Miért érdemes a labort a Frida Med Magánrendelőben végezni?

 

Mert áraink kedvezőek és mentesek a bújtatott költségektől. Rövid előjegyzéssel adunk időpontot betegeink időbeosztásához alkalmazkodva. A labor-vizsgálatokat orvosi beutaló nélkül is elvégezzük. Amennyiben nem biztos abban, hogy milyen labor elvégzésére van szükség, úgy orvosi konzultációs időpontot biztosítunk betegeinknek. A vérvételre nem kell várakoznia, az egyeztetett időpontban várjuk az időpontokat pontosan betartva. Fájdalommentes vérvétel: tapasztalt egészségügyi szakdolgozóink gyors, fájdalommentes vérvételt biztosítanak.

 

 

Labor

 

Árainkkal és a fizetési módokkal kapcsolatban ITT talál bővebb információt.

 

Otthoni mintavétel

 

Egyes esetekben, amikor a magánrendelőnk megközelítése nehézségbe ütközhet, meg tudjuk oldani az otthoni mintavételt. Kérjük az időpontkérésnél jelezze ilyen irányú igényét és visszahívjuk a részletekkel kapcsolatban.

 

Labor: Miért érdemes nálunk végezni a vérvételt?

 

Mert áraink kedvezőek és mentesek a bújtatott költségektől. Rövid előjegyzéssel adunk időpontot betegeink időbeosztásához alkalmazkodva. A laborvizsgálatokat orvosi beutaló nélkül is elvégezzük. Amennyiben nem biztos abban, hogy milyen vizsgálatokra van szükség, úgy orvosi konzultációs időpontot biztosítunk betegeinknek. A vérvételre nem kell várakoznia, az egyeztetett időpontban várjuk az időpontokat pontosan betartva. Fájdalommentes vérvétel: tapasztalt egészségügyi szakdolgozóink gyors, fájdalommentes vérvételt biztosítanak.

 

Miért fontos a laborvizsgálat?

 

A laborvizsgálatok célja az egyes szervek, szervrendszerek működésének megismerése, a panaszok és tünetek hátterében álló betegségek feltárása kémiai módszerekkel. A laborvizsgálatoknak szerepük van a betegségek diagnózisában, a megelőzésben, a rizikófaktorok felmérésében, esetenként a kezelés eredményességének megítélésében. Tudni érdemes, hogy a laboratóriumi vizsgálat eredménye önmagában nem ad diagnózist. A vizsgálat eredményeit a lelet tartalmazza, amely alapján az Ön orvosa véleményt tud formálni és diagnózist alkotni. A leleteket minden esetben elektronikus formában bocsátjuk betegeink rendelkezésére az adatvédelmi szabályok legnagyobb tiszteletbentartása mellett. Itt (link) tájékozódhat adatkezelési gyakorlatunkról.

 

Hogyan értelmezhetőek az eredmények?

 

A laborvizsgálatok megmutatják, hogy a vérben lévő különböző anyagok szintje a normális tartományba, vagy azon kívül esik-e. A normál tartomány az, amelyet az egészséges emberek 95 százaléka esetében lehet mérni. Sok laborvizsgálat esetében a normál tartomány az életkortól, nemtől és egyéb tényezőktől függően változik. A vér laborvizsgálati eredményei sok okból kifolyólag a normál tartományon kívül eshetnek. A kóros eredmény rendellenesség vagy betegség jele lehet. Egyéb tényezők – például az étrend, a menstruációs ciklus, a fizikai aktivitás szintje, az alkoholfogyasztás és a gyógyszerek (vényköteles és vény nélküli is) – szintén kóros eredményeket okozhatnak.

 

A laborvizsgálati eredmények értelmezésében az Ön kezelőorvosa tud segíteni. Számos betegséget és orvosi problémát nem lehet csak laborvizsgálattal diagnosztizálni, azonban a laborleletek segítenek Önnek és orvosának többet megtudni az egészségéről.

 

A Frida Med Klinikán többszáz laborvizsgálat áll betegeink rendelkezésére. Betegeink kényelme céljából labordiagnosztikai csomagokat (link) hoztunk létre, ahol típusos vizsgálatokat csoportosítottunk.

 

Hogyan készüljön a labor-vizsgálatra?

 

A legtöbb laboratóriumi vizsgálat pontos eredményéhez (vércukor, vérzsírok, májfunkció, ionok, vas) éhgyomori vérvétel szükséges, ami a mintavételt megelőzően legalább 12 órás koplalást jelent, így a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk elvégezni. Vizet a vizsgálat előtt szabad, sőt javasolt is fogyasztani, hiszen ez javítja a komfortérzetet. Alkoholt, cukros üdítőitalokat és kávét azonban tilos fogyasztani a mintavételt megelőzően, ezek ugyanis befolyásolják a vizsgálati eredményeket.

