blog-post-image

Az arcfájdalomról

2021.09.16.

 

Az arcfájdalom gyakori, rendkívül kellemetlen tünet, amelynek hátterében számtalan kórkép állhat. Az arc és az arckoponya idegek által sűrűn behálózott területe testünknek, ezért az ott fellépő rendellenességek nagy eséllyel vezetnek krónikus fájdalomhoz. Az alábbiakban Dr Horváth Zoltán neurológus segítségével tekintjük át az arc krónikus fájdalmának okait, diagnosztikai vonatkozásait és kezelési lehetőségeit.

 

Az arcfájdalom típusai

 

Az arcfájdalom okai nagyon változatosak, ide soroljuk az arcot ellátó idegek betegségeit, fogászati és szájsebészeti problémákat, egyes fertőzéseket, vagy a központi idegrendszer bizonyos kórképeit.

 

Arcfájdalom alatt az arc területéből kiinduló, vagy valamelyik szomszédos területről, például az állkapocsízület, a fül, vagy az arcüregek felől az arcba sugárzó fájdalmat értjük. A fájdalom elhelyezkedése, eredete és színezete alapján az arcfájdalmat többféle csoportba osztjuk:

 

fogászati fájdalom, amely a fogak és az íny problémáihoz kapcsolódik

fül-orr-gégészeti eredetű arcfájdalom esetén a fülből, garatból, vagy a melléküregekből sugárzik a fájdalom az arcba

idegfájdalom vagy más néven neuralgia, amely az arcot beidegző idegeket érintő betegségekre vonatkozik

temporomandibuláris fájdalom, amely az állkapocsízülettel és az állkapocs izmaival kapcsolatos

  ér eredetű fájdalom, amely az erek és a keringés problémái miatt jelentkezik

  a különböző fejfájás-szindrómák okozta arcfájdalom

 

Nincs a testünkön a még egy olyan terület, ahol több szerv lenne található, mint a fejünkön, ráadásul ez az idegek által legsűrűbben behálózott terület, így az arcon jelentkező fájdalmak gyakran igazi diagnosztikus kihívást jelentenek. – mondja Dr Horváth Zoltán – A különböző eredetű arcfájdalmak különböző kezelési stratégiákat igényelnek, illetve gyakran társszakmák segítségét is igénybe szükséges venni.

 

Dr Horváth Zoltán

Dr Horváth Zoltán, neurológus

 

Elsődleges fejfájás szindrómák, melyek arcfájdalom formájában jelentkezhetnek

 

Sok különböző típusú fejfájás létezik, amelyek közül számos arcfájdalmat is okozhat. Az alábbi, primer fejfájásoknak nevezett kórképek közül az alábbiak okoznak arcfájdalmat is:

 

Hirtelen, szúró fejfájás

 

Ezt a betegséget az angol irodalom, ice pick headache, azaz jégcsákány fejfájás néven említi. Sajnos nem honosodott meg rá jó magyar kifejezés.  Ez a fajta fejfájás éles, szúró fájdalmat okoz, melyek általában néhány másodpercig tartanak, és kiterjedhetnek a halántékra, a szemüregre és a fél arcra. A betegség neve is onnan ered, hogy a páciensek gyakran úgy írják le, mintha egy jégcsákány csapott volna az arcukba. A diagnózis a tünetek alapján és egyéb problémák kizárása után történik. Gyulladásgátló fájdalomcsillapítót, indometacint alkalmazunk a rohamok kivédésére.

 

Cluster fejfájás

 

Általában nagyon hirtelen jelentkezik rendkívül erős, kínzó rohamok formájában. A rohamok megjelenése gyakran évszaki ingadozást mutat. A fájdalom a szemek és a halánték körül lép fel és a fej hátsó része felé sugározhat. A diagnózisban a kísérőtünetek, mint könnyezés, vörös szem, orrfolyás, orrdugulás segíthetnek. Kezelésben oxigén belégzés és migrénben alkalmazott szerek használatosak.

 

Migrén

 

A migrénes fejfájásról részletesen írtunk ITT korábban. A migrénesek egy részében az arc területére is kiterjednek a panaszok, illetve a migrénes fejfájás korlátozódhat kizárólag az arc területére (facial migraine). A fájdalom mellett gyakori a fény- és hangkerülés, émelygés, hányinger, hányás. A rohamok kezelés nélkül 3-72 óráig is tarthatnak. Kezelésben fájdalomcsillapítók, illetve speciális migrénre kifejlesztett gyógyszerek, a triptánok alkalmazhatóak. Krónikus migrénben, amikor havonta 10-nél több roham jelentkezik a rohamok gyakoriságát a kozmetológiában használatos módszerrel lehet csökkenteni, erről ITT írtunk bővebben.

