blog-post-image

Térdfájdalom az ortopédiában

2023.04.14.

 

 • A térdízület a testünkben található legnagyobb és legösszetettebb ízület, amely a combcsont, a sípcsont és a térdkalács csontjainak összekapcsolódásából áll.
 • A térd fájdalma az egyik leggyakoribb panasz, amivel ortopéd sebészhez fordulnak.
 • Számos okból származhat, beleértve a sérüléseket, a túlzott terhelést és az életkorral kapcsolatos kopást.
 • A térdbetegségek tünetei közé tartozik a fájdalom, a duzzanat, a merevség, ízületi elakadás és az instabilitás.
 • A térd fájdalmának kezelése a fájdalom okától függ, és lehet  pihenés, jég,  gyógyszerek, fizikoterápia, injekciós terápia vagy műtét.
 • A térd fájdalmának megelőzése érdekében rendkívül fontos a megfelelő testsúly fenntartása, a megfelelő lábbeli viselése, a nyújtás és a bemelegítés  edzés előtt, valamint az ismételt, túlzott stresszt jelentő tevékenységek elkerülése.

 

A térdízület anatómiája és funkciója:

 

A térdízület hajlító és nyújtó mozgást biztosít. A térdízületet alkotó combcsont és sípcsont nem teljesen rögzített, ezért bizonyos fokú forgást is lehetővé tesz. Amikor a térd be van hajlítva, a sípcsont kis mértékben elfordulhat mindkét irányba. Ez a forgómozgás fontos bizonyos tevékenységekhez, például a sportolás vagy más fizikai tevékenységek során történő elforduláshoz és irányváltoztatáshoz. A térdízület túlzott vagy rendellenes forgómozgása azonban sérülésekhez és instabilitáshoz vezethet. A hajlításkor és nyújtáskor a térdízületek viselik a teljes test súlyát.

 

Az egészséges térdízület (forrás: https://www.informedhealth.org/)

Az egészséges térdízület (forrás: https://www.informedhealth.org/)

 

Az ízületet a femur (combcsont), a tibia (lábboltozat) és a patella (térdkalács) alkotják. A femur és a tibia kötőszövetekkel kapcsolódnak egymáshoz, míg a patella előttük helyezkedik el a femurral alkotva az ízületet. A térdízület két párnaszerű struktúrát tartalmaz, amelyeket meniscusnak, vagyis csúszóporcoknak neveznek, és fontos funkciójuk, hogy segítenek csillapítani az ütéseket és csökkenteni a csontok közötti súrlódást. Ezek egyben a térd legsérülékenyebb képletei, amelyek gyakran károsodnak sportsérülések során.

 

A térdízületet négy szalag támasztja alá: az elülső keresztszalag , a hátsó keresztszalag és a két oldalszalag. Ezek a szalagok biztosítják az ízület stabilitását és megakadályozzák a túlzott mozgást különböző irányokban. A térdízületet izmok, inak veszik körül, amelyek együtt alkotnak egy funkcionális egységet.

 

 

Mik a térdfájdalom okai?

 

A térdfájdalom számos különböző okból adódhat. A leggyakoribb okok közé tartoznak:

 

 • Porckopás: Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a térdben lévő porc elkezd kopni. Ez a folyamat általában idősebb korban következik be, de fiatalabb embereknél is előfordulhat sérülés vagy túlzott igénybevétel miatt.
 • Térdízületi gyulladás: A térdízületi gyulladás különböző formái, mint például az ízületi gyulladás, a rheumatoid arthritis, a psoriasis vagy a köszvény okozhatnak fájdalmat a térdízületben.
 • Sérülés: A térdfájdalom másik gyakori oka a sérülés, például a térdkalács ficam vagy az elülső keresztszalag szakadása.
 • Túlzott terhelés: A térdízület túlzott igénybevétele sportolás vagy egyéb fizikai tevékenységek során is okozhat fájdalmat.
  Rándulás és húzódás: A térdízületet körülvevő szalagok és izmok sérülése is fájdalmat okozhat.

 

Mely sportok okoznak gyakran térdsérülést?

Bizonyos sportok és fizikai tevékenységek jobban megterhelhetik a térdízületet, és növelhetik a térdsérülések kockázatát. A térdsérüléseket gyakran okozó sportágak közé tartoznak egyes labdasportok, a síelés, valamint a túlzásba vitt futás.

