blog-post-image

Koronavírus Oltás Után Is Vigyázzunk A Szervátültetettekre

2021.06.17.

 

Frida Med Klinika | Szeged – bár nem tartozik a szakterületeink közé – szívügyének tekinti a szervtranszplantációt. Ennek oka személyes, Szirányi Ági (betegkapcsolati munkatárs) kolléganőnk maga is szervtranszplantált. Ma azért lehet velünk és tehet olyan sokat betegeinkért, mert évekkel ezelőtt egy új szívet kapott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

 

A szervátültetésen átesettek élethosszig tartó immunrendszert gyengítő kezelést kapnak, amellyel a beültetett szerv elleni immunválaszt és kilökődést küszöbölik ki. A gyengített immunválasz miatt a koronavírus járvány is komoly kihívásokat jelent számukra. A transzplantáltak esetében a COVID-19 fertőzés súlyosabb lefolyású, gyakrabban igényel kórházi kezelést, de szerencsére a halálozás nem magasabb, mint a transzplantáción nem átesetteké. Az oltások sem jelentenek teljes megoldást, az új kutatások azt mutatják, a szervátültetettek akkor is fokozott veszélynek kitettek, ha már megkapták mindkét védőoltást.

 

 

VÉDŐOLTÁSOK SZERVÁTÜLTETÉS UTÁN

 

Kép forrása rawpixel.com

 

 

Korábban is ismert volt, hogy a transzplantáltak gyengén reagálnak a védőoltásokra. Szeged legújabb díszpolgára, Karikó Katalin kutatásai nyomán újonnan kifejlesztett mRNS vakcinák esetében a válasz erőssége nem volt még tisztázott, de amerikai kutatók most megjelent vizsgálata nyomán tudjuk, hogy ezek az oltóanyagok sem kivételek.

 

Az új tanulmány, ami a Journal of American Medical Association (JAMA) 2021. május 5-i számában jelent meg azt igazolta, hogy a védőoltásokat követően a szervtátültetésen átesettek közel 50%-a nem kezdett el kimutatható ellenanyagtermelésbe.

Ez azért rendkívül fontos új információ, mert a szervtranszplantáltakat és más immunhiányos állapottal élőket kizárták a vakcina-vizsgálatokból, ahol a védőoltások általános hatékonyságát mérték, ezért kérdés volt, hogyan reagálnak az mRNS vakcinákra.

 

 A KORONAVÍRUS VAKCINÁK UTÁNI ELLENANYAGSZINTEK

 

A szerzők egy korábbi cikkéből tudjuk, hogy a transzplantáltak alig termeltek antitestet az első mRNS oltás után, de kérdés volt, hogy a teljes vakcináció kiváltja-e a kívánt immunválaszt. Annak megállapítására, hogy a második dózis hogyan befolyásolta a transzplantált betegeket, a kutatók 658 szervátültetett beteg adatait vizsgálták az Egyesült Államok egész területéről, akik két adag Pfizer vagy Moderna vakcinát kaptak 2020 decembere és 2021 márciusa között.

Az első dózist követő 3. hét végén mért ellenanyagvizsgálatok csak a betegek 15%-ban, míg a második dózist követő 4 hét után is csak a résztvevők 54% -ában mutattak ki mérhető antitestszintet.

Ez meglepően alacsony reakció, még a transzplantáltak gyenge immunválaszait figyelembe véve is.

 

 

“Sok szervtranszplantált betegtársammal tartjuk a kapcsolatot, és sajnos többektől hallottam, hogy többször is megfertőződtek, illetve előfordult, hogy hosszú hetekig produkáltak pozitív COVID PCR-tesztet, és kényszerültek karanténba. Nagyon reméljük, hogy az átoltottság növekedésével a veszély csökken, ezért minden transzplantáltat és a környezetükben élőket arra buzdítok, vegyék fel az oltást!” foglalja össze Ági a tapasztalatokat.

Az antitest-válaszok javításának és a védettség fokozásának módja lehet majd egy harmadik, emlékeztető vakcina, de a pontos álláspont kidolgozásához további vizsgálatokra lesz szükség.

Hangsúlyozni szükséges azonban, hogy az eredmények nem feltétlenül utalnak arra, hogy a szervátültetett betegek nem kapnak semmi védelmet az oltásokat követően, hiszen a sejtes immunválasz is szerepet játszhat a koronavírus elleni védekezésben. Az, hogy nem mérhető kifejezett antitestválasz az oltást követően, nem jelenti azt, hogy az immunrendszer más védekezési mechanizmusai, például T-sejtek vagy memória B-sejtek, nem járulnak hozzá a koronavírus elleni védekezéshez.

Ezek az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy a szervtranszplantáltakra különösen kell vigyázni, és feltétlen szükséges mind az ő, mind a környezetünk vakcinációja a védekezés ismert fomái mellett.

 

Cikkünkhöz felhasznált források:

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041134521001366

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777685

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777685