 

Pic by Engin Akyurt at Pixabay

Pic by Engin Akyurt at Pixabay

 

Sérülések

 

Az arcfájdalom gyakran kapcsolódhat a jelenlegi vagy korábbi sérülésekhez, különösen azokhoz, amelyek károsítják az arc idegeit.
Az arc sérülését okozhatják elesések, vagy más hirtelen erős fizikai behatásra történő sérülések, közlekedési balesetek. Ritkán az arcon végzett műtét, például kozmetikai eljárások okozzák az idegek mechanikai sérülését, ami arcfájdalomhoz vezet. Az arcidegek sérülésének tünetei lehetnek a bizsergés, zsibbadás, vagy súlyos esetben bénulás és érzéskiesés az érintett területen vagy annak környékén.

 

A állkapocsízület rendellenességei

 

A temporomandibuláris, vagy magyarul állkapocsízület az a hely, ahol az állkapocs (azaz mandibula) csatlakozik a koponyához annak két oldalán. Az állkapocsízület rendellenességei olyan állapotokat foglalnak magukba, amelyek fájdalmat és mozgási problémákat okoznak az állkapocs ízületében és az ahhoz kapcsolódó izmokban. Ezek nagyon gyakran sugároznak ki és jelenteznek arcfájdalom formájában.  Egyes becslések szerint az felnőttek 5-10% -nak van valamilyen fokú állkapocsízületi problémája. Ebbe beletartoznak az időnkénti enyhe fájdalom, ízületi kattogás, de a súlyos, életminőséget nagyban befolyásoló krónikus fájdalmak is.

 

A állkapocsízület rendellenesség tünetei a következők lehetnek:

 

állkapocsfájdalom, amely az arcra, a fejre vagy a nyakra sugározhat
merevség az rágóizmokban
a száj kinyitásának és bezárásának nehézsége
kellemetlen kattanás, pattogás vagy dörzsölő érzés az állkapocs mozgatásakor

éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus)

 

Az állkapocsízület rendellenességek kezelése a páciens tüneteinek súlyosságától függ és elsősorban a szájszebészet témakörébe tartoznak, ezek lehetnek:

 

egyszerű fájdalomcsillapítók időszakos szedését
stresszcsökkentő technikák kipróbálása
szájsín vagy harapásvédő viselése
egyes esetekben műtéti korrekcióra lehet szükség

 

Trigeminusz neuralgia, azaz arcidegzsába

 

Az arcidegzsába olyan krónikus fájdalom, amely az arc trigeminális, azaz háromosztatú idegét érinti. Ennek az idegnek három fő ága van, amelyek beidegzik a hajas fejbőr egy részét, az arc bőrét beleértve a szem- és a száj környékét és az állkapocs feletti területet.

 

Kép forrása: https://www.kamranaghayev.com/

Kép forrása: https://www.kamranaghayev.com/

 

Az arcidegzsába általában csak az arc egyik oldalát érinti, de néhány páciens fájdalmat tapasztalhat mindkét oldalon egyszerre, vagy akár felváltva. A fájdalom hirtelen lép fel, égő, szúró, hasogató jellegű lehet. Jellegzetes a triggerpontok jelenléte, amelyek ingerlése előhozza a villámcsapásszerű fájdalmat.  A triggerpontok miatt bizonyos mozdulatok vagy műveletek, például evés, fogmosás és sminkelés, borotválkozás, vagy akár a huzat rendkívüli fájdalmat okozhat. A fájdalom epizódokban jelentkezik, azaz váltakoznak időszakok, amikor a rohamok naponta többször jelentkeznek, míg más időszakokban a beteg tünetmentes. Ezek az epizódok néha napokig vagy akár hetekig is eltarthatnak. Idővel gyakoribbá és intenzívebbé válhatnak.

 

A trigeminusz neuralgia okai a következők lehetnek:

 

a háromosztatú ideg daganat, vagy rendellenesen elhelyezkedő érképlet általi mechanikus irritációja
idegkárosodás sérülések, stroke vagy arcműtét következtében
központi idegrendszeri betegségek, például a szklerózis multiplex, amelyek az ideg agytörzsi eredésének környezetét érintik

 

Az arcidegzsába kezelési lehetőségei:

 

az ismert kiváltó okok elkerülése
szakorvosi rendelvényre adható gyógyszerek, epilepszia ellenes gyógyszerek, krónikus fájdalomban hatásos triciklusos antidepresszánsok szedése
műtéti megoldás akkor jön szóba, ha a neuralgiát az ideg eredésénél egy ér nyomása okozza, amelyet egy Janetta műtét nevű beavatkozással kezelnek az idegsebészek.