 

 • Labdarúgás: A futballistáknál a térdsérülések kockázata magas a játék során szükséges hirtelen megállások és irányváltoztatások, valamint a többi játékossal való gyakori ütközések miatt.
 • Kosárlabda, kézilabda: Az ugrás és a földet érés, a hirtelen megállások és elindulások, valamint a többi játékossal való ütközések miatt a játékosok fookozottan ki vannak téve a térdsérülések veszélyének.
 • Síelés: A síelés jelentős terhelést jelenthet a térdnek, különösen esések vagy kellemetlen landolások során. A síbalesetek nagyon gyakran okoznak súlyos térdsérüléseket, különösen a kevés gyakorlattal nehéz pályán sielők körében.
 • Futás: A futás ismétlődő terhelést jelenthet a térdízületre, ami olyan túlhasználati sérülésekhez vezethet, mint a futó-térd vagy a patelláris ínhüvelygyulladás.

 

A megfelelő edzés, bemelegítés és védőfelszerelés segíthet csökkenteni a térdsérülések kockázatát sportolás és más fizikai tevékenységek során.

 

A térdízületi betegségek tünetei:

 

A tünetek a kiváltó októl függően változhatnak, de a leggyakoribbak közé tartoznak:

 

 • Fájdalom: A térdízületi rendellenességek elsődleges tünete a térdízületben jelentkező kellemetlen érzés és fájdalom. A fájdalom lehet éles vagy tompa, állandó vagy időszakos, és az enyhétől a súlyosig terjedhet.
 • Duzzanat: A térdízület körüli duzzanat a térdfájdalom gyakori tünete, és számos betegség, például sérülés, ízületi gyulladás vagy fertőzés okozhatja.
 • Merevség: A térdfájdalom és duzzanat miatt az ízület merevnek érződhet, ami megnehezíti a térd mozgását vagy hajlítását.
 • Kattogás: Egyesek kattogó vagy pattogó hangot tapasztalhatnak, amikor a térdüket mozgatják.
 • Elakadás: Leggyakrabban sérült menicus okozza. Ilyenkor a csúszóporc egy daraja becsípődik a csontvégek közé ezáltal egy ízületi „zárat” hot létre a páciens nem tudja teljesen kinyújtani a végtagot
  Korlátozott mozgástartomány: A térdfájdalom megnehezítheti a térd teljes kinyújtását vagy hajlítását, ami korlátozott mozgástartományt eredményezhet.
 • Instabilitás: Egyesek úgy érezhetik, hogy a térdük megbicsaklik, vagy instabil, ami súlyosabb térdsérülés jele lehet.
 • Bőrpír és melegség: Bizonyos esetekben a térdfájdalmat a térdízület körüli bőrpír, melegség vagy érzékenység kísérheti, ami gyulladásra vagy fertőzésre utalhat. Ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni infekció kizárása céljából.

 

Milyen esetekben kell azonnal orvoshoz fordulni térdpanaszok esetén?

 

A krónikus térdfájdalom nem igényel azonnali orvosi vizitet, azonban ha a tünetek rövid idő alatt alakulnak ki, illetve súlyosak, akkor szakorvoshoz kell fordulni súlyosabb szövődmény elkerülése érdekében.

 

 • Erős fájdalom: Ha a térdfájdalom nagyon erős és hirtelen jelentkezik, az súlyos sérülés, például törés vagy ficam jele lehet, és azonnali orvosi ellátást igényel.
 • Járásképtelenség: Ha a térdfájdalom olyan erős, hogy az érintett lábat a páciens nem tudja terhelni.
 • Deformitás: Ha a térd láthatóan deformáltnak tűnik, például kificamodott a térdkalács vagy eltört.
 • Zsibbadás vagy bizsergés: Ha zsibbadást vagy bizsergést tapasztal a térdben vagy a környező területen, az idegkárosodásra vagy keringési problémára utalhat.
 • Duzzanat, pír és melegség: Ha a térd megduzzadt, meleg tapintású, környéke vöröses és fájdalmas, az fertőzésre utalhat, ami azonnali orvosi ellátást igényel, különösen, ha lázzal társul.
 • Láz: Ha a térdfájdalom mellett láza is van, az fertőzésre utalhat, és azonnali orvosi ellátást és kezelést igényel.

Fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, mivel a kezelés késleltetése további károsodást vagy szövődményeket okozhat.

 

Hogyan vizsgálják ki a térdproblémákat?

 

A térdproblémákat a fizikális vizsgálat, a kórtörténet, a képalkotó vizsgálatok és a laboratóriumi vizsgálatok kombinációjával lehet diagnosztizálni. Íme néhány a térdproblémák diagnosztizálására leggyakrabban alkalmazott módszerek közül:

 

 • Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a térdízületet, hogy felmérje annak mozgástartományát, stabilitását, erejét, valamint a gyulladás, duzzanat vagy érzékenység jeleit. A vizsgálat során a szalagok állapotát és a térd stabilitását vizsgálják különböző műfogásokkal.
 • Kórelőzmény:  Az orvos rákérdez a beteg tüneteire, beleértve azt , hogy mikor kezdődtek, mennyire súlyosak, és hogy befolyásolják-e a beteg képességét a mindennapi tevékenységek elvégzésére.

 

A térd MRI vizsgálata

A térd MRI vizsgálata

 

 • Képalkotó vizsgálatok: A térdproblémák diagnosztizálására általában röntgen, CT- és MRI-vizsgálatokat, valamint ultrahangvizsgálatot alkalmaznak. Ezek a vizsgálatok részletes képet adhatnak a csontokról, porcokról, szalagokról és a térd egyéb struktúráiról, segítve az orvosokat az esetleges rendellenességek vagy károsodások azonosításában.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: Vérvizsgálatokat végezhetnek olyan betegségek, mint a köszvény vagy a reumás ízületi gyulladás kimutatására.

 

E vizsgálatok eredményei alapján az orvos felállítja a diagnózist, és megfelelő kezelési tervet dolgoz ki a pácienssel térdproblémájára.

 

A térdfájdalom kezelési lehetőségei

 

A térd fájdalmának kezelése a panaszok kiváltóokától és az egyéb betegségek és állapotok jelenlététől függ. Emellett a kezelőorvos figyelembe veszi az adott páciens sajátosságait és igényeit is. Más terápia javasolt egy élsportolónak, vagy egy idősebb, ízületi kopással küzdő páciensnek. A kezelést lépcsőzetesen építi fel az ortopéd orvos és gyakran az egyes módszerek kombinálása vezet a legjobb eredményre.

 

 • Pihenés: A térdízület pihentetése és a fájdalmat okozó tevékenységek elkerülése segíthet csökkenteni a gyulladást és elősegítheti a gyógyulást.
 • Jegelés, hűtés: A fájdalmas térdre való hűtés felhelyezése csökkentheti a duzzanatot és a fájdalmat és gyorsíthatja a regenerációt.
 • Rögzítés: Egy helyesen alkalmazott fásli segíthet csökkenteni a duzzanatot és támogatást nyújt a térdízületnek. Fontos azonban a szakszerű használat, mert a túlzottan elszorított lábban a keringés akadályozott lehet, ami tovább ronthatja a panaszokat.
 • Felpolcolás: A fájdalmas térd felemelése segíthet csökkenteni a duzzanatot és elősegítheti a gyógyulást.
 • Gyógyszerek: Az NSAID típusú fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők segíthetnek enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a gyulladást. Az orvos erősebb fájdalomcsillapítókat is előírhat a fájdalom és gyulladás kezelésére. Ezeket a gyógyszereket általában kúraszerűen alkalmazzuk és néhány kivételtől eltekintve folyamatos szedésük nem javasolt.
 • Gyógytorna és fizikoterápia: A gyógytornász segítségével végzett gyakorlatok segíthetnek megerősíteni a térdízületet körülvevő izmokat, javítani az ízület mozgékonyságát és csökkenteni a fájdalmat. A fizikoterápia magában foglalhatja az elektromos stimulációt, amely segíthet a fájdalom és duzzanat csökkentésében.
 • Injekciós terápia: Az ortopéd orvos egyes esetekben injekciós terápiát javasolhat a térd fájdalmának kezelésére, például glükokortikoid, vagy hialuronsav injekciókat. Ezek az injekciók segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. A glükokortikoidokat a modern gyakorlatban ritkábban használják, mert hosszú távon nem javítják a térdbetegségek kimenetelét.
 • Műtét: Súlyos esetekben sebészeti beavatkozás lehet szükséges a sérült struktúrák helyreállításához vagy cseréjéhez a térdízületben. A gyakori sebészeti eljárások közé tartozik az artroszkópia, a teljes térdprotézis vagy a részleges térdprotézis.

