ez kissé félrevezető, a manuálterápia jelentése mást takar. Lényegében a manuálterápiás kezelés célja a csont-ízületi rendszer és a vázizomzat kezelése. A manuálterápia során  a terapeuta a pacienssel együttműködve úgynevezett mobilizációs fogásokkal feloldja, ellazítja a görcsös, bemerevedett, mozgástartományban beszűkült izületeket, szalagokat. Avatatlan szemmel ez egy sima masszázsnak tűnhet, de valójában a terapeuta speciális, a panaszoknak és tüneteknek megfelelő, az adott ízület tulajdonságait figyelembe vevő műfogásokat alkalmaz.

 

Speciális manuálterápia módszerek

 

A manuálterápia egy összefoglaló név, amibe számos iskola műfogásai és eljárásai tartoznak. Ezek a gerinc, végtagok és izomzat rendszerében felmerülő visszafordítható problémák kezelését célozzák meg. A manuálterápia kétségtelenül visszavezethető ősi gyógymódokhoz, de azokat kiegészítve, a modern orvosi tudásnak megfelelően újragondolva alkalmazzák a műfogásokat. Ezek közül is többet alkalmazunk a Frida Med Klinika Gyógytorna rendelőjében.

 

A Dorn Terápia

 

egy manuálisan végzett ízületi korrekciós technika, melynek célja a gerincoszlop fiziológiás helyzeteinek visszaállítása. Hatékony kezelés fájdalmaknál, zsibbadásnál, akut és krónikus aszimmetrikus testi reakcióknál. A terápia alkalmas más megbetegedések kezelésére is, melyek direkt vagy indirekt úton kapcsolatban állnak a gerincoszloppal. A gerinc területén megjelenő panaszok zöme visszavezethető az alsó végtagokra, és azok hosszbeli eltéréseire.

 

A Dorn terápiával való kezelés során lehetőségünk van az ízületek korrekciójára, az izomzat lazítására, a gerinc mellett futó meridiánok (energiapályák) kezelésére, a csigolyákhoz tartozó belső szerv ideg- és energiaellátásának javítására, sőt befolyásolható a pszichés működés is. A kezelés során a végtagok és a csigolyák vizsgálata után, az első lépés az alsó végtagok hosszkülönbségének kezelése annak érdekében, hogy ezt követően a csigolya blokádok feloldása minél tökéletesebb legyen. Célunk az egyenlő végtaghossz megteremtésével az emberi test természetes terhelési viszonyainak helyreállítása. A terápia soha nem lokálisan szemlél, hanem az egész test viszonylatában elemzi az aktuális panaszokat és próbálja azok valódi okát feltérképezni. Ezért mindig alulról fölfelé építkezik, lépésről lépésre korrigál.

 

Breuss Masszázs

 

egy gyengéd, gerincen végzett masszázs, mely nyújtja, lazítja a gerincet, a mellette futó izmokat, és a kötőszövetet.  Súlyosabb gerincproblémáknál, erős fájdalmaknál, merev izomzatnál a Breuss masszázs egy ideális előkészítője lehet a Dorn terápiának során végzet ízületi korrekcióknak, de akár önálló kezelésként is alkalmazható.

A modern masszázsterápia gyengéd és lágy fogásai segítségével képes maximális relaxációt biztosítani, regenerálni a szervezetet.  A Breuss masszázs során alkalmazott gerincnyújtó, fogástechnikák hatékonyan csökkentik a porckorongok terhelését így hatékony kiegészítő terápia lehet olyan fájdalmat okozó megbetegedések esetén, mint a porckorongsérv, krónikus izomfájdalmak, idegbecsípődés, fokozott izomspazmus, ízületi kopás.

 

A Frida Med Klinika Gyógytorna rendelőjében

 

számos módszer kombinálását alkalmazzuk. A manuálterápia önmagában nem feltétlen elégséges, viszont egyéb módszerekkel, mozgásterápiával, rehabilitációs technikákkal, flossing-gal, elektroterápiával complex megközelítéssel hosszú távon enyhítheti a fájdalmat, csökkenti a mozgáskorlátozottságot és javítja a mozgásteljesítményt.