• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
  • enEnglish

Ritka fejfájások. A hisztamin intolerancia.

hisztamin-intolerancia

Megmagyarázhatatlan allergiaszerű tünetek étkezést követően? Fejfájás? Testszerte viszkető kiütések? Hasmenás, hányinger? Az allergiatesztek nem mutatnak ki eltérést? Sokáig az orvostudomány értetlenül állt ezen panaszok előtt, de a 2000-es évek elején kimutatták a hisztamin intoleranciának nevezett álllapotot, amit a DAO enzim működészavara okoz.

 

Hisztamin intolerancia? Mi ez?

 

A hisztamin egy, a szervezetünkben termelődő, az allergiás reakciók kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó molekula.

Ha nagyon leegyszerűsítjük a bonyolult folyamatot, akkor a hisztamin az az anyag, ami allergia esetén viszketést, kiütést, nyálkahártya-duzzanatot (szem, száj, légutak), hányingert, hányást,  alacsony vérnyomást, szapora szívverést idézi elő.

A hisztamin nemcsak a szervezetben termelődik, hanem az élelmiszereink is tartalmazzák. A hisztamint egy bizonyos enzim (lebontó fehérje) bontja le a szervezetben. Egészséges emberben a hisztamint a diamin-oxidáz (DAO) nevű enzim bontja le. Előfordul azonban, hogy bizonyos esetekben a DAO enzim rosszul, vagy egyáltalán nem működik. Ebben az esetben, ha az érintett ember hisztaminban gazdag táplálákot fogyaszt el, az enzim hibájából eredően, a hisztamin átmenetileg felhalmozódik szervezetében és tüneteket okoz. Ezek sokszor éveken át tartó,  megmagyarázhatatlan panaszok, amelyekkel szemben az orvosok is tanácstalanok. A DAO enzim a bélrendszerben termelődik, ezért krónikus emésztőszervi megbetegedések okozhatnak hisztamin intoleranciát.

 

Milyen gyakori ez az állapot?

 

Nem is olyan ritka. Az állapot nem rég került be az orvostudomány látókörébe, jelenleg kb. 1%-ra becsüljük az érintetteket, vagyis 100-ból egy embernél fordul elő.

 

A hisztaminintolerancia előfordulása 1%

A hisztaminintolerancia előfordulása 1%

 

Milyen tünetekkel járhat ez?

 

A tünetek nem mind egyszerre jelentkeznek. Rendszerint étkezéssel függenek össze, többé-kevésbé enyhék, de igen kellemetlenek:

Furcsa, megmagyarázhatatlan kiütések, viszketés

Fejfájás: gyakran migrénes vagy feszítő (ún. tenziós fejfájás)

Hasi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés, puffadás

Nyálkahártya duzzanat: orrdugulás, orrfolyás, szem, ajak, nyelv duzzanata, légúti panaszok

Szapora szívverés

Vérnyomásesés, ill. ezek következményes tünetei

 

Hisztaminintolerancia tünetei

Hisztaminintolerancia tünetei

 

 

Hogyan állapítják meg, hogy hisztamin intolerancia áll fönn?

 

Nem olyan régóta ismeri az orvostudomány a hisztamin intoleranciát, mint önálló kórképet. Felfedezése előtt a betegek panaszait másnak tulajdonították, pszichés, pszichoszomatikus betegségnek tartották gyakran. A betegség- nevezzük inkább állapotnak – kb. 20 éve került az orvostudomány látókörébe.  Európában 2011-ben az Európai Únió European Food Safety Authority (EFSA) ügynöksége adott ki figyelmeztetést az élelmiszerek hisztamin tartalmával  kapcsolatban. 2016 és 2017 között 20%-kal nőtt a hisztamin intolerancia esetek száma, és ugyan nem gyakori állapotról beszélünk, jelentősen nőtt a kórházba kerülések száma ennek kapcsán. Érdekesség képpen, a globális tonhal fogyasztás nagyban hozzájárult ahoz, hogy az esetszámok megnőttek.A kórkép laboratóriumi teszttel kimutatható, vérben mérhető a DAO enzim működésének és a vér hisztaminszintjének vizsgálatával.

 

Mely élelmiszerek tartalmaznak nagy mennyiségű hisztamint?

 

A betegek szervezetébe a táplálékkal kerül nagy mennyiségű hisztamin, ami az DAO enzim hibás működése miatt nem bonlik le, hanem felhalmozódik és tüneteket okoz. Egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak hisztamint, ezek a következőek:

 

Halak: tonhal, makréla, hering

Erjesztett élelmiszerek: savanyú káposzta, kovászos uborka, erjesztett tejtermékek stb

Alkohol: vörösbor

Gyümölcsök: citrusfélék, banán, kiwi, avokádó, földipeper, szinte minden szárított gyümölcs

  Zöldségek: paradicsom, spenót, padlizsán

gabonafélék: búza, tönkölybúza, rozs, árpa

tejtermékek: joghurt, kefír, sajtok

 

Rossz hír a csokoládé szerelmeseinek, hogy bizony a csokoládé is sok hisztamint tartalmaz!

 

Mely gyógyszerek tartalmaznak nagy mennyiségű hisztamint?

 

Sajnos, nemcsak ételek, hanem gyógyszerek is befolyásolják a hisztamin anyagcserét. Melyek ezek?

Fájdalomcsillapítók:  (pld metamizol)

Non-szteroid gyulladáscsökkentők (pld. ibuprofen, naproxen, diclofenac, aszpirin)

Antibiotikumok (pld. cefuroxim, klavulánsav)

Vérnyomáscsökkentők (pld. verapamil)

 

Mit tegyek, ha hisztamin intoleranciára gyanakszom?

 

Keresse fel orvosát, beszélje meg, milyen kivizsgálás szükséges. Amennyiben a kórképet laborvizsgálat igazolta, akkor kerülni kell a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását.

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:

 

Tonhal és hisztamin intolerancia

Hisztamin intolerancia

Hisztamin intolerancia tünetei

 

A borítókép forrása: Photo by Drift Shutterbug from Pexels