 

A térd artroszkópiás műtéte

 

A térdízületi artroszkópia egy minimálisan invazív sebészeti eljárás, amely lehetővé teszi az orvosok számára a térdproblémák diagnosztizálását és kezelését. A térdízületi artroszkópia során egy kis bemetszésen keresztül egy vékony kamerát vezetnek be a térdízületbe, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy az ízület belsejét egy képernyőn megtekinthesse. Ezután apró sebészeti műszereket használhat a sérült szövetek vagy csontok helyreállítására vagy eltávolítására. A térdízületi artroszkópia számos térdprobléma kezelésére alkalmazható, például meniszkuszszakadás, szalagsérülések, porckárosodás és az ízületben lévő leszakadt szövetdarabok eltávolítására. Ez egy viszonylag biztonságos és hatékony eljárás, amely alacsony szövődményveszéllyel és rövid felépülési idővel jár.

 

Térdízületi artroszkópia (forrás: https://mackie.net.au/)

Térdízületi artroszkópia (forrás: https://mackie.net.au/)

 

A térdízületi protézis

 

A térdprotézis műtét egy gyakori ortopédiai eljárás, amely a térdízület sérült vagy beteg részeinek protézissel történő cseréjét jelenti. A térdprotézis műtétnek két típusa van: a teljes térdprotézis és a részleges térdprotézis.

 

A részleges térdprotézis olyan műtéti eljárás, amely során a térdízületnek csak a sérült vagy beteg részét cserélik ki mesterséges implantátummal. Ez egy kevésbé invazív eljárás, mint a teljes térdprotézis, és általában olyan betegeknél alkalmazzák, akiknek ízületi kopásuk vagy más degeneratív ízületi állapotuk van, amely a térdízületnek csak egy részét érinti. Az eljárás során a sebész egy kis bemetszést végez a térdben, és eltávolítja a sérült porcot és csontot a térdízület érintett szakaszából. Ezután a mesterséges implantátumot behelyezik és rögzítik a helyére, helyreállítva az ízület normális működését.

 

Térdprotézis (forrás: https://mackie.net.au/)

Térdprotézis (forrás: https://mackie.net.au/)

 

A teljes térdprotézis, olyan műtéti eljárás, amelynek során a teljes térdízületet implantátumokkal helyettesítik. Ezt az eljárást általában olyan betegeknél alkalmazzák, akiknek előrehaladott, súlyos artrózisuk vagy más, a teljes térdízületet érintő betegségük van. Az eljárás során a sebész bemetszést ejt a térden, és teljesen eltávolítja a sérült porcot és csontot a térdízületből. Ezután behelyezik és rögzítik a az implantátumokat, köztük egy fém combcsont-, egy fém sípcsont- , egy műanyag betét illetve néha egy műanyag térdkalács kerül beültetésre, helyreállítva az ízület normális működését.

 

Mind a részleges, mind a teljes térdprotézis műtéteket gerincközeli, vagy teljes érzéstelenítésben végzik, és a betegek a beavatkozást követően általában néhány napig kórházban maradnak. A rehabilitáció és a fizikoterápia a felépülési folyamat lényeges elemei, és a betegek egy gyógytornásszal dolgoznak együtt, hogy fokozatosan visszanyerjék az érintett térd erejét és mozgékonyságát.

 

Megelőzhetőek a térdpanaszok?

 

A kor előrehaladtával ízületeink is öregszenek és különösen az olyan nagy és folyamatos terhelésnek kitett ízületek, mind a térd öregszenek. Sokat tehetünk azonban azért, hogy ez a folyamat lassabban és enyhébben történjen.

