blog-post-image

Mikor keressük fel a Pszichiátriai Ambulanciát?

2022.07.01.

 

A normál elmeműködés meghatározása annak összetettsége miatt nehéz feladat. A pszichés működés főbb összetevői, mint a viselkedési, értelmi, érzelmi és lelki működések változásai olyan állapotok kialakulásához vezethetnek, melyek a páciens életminőségét jelentősen, sok esetben tartós jelleggel befolyásolják. A pszichés panaszokat bizonyos esetekben nem a páciens, hanem környezete ismeri fel. Kulcsfontosságú, hogy amennyiben az egyén pszichés panaszai (hangulat, valóságészlelés, gondolkodás zavara, függőségek) a mindennapi tevékenységeit befolyásolják szakember felkeresése javasolt.

 

Mi a célja a Pszichiátriai Ambulanciának?

 

A pszichés panaszok kiváltó okának felderítése és azok megfelelő kezelése a pszichiátriai ambulancia elsődleges célja. Az első vizsgálat magában foglalja a páciens panaszainak részletes és célzott kikérdezését. A szakrendelésen a pszichiáter áttekinti a páciens kórelőzményét és egyéb vizsgálatainak eredményeit. Amennyiben szükséges felvételre kerülnek ún. pszichodiagnosztikai tesztek, melyek elősegítik a diagnózis pontosítását és alkalmasak a későbbiekben a tünetek súlyosságának nyomon követésére. A diagnózis felállítását követően a panaszok súlyosságának függvényében pszichiátriai gyógyszerek (antidepresszánok, szorongásoldók, anitpszichotikumok) kerülnek beállításra a páciens belszervi és neurológiai állapotának figyelembevételével.

 

 

 

 

Milyen összetevők befolyásolják a pszichiátriai kezelést?

 

A pszichiátriai kórállapotok jelentős része egy életen át tartó kezelést igényel, mely magában foglalja a rendszeres kontroll vizsgálatokat és a gyógyszeres terápia módosítását. Ugyanakkor bizonyos pszichés zavarok esetén a korai és célzott beavatkozás jelentősen lerövidíti a betegséggel való küzdelem idejét. Ezekben az esetekben életmódbeli változások és szoros kontroll vizsgálatok mellett a gyógyszeres terápia beállítása sem minden esetben indokolt. A modern pszichiátriai ellátás nem kizárólag orvosbiológiai ismeretek használatát foglalja magában, hanem figyelembe vesz pszichológiai, kulturális és szociális tényezőket is, ugyanis ezen tényezők összességének értékelésével kell kialakítani az egyénre szabott kezelési tervet.

 

 

Ne féljen segítséget kérni

A mentális egészségügyi problémák miatt segítséget kérni nem szégyen. Ha többet szeretne megtudni, ha Önnek vagy egy szerettének segítségre van szüksége kérjen időpontot online, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot .

 

Borítókép forrása: Facebook