blog-post-image

4 eset, amikor az ízületi fájdalommal érdemes orvoshoz fordulni az otthoni kezelés helyett

2021.03.24.

 

Amikor az otthoni kezelés nem elegendő

Ha Ön ízületi fájdalommal él, akkor valószínűleg ismeri az olyan otthoni praktikákat, mint a hideg- és melegborogatást, a nyújtási gyakorlatok, a különböző receptnélküli fájdalomcsillapítókat, vagy az ízületek pihentetését, kíméletét.

 

Ezek mind hasznosnak bizonyulhatnak az ízületi fájdalom csillapításában, azonban időnként nem elegendőek.

 

Dr Csüllög Emese, a Fájdalom Ambulancia orvosa 4 olyan esetet említ, amelyek esetében további teendő, vagy vizsgálat javasolt.

 

1. A szokásos otthoni terápia egy hét után sem működik

 

Ha az ízületi fájdalmai kisebb mértékben fellángolnak, akkor a konzervatív otthoni terápia gyakran jól működik. A legtöbb beteg hűti, vagy éppen melegíti a fájdalmas ízületet, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat vesz be, illetve nyugalomba helyezi a panaszos végtagot.

 

Ha a fájdalom egy hét után sem reagál a szokásos módon, akkor érdemes felkeresni egy szakorvosi rendelőt alaposabb kivizsgálás céljából.

 

2. “Rendetlenkedő” ízületek

 

“A pihentetés gyakran hoz enyhülést” – mondja Csüllög doktor nő. “Ha azonban a máskor bevált konzervatív kezelés nem segít, az komolyabb problémára utalhat.”

 

A krónikus ízületi fájdalommal élők jól ismerik betegségüket, tudják, hogy mekkora alapesetben a fájdalom, ismerik a terhelhetőségüket, tisztában vannak azzal, hogy például a reggeli ízületi merevség 15-20 per alatt elmúlik. Ha ezek a jellemzők hirtelen és gyökeresen megváltoznak, az ízület megduzzad, kipirosodik felette a bőr, forró tapintatúvá válik, akkor valami komolyabb rendellenesség megjelenése valószínű, ami feltétlenül figyelmet igényel.

 

 

“A megszokott fájdalomtól való hirtelen eltérés mindig óvatosságra int. A bőrpír és duzzanat különösen fontos figyelemfelhívó jelek, mert fertőzésre is utalhat megjelenésük. ” – magyarázza Dr. Csüllög Emese.

 

Az ízület fertőzése komoly állapot, amelynek felismerése és célzott kezelése nem tűrhet halasztást. Ez különösen igaz azokra a betegekre, akik olyan alapbetegségektől szenvednek, mint a reumatoid artritisz, vagy a lupus, illetve ha az immunrendszert gyengítő gyógyszereket szednek, vagy például cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségük van.

 

3. Az ízületi fájdalom nem javul a pihenéssel

 

A nyugalmi fájdalom egy másik into jele annak, hogy ízületi gyulladásának agresszívebb kezelésre lehet szüksége. A pihentetés általában elégséges a fájdalom csökkenéséhez, de ha ez az egyszerű módszer kudarcot vall, akkor érdemes tovább vizsgálódni.

 

“Ha a fájdalom nyugalomba helyezést követően sem csökken, illetve múlik el, akkor ideje lehet elgondolkodni a konzervatív terápiákon túli kezelési módokban, ideértve az ortopédiai műtéteket is” – mondja Csüllög doktornő.

 

4. Ízületi fájdalom egyéb betegséggel együtt

 

Dr. Manuel González Reyes képe a Pixabay -en.

 

Sok embertársunk érintett a fájdalom mellett más betegségben is. Különösen óvatosnak kell lenni, ha reflux-betegséghez, vagy gyomorfekélyhez társul az ízületi probléma. Ennek oka, hogy a legszélesebb körben alkalmazott fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID) csoportjába tartoznak, amelyek ronthatják a gyomorfekély és a reflux-betegség tüneteit. Ilyenkor érdemes a kezelést orvosával egyeztetni és gyomorsav csökkentő gyógyszereket alkalmazni. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők fokozott óvatosságot igényelnek szív- érrendszeri és vesebetegség esetén is.

 

A társbetegségek miatt szedett gyógyszerek is odafigyelést igényelnek, ezért is javasolt, hogy ha társbetegségek mellett lép fel ízületi fájdalom, akkor keressen fel egy specialistát.