 

 • Tartsa meg az egészséges testsúlyt: A túlsúly további terhelést jelent a térdre, ami növeli a térdfájdalom és a sérülés kockázatát. Az egészséges testsúly fenntartása segíthet csökkenteni ezt a terhelést.
 • Rendszeres testmozgás: A térdízület körüli izmok, például a négyfejű és a combfeszítő izmok erősítése segíthet a térd megtámasztásában és a sérülés kockázatának csökkentésében. A rendszeres testmozgás, beleértve az aerob és az erőnléti edzést, segíthet a térdízület egészségének megőrzésében.
 • Viseljen megfelelő cipőt: A jó tartást és párnázottságot biztosító cipő viselése segíthet csökkenteni a térdre ható terhelést a fizikai aktivitás során.
 • A megfelelő mozgások használata: A megfelelő technika alkalmazása a fizikai aktivitás során, például futás, ugrás vagy súlyemelés esetén segíthet megelőzni a térdsérüléseket.
 • Bemelegítés sportoláskor: A fizikai aktivitás előtti bemelegítés és az azt követő levezetés, nyújtás segíthet felkészíteni a testet a testmozgásra, és csökkentheti a sérülés kockázatát.
 • Kerülje a túlterhelést: A térdízület ismételt megterhelése olyan túlhasználati sérülésekhez vezethet, mint a futó térd vagy a patelláris ínhüvelygyulladás. A túlzott vagy ismétlődő tevékenységek elkerülése segíthet megelőzni ezeket a sérüléseket.
 • Védje a térdet: A térdvédő vagy térdmerevítő viselése a fizikai aktivitás során segíthet megvédeni a térdet a sérüléstől.

Okoz a túlsúly térdfájdalmat?

 

A túlsúly a térdpanaszok hátterében lévő leggyakoribb ok. Sok túlsúlyos vagy elhízott embernél jelentkezik térdfájdalom és a fogyás segíthet a fájdalom csökkentésében és az ízületi kopás, vagyis az artrózis kockázatának csökkentésében. Egy tanulmány szerint az egészséges testsúlyúak 3,7%-nak van térdízületi fájdalma, de a 2-es fokozatú elhízottak  közel 20%-át érinti, ami rendkívül magas, ötszörös kockázatot jelent.

 

Testtömegindex

Testtömegindex

 

A többletsúly extra terhet gyakorol a térdre. Ez krónikus fájdalmat és egyéb szövődményeket, köztük ízületi kopást, artrózist eredményezhet.  A túlsúlyos emberek esetében minden egyes leadott kiló 4 kilóval  csökkentheti a térdízületre nehezedő terhelést. Ez azt jelenti, hogy ha a páciens lead 10 kg-ot, akkor minden egyes lépésnél 40 kg-mal kevesebb súlyt kell a térdének elviselnie. Az ízületi artrózist sokáig kopásos betegségnek tartották, azonban ma már tudjuk, hogy az ízületekre nehezedő tartós, túlzott nyomás gyulladást okoz, ami a mechanikai károsodáson túl az ízület funkciójának további romlását okozza és fokozza a fájdalmat.

 

Összegzés

 

A térd fájdalma gyakori probléma, amely bárkit érinthet. Az okok közé tartozhatnak sérülések, túlzott terhelés vagy életkorral kapcsolatos kopás. A tünetek változóak lehetnek a fájdalom okától függően, de a fájdalom, a duzzanat és a merevség jellemzőek. Ha tapasztal ilyen tüneteket, fontos orvosi segítséget kérnie, hogy meghatározhassa a fájdalom okát és megfelelő kezelést kapjon. A kezelés lehet pihenés, hűtés, gyógyszerek, fizikoterápia, injekciós terápia vagy műtét. A térd fájdalmának megelőzése fontos a megfelelő testsúly fenntartásával, a megfelelő lábbeli viselésével, a nyújtással és a bemelegítéssel az edzés előtt, valamint az ismételt, túlzott stresszt jelentő tevékenységek elkerülésével. Az időben történő kezelés segíthet abban, hogy az páciensek továbbra is aktívak maradjanak, anélkül hogy térd fájdalommal és sérüléssel kellene szembenézniük.

 

Dr Szerényi Zsolt

Dr Szerényi Zsolt ortopéd-traumatológus

 

Térdpanaszok esetén forduljon a Frida Med Klinika | Szeged ortopéd-traumatológus szakorvosáhaz, Dr Szerényi Zsolthoz.

 

 

Felhasznált irodalom:

A túlsúly okozta térdbetegség, metaanalízis

A térdízületi artrózisa

A térd műtéti kezelése