 

Atípusos arcfájdalom

 

Az arcidegzsábához némileg hasonló, azonban attól elkülönítendő kórkép az atípusos arcfájdalom. Az atipikus arcfájdalom állandó, tompa égő vagy sajgó fájdalmat okoz, amely inkább folyamatos, mint epizodikus. Az állandó fájdalmat áramütésszerű, szúró jellegű fájdalom tarkíthatja, ami súlyosbítja a kórképet. A klasszikus arcidegzsábával ellentétben az atípusos arcfájdalomnak gyakran nincs specifikus triggerpontja, melyet ingerelve a tünetek kiválthatóak. Mind az arcigedzsába, mind az atipikus arcfájdalom általában (bár vannak kivételek) az arc egyik oldalát érinti. A két kórkép kezelése hasonló.

 

Fogászati okok

 

Sajnos a mi praxisunkban is előfordult olyan beteg, akinek az arcfájdalmát hibásan fogászati okúnak tartottak és számos fogát kihúzták – természetesen eredménytelenül – mielőtt Ambulanciánkra került volna. Ez a hiba nem ritka, hiszen az arcfájdalmat valóban okozhatja fogászati ok, mégpedig leginkább fogtályog. – Dr Horváth Zoltán

 

A fogtályog egy gennyel teli letokolódott (kötőszöveti tokkal körülvett) gyülem, amely a környezetében tartós gyulladást tart fenn. Ezek a fertőzések akkor fordulhatnak elő, ha a fogszuvasodás vagy a fogakat károsító sérülések lehetővé teszik a baktériumok bejutását a fogakba, foggyökérbe.  A tályogok lüktető fájdalmat okozhatnak, amely az állkapocsba, az arcba és a nyakba sugározhatnak. A diagnózist a tünetek és fogröntgen alapján lehet felállítani. Egyéb tünetek lehetnek:

 

láz
érzékeny, duzzadt és vörös íny
meglazult fogak
duzzanat az arcon
kellemetlen szag vagy íz a szájban (halitózis)

 

Fogászati panoráma röntgen

Fogászati panoráma röntgen

 

A tályogok súlyosabb fertőzésekhez vezethetnek, amelyek az állkapocsra és a száj más részeire terjedhetnek, ezért haladéktalanul kezelni kell azokat. A kezelések a fertőzés okától és súlyosságától függenek:

 

antibiotikumok szedése a baktériumok elpusztítására• a tályog szájsebészeti eltávolítása
foghúzás vagy gyökérkezelés

 

Arcüreggyulladás, orrmelléküreggyulladás

 

Az arc- és orrmelléküregek levegővel teli, nyálkahártyával bélelt üregek a koponyacsontban. Az arcüreg- és orrmelléküreggyulladás általában megfázás után kezdődik, de allergia, például a szénanátha is kiválthatja. Az arcüreg és orrmelléküregen belüli gyulladás, legyen az vírus, allergia, vagy baktérium miatti, nyálkahártyaduzzanatot okoz, amely a nyálka felhalmozódásához vezet, amelyben elszaporodhatnak a baktériumok. A szinuszitis egyéb tünetei a következők lehetnek:

 

nyomásérzékenység az arcon, különösen az orr, az arc és a homlok körül
orrdugulás
zöld vagy sárga váladékozás az orrból
csökkent szaglás
arcfájdalom, különösen az orr és a szem körül

 

A melléküreggyulladás gyakran önmagában is tisztul kezelés nélkül. Azonban ha a tünetek több, mint 3 hónapig tartanak, krónikus melléküreggyulladásról beszálünk. A kezelési lehetőségek közé tartozik a fájdalomcsillapítók szedése, gyulladáscsökkentő orrspray használata és a sós vizes öblítés kipróbálása, amelyek enyhe esetben segíthetnek a szellőzés visszaállításában és kiválthatják a gyógyulást. Bakteriális fertőzés gyanúja esetén antibiotikumok adása lehet szükséges. Krónikus esetben szükség lehet a melléküregek sebészeti megnyitására és tisztítására.