 

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek esetében nincs szükség éhgyomri mintavételre, mint a hormon és vizeletvizsgálatok, ilyenkor az egyébként szokásos folyadék és táplálékbevitelnek semmi akadálya nincs. Előző este kerülje a zsíros, szénhidrát- illetve fehérje dús vacsora fogyasztását. A mintavételt megelőző napokban történt nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás szintén befolyásol egyes laborértékeket. A vérvételt megelőző nap kerülje a szélsőséges fizikai megterhelést, kimerítő sportolást.

 

A vizeletminták esetében az úgynevezett középsugaras (nem a vizelés elején és végén, hanem a közepén ürített) vizelet ad pontos vizsgálati értékeket. A vizeletmintát tiszta, jól záródó, átlátszó edényben, vagy tartályban szükséges leadni. A mintaadás előtt a nemi szervek körüli tisztálkodás javasolt, hogy kórokozók ne kerülhessenek a mintába a . A vizsgálatokhoz kb. 1 dl vizelet szükséges.

 

A megfelelő laboratóriumi vizelet és széklet minta biztosításához az alábbi linkre kattinva olvashat hasznos információkat.

 

Labor: Hogyan történik a vérvétel?

 

A vérvétel általában karon, a könyökhajlatban található vénából történik. Itt a vénák vastagok, könneyn láthatóak, kitapinthatóak, és kevesebb fájdalommal járnak, mint a kar egyéb helyein. Asszisztensünk először leszorítót helyez a végtagra, hogy az erek kitáguljanak, és jobban láthatóvá, tapinthatóvá váljanak. Ezután a kart kényelmes pozíciót biztosítva helyezi, majd a szúrás helyének meghatározása után a területet fertőtleníti. Az apró tűszúrás után a mintavevő csövet egy műanyag vezetékkel a vérvételi tűvel összeköti és megtörténik a mintvétel. A vérmintát színkódokkal jelölt kis kémcsövekben gyűjtjük, tároljuk és szállítjuk. A csövek színe és mennyisége a kért laborvizsgálatok számától függ. A vérvétel befejeztével óvatosan eltávolítja a tűt és steril gézt szorít a szúrás helyére. Ezt a gézt tartsa leszorítva nyújtott karján még 3-5 percen keresztül, hogy a vérzés csillapodjon, és ne keletkezzen véraláfutás a szúrás környékén. Asszisztenseink nagy figyelmet szentelnek annak, hogy a vérvétel kíméletesen, az Ön számára a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon.

Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, hogy amennyiben az elvégzett laborvizsgálatok térítési díjának összege nem haladja meg a 4000 Ft-ot, akkor minimális 4000 Ft vizsgálati díjat számítunk fel.

 

Laborvizsgálati csomagok

 

A Frida Med laborcsomagjai célzottan vizsgálják egyes betegségekmeglétét, vagy segítenek szervek, szervrendszerek komplex vizsgálatában, akár a mielőbbi gyógyulás akár egy betegség kialakulásának a megelőzése, vagy a kezelés ahékonyságának megállapítása a cél.

 

Választékunk felöleli a laboratóriumi diagnosztika szinte összes ágát: rutin vér- és vizeletvizsgálatok, allergiapanelek, anyagcserevizsgálatok, tumor-markerek, hormonszintek.

A szakrendeléshez kapcsolódó blogbejegyzések

blog-post-image
Ritka fejfájások. A hisztamin intolerancia.
2022.03.02.

Megmagyarázhatatlan allergiaszerű tünetek étkezést követően? Fejfájás? Testszerte viszkető kiütések? Hasmenás, hányinger? Az allergiatesztek nem mutatnak ki eltérést? Sokáig az orvostudomány értetlenül állt ezen panaszok előtt, de a 2000-es évek elején kimutatták a hisztamin intoleranciának nevezett álllapotot, amit a DAO enzim működészavara okoz.

blog-post-image
Koronavírus Oltás Után Is Vigyázzunk A Szervátültetettekre
2021.06.17.

A gyengített immunválasz miatt a koronavírus járvány komoly kihívásokat jelent a szervtranszplantáltaknak.  A COVID-19 fertőzés súlyosabb lefolyású, gyakrabban igényel kórházi kezelést, de szerencsére a halálozás nem magasabb, mint a transzplantáción nem átesetteké. Az oltások sem jelentenek teljes megoldást, az új kutatások azt mutatják, a szervátültetettek akkor is fokozott veszélynek kitettek, ha már megkapták mindkét védőoltást.

blog-post-image
Ellenanyag tesztek
2021.03.19.

Átesett a COVID-19 fertőzésen? A védettséget igazoló vérvizsgálat kimutatja a vérben, a vírus ellen, vagy ha Ön oltott, akkor az oltás hatására termelődő IgG ellenanyagokat. A vizsgálattal megállapítható, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen és kialakult-e védettsége, illetve, hogy az oltás hatására beindult-e az ellenanyag termelés. A mérés akkreditált laboratóriumban történik, és pozitivitás esetén védettségi igazolvány igényléséhez is alkalmas.