• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
  • enEnglish

Mi a rotátorköpeny szindróma?

rotatorkopeny-szindroma
  • A rotátorköpeny-szindróma a vállízületet érintő gyakori állapot, amelyet a rotátorköpeny izmainak és inainak sérülése vagy szakadása okoz.
  • A tünetek közé tartozik a fájdalom, a gyengeség és a váll korlátozott mozgástartománya, különösen emeléskor vagy fej fölé nyúláskor.
  • A kezelési lehetőségek közé tartozhat a fizikoterápia, a fájdalomcsillapítás és súlyos esetekben a műtét, majd a rehabilitáció és az életmódváltás a megelőzés érdekében.
  • A rotátorköpeny-szindróma megelőzésére szolgáló életmódbeli módosítások közé tartozik az ismétlődő, fej fölött végzett mozgások elkerülése, a helyes testtartás, az egészséges testsúly fenntartása, valamint a rotátorköpeny-izmok rendszeres nyújtása és erősítése.

 

Hogy alakul ki rotátorköpeny-szindróma?

 

A rotátorköpeny-szindróma a vállízületet érintő gyakori állapot. A rotátorköpeny négy izom és ín csoportja, amelyek a felkarcsontot a lapockához rögzítik. Ezek az izmok és inak biztosítják a vállízület stabilitását, és segítenek a kar felemelésében és elforgatásában.

 

Rotátorköpeny-szindróma akkor lép fel, amikor ezek az izmok és inak megsérülnek vagy elszakadnak, fájdalmat, gyengeséget és korlátozott mozgástartományt okozva a vállban. A rotátorköpeny-szindróma kialakulásához számos tényező járulhat hozzá, többek között az öregedés, az ismétlődő fej feletti mozgások, a sérülések és a degeneratív állapotok, például az ízületi gyulladás.

 

Mik a rotátorköpeny-szindróma tünetei és hogyan diagnosztizáljuk?

 

A rotátorköpeny-szindróma tünetei jellemzően a vállban jelentkező fájdalom és gyengeség, különösen emeléskor vagy a fej fölé nyúláskor. A vállban tompa fájdalmat is érezhet, amely akkor is fennáll, amikor nem használja a karját. Egyes esetekben a fájdalom kisugározhat a karon lefelé, illetve a nyakba és a hátba.

 

A rotátorköpeny-szindróma diagnózisa általában fizikális vizsgálattal, valamint a tünetek és a kórtörténet megbeszélésével kezdődik. Orvosa képalkotó vizsgálatokat, például röntgent, MRI-t vagy ultrahangot is elrendelhet a diagnózis megerősítése és a rotátorköpeny károsodásának mértékének felmérése érdekében.

 

Heike Frohnhoff képe a Pixabay -en.

Heike Frohnhoff képe a Pixabay -en.

 

Hogyan kezeljük a rotátorköpeny-szindrómát?

 

A rotátorköpeny-szindróma kezelése az állapot súlyosságától függ, és magában foglalhatja a nem műtéti és a műtéti lehetőségek kombinációját. A nem sebészeti kezelések közé tartozhat a fizikoterápia, a fájdalomcsillapítás és a pihenés. A fizikoterápia segíthet a rotátorköpeny izmainak megerősítésében és a mozgástartomány javításában. A fájdalomcsillapítás magában foglalhatja NSAID gyulladáscsökkentők  vagy injekciók alkalmazását az ízületbe.

 

Azokban az esetekben, amikor a nem műtéti kezelések nem hatékonyak, műtétre lehet szükség a rotátorköpeny helyreállításához. A műtét típusa a károsodás mértékétől függ, és magában foglalhatja az artroszkópiát, a nyílt javítást vagy a fordított teljes vállpótlást.

 

Miért fontos a gyógytorna a rotátorköpeny-szindróma kezelésében?

 

A műtétet követően a gyógytorna és a rehabilitáció a felépülés fontos részét képezi. A rehabilitációs folyamat több hónapig is eltarthat, de elengedhetetlen a váll erejének és mozgástartományának visszanyeréséhez. Fizioterapeutája személyre szabott tervet dolgoz ki, hogy segítsen Önnek elérni céljait, és minél hamarabb visszatérhessen a szokásos tevékenységeihez.

 

Scott Webb képe a Pixabay -en.

Scott Webb képe a Pixabay -en.

 

Fontos, hogy életmódbeli változtatásokkal megelőzze a rotátorköpeny-szindrómát, illetve minimalizálja annak romlását. Ez magában foglalhatja az ismétlődő, fej fölött végzett mozgások elkerülését, a helyes testtartás fenntartását és a megfelelő technika alkalmazását nehéz tárgyak emelésekor. Emellett fontos az egészséges testsúly fenntartása, valamint a rotátorköpeny-izmok rendszeres nyújtása és erősítése.

 

Összefoglalva, a rotátorköpeny-szindróma gyakori állapot, amely a vállízületet érinti, és fájdalmat, gyengeséget és korlátozott mozgástartományt okozhat. Megfelelő diagnózissal, kezeléssel és rehabilitációval a rotátorköpeny-szindróma kezelhető, és Ön visszatérhet a szokásos tevékenységeihez. A rotátorköpeny-szindróma megelőzése érdekében fontos az életmódváltás, valamint a vállizmok és inak ápolása.