 

Nyálmirigygyulladás

 

A nyálmirigygyulladás, vagyis szialadenitisz ritka állapot, amikor a szájban lévő valamelyik nyálmirigy megfertőződik és megduzzad. A fertőzés jellemzően a fültövi mirigyet, vagyis a parotiszt, illetve az áll alatti nyálmirigyet érinti. A nyálmirigygyulladás fájdalmat okozhat a száj vagy az arc egyik oldalán, a fertőzött mirigy közelében. Egyéb tünetek lehetnek:

láz és hidegrázás
genny, amely a szájba folyik
bőrpír a fertőzött mirigy közelében
duzzanat az arc egyik oldalán
kellemetlen lehelet

 

A tartós szájszárazságban, melyet okozhatnak egyes betegségek és gyógyszerek, vagy nyálmirigy -elzáródásban szenvedő pácienseknél nagyobb valószínűséggel alakul ki nyálmirigygyulladás., azonban nem mindig találunk nyilvánvaló okot. A kezelésben antibiotikumokat lehet használni, illetve a nyálelválasztást fokozni bő folyadékfogyasztással, savanyúcukorkával, rágóval.

 

Égő száj szindróma (burning mouth syndrome)

 

Az égő száj szindróma a folyamatos (krónikus) vagy visszatérő égő érzés a szájban nyilvánvaló kiváltóok nélkül. Ez a kellemetlen érzés kiterjedhet a nyelvre, az ínyre, az ajkakra, az arca belsejére, a szájtetőre (szájpadra) vagy az egész szájüregre egyszerre. Az égő érzés olyan, mintha leforrázta volna a páciens a száját. Az égő száj szindróma általában hirtelen jelentkezik, de fokozatosan is kialakulhat.

A tünetek lehetnek állandóak, egész nap egyformán erősek, de előfordulnak esetek, amikor felkeléskor a tünetek enyhék, és a nap előrehaladtával egyre fokozódnak. Az égő száj szindróma hónapokig-évekig is tarthat. Ritka esetekben a tünetek egyik naptól a másikra maguktól elmúlhatnak vagy ritkábbá válhatnak. Sajnos a konkrét okot gyakran nem lehet megállapítani, és bár ez megnehezíti a kezelést, lehet csökkenteni a tüneteket.

 

Az égő száj szindróma tünetei:

 

  égő érzés, amely leggyakrabban a nyelvet érinti, de érintheti az ajkakat, az ínyt, a szájpadlást, a torkot vagy az egész száját

  szájszárazság érzése fokozott szomjúsággal

kellemetlen, például keserű vagy fémes íz állandó érzékelése

az ízérzés csökkenése, vagy teljes elvesztése

bizsergés, csípés vagy zsibbadás a szájban

 

Az égő száj szindróma általában nem okoz észrevehető fizikai változásokat a szájüregben. Kezelésében a szájüreget nedvesítő praktikákat, epilepszia-ellenes gyógyszereket, antidepresszánsokat, lidokainos cukorkát, kapszaicint, a chilli hatóanyagát alkalmazzák.

 

 

Az arcfájdalmak diagnosztikája

 

Az arcfájdalom okának diagnosztizálásához vezető úton az egyik legfontosabb a páciens panaszainak, tüneteinek részletes kikérdezése célzott kérdésekkel. Fontos megtudni, hogy milyen színezetű a fájdalom (szúró, hasító, tompa, stb.), jár-e zsibbadással, érzészavarral. Mikor jelentkezik, függ-e az évszaktól? Mi váltja ki és mi csökkenti? Fizikális vizsgálat során keresünk triggerpontokat, megvizsgáljuk az agyidegek működését, gyulladásra utaló jeleket. Sok esetben képalkotó vizsgálatra, leggyakrabban MRI vizsgálatra van szükség, amely mind a központi idegrendszer, mind a környéki idegrendszer képleteit, valamint az érrendszert is képes ábrázolni. A fogászati és fül-orr-gégészeti kórképek diagnosztikájában a CT-vizsgálatnak is helye van. Az agyidegek állapotát elektrofiziológiai, idegvezetési módszerekkel tudjuk pontosan meghatározni.

 

Összefoglaló

 

Az arcfájdalom hátterében változatos kórképek állhatnak. Kapcsolódhat elsődleges fejfájáshoz, sérülésekhez, a száj, a melléküregek és a fül betegségeihez is. A súlyos, visszatérő vagy tartós arcfájdalomban szenvedő embereknek orvoshoz kell fordulniuk, mert egyrészt a fájdalom hátterében állhat súlyosabb betegség, másrészt az arcfájdalom az életminőséget nagyban rontó betegség, melynek enyhítése elsődleges.

 

Kísérőjelek, melyek arcfájdalomhoz való társulása  esetén fontos mihamarabb orvosi vizsgálatra jelentkezni.
láz
bőrpír vagy kipirulás
súlyos arc- vagy fogfájdalom
duzzanat
megmagyarázhatatlan fáradtság

 

Kérjen időpontot Neurológiai Ambulanciánkra a ONLINE.

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:

 

Fogászati tályog

Az arcfájdalom gyakorisága

Pioneering neurosurgeon Peter Janetta dies az age 84