blog-post-image

Miért Frida Med Klinika?

2020.11.23.

 

Frida Med Fájdalom Klinikánk Frida Kahlo mexikói festőművésznőről kapta a nevét. Kahlo hatévesen járványos gyermekbénulásban betegedett meg, minek folytán jobb lába deformálódott. Később orvosnak kezdett tanulni, de 1925-ben egy közlekedési baleset folytán egész életére kiható sérüléseket szenvedett. Gerincsérülése miatt gipszfűzőbe kényszerült. Az unalmas és erős fájdalmakkal teli élet elől menekülve vetette bele magát a festésbe. Először rokonait, barátait festette meg, majd az ikonikus baldachinos ágya fölé függesztett tükör segítségével az első önarcképe is elkészült.

 

Photo by DDP on Unsplash

 

Később hozzáment Diego Riverához, a híres festőhöz, akivel Frida súlyos balesete ellenére gyermeket szerettek volna- sajnos hiába. Rengeteg abortusz és vetélés mellett nyomasztotta a honvágya is.

 

Gerince egyre jobban gyötörte, újra acélfűzőhöz volt kötve, majd meg is kellett műteni. Ez a műtét azonban nem segített állapotán és súlyos depresszióba esett.

1950-ben már hét műtéttel próbáltak enyhíteni a fájdalmain, de kerekesszékbe került és állandó fájdalomcsillapító kezelést igényelt. Korábbi finom ecsetkezelése itt csapott át pontatlan ecsetvonások rengetegébe.

 

Pár évre rá amputálták a jobb lábát, innentől ágyban töltötte napjait. Hiába a súlyos állapot, Frida utolsó éveiben is aktív maradt: első önálló kiállítására és tüntetéseken is részt vett- utóbbin tüdőgyulladással is küszködve.

 

Tüdőembóliát állapítottak meg az orvosok 1954-es halála okaként, de naplója alapján öngyilkos gondolatok is gyötörték.

 

Photo by Gabriella Clare Marino on Unsplash

 

Frida Kahlo minden fájdalom és megpróbáltatás ellenére neves, független művésszé nőtte ki magát. Nem csak festészete, de politikai aktivitása is életben tartotta. Sose adta fel, hatalmas kitartással és elhivatottsággal küzdött az eszméiért és a szenvedélyéért és nem hagyta, hogy a fájdalmai irányítsák az életét.

 

Önnek nem kell Kahlo kálváriáját végig járnia, hiszen mi, itt a Frida Mednél arra törekszünk, hogy minél hamarabb orvosoljuk fájdalmát, hogy Ön teljes életet élhessen és álmait valóra válthassa.