• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
  • enEnglish

Hogyan szűntethető meg a túlzott izzadás?

hipehidrozis
  • A túlzott izzadás egy gyakori, örökletes állapot.
  • A hónaljban, tenyéren és talpon szokott leggyakrabban jelentkezni.
  • A hiperhidrózis egy jóindulatú, azonban sok kellemetlenséget okozó állapot.
  • A hiperhidrózis egyik tartós megoldása a bőrbe adott onabotulinum injekció.

 

Mi a hiperhidrózis, azaz a túlzott izzadékonyság?

 

A túlzott izzadás túlmutat a meleg időben vagy fizikai aktivitás során elvárt normális izzadáson. A hiperhidrózisban szenvedő egyének számára az észrevehető izzadságfoltoktól és a testszag kialakulásának lehetőségétől való félelem tartós aggodalommá válhat. Ez arra kényszerítheti őket, hogy kerüljenek bizonyos ruhadarabokat, színeket és anyagokat, amelyek könnyebben felfedhetik állapotukat. Már a gondolat is szorongást és stresszt okozhat, hogy könnyű nyári ruhát viseljenek, amelyet mások oly szabadon élveznek. A tartós izzadságfoltok kínosak lehetnek, és hatással lehetnek az egyén önképére és önbizalmára. Az izzadságfoltok miatti aggodalom jelentősen ronthatja az önbecsülést, ami a kelleténél nagyobb kihívást jelent a társas érintkezésben, a szakmai környezetben és még a mindennapi rutinban is.

 

Sagítségre van szüksége a kóros izzadás megszűntetéséhez?

 

Dr Varga Edina Tímea

Dr Varga Edina Tímea 

 

Dr Varga Edina Tímea, a Frida Med Klinika | Szeged neurológusa, neurofiziológusa  nagy tapasztalattal rendelkezik a túlzott izzadás megszűntetésében. Kezelésre jelentezzen be >>KAPCSOLAT<< oldalunkon keresztül.

 

A hiperhidrózisnak két típusa van

 

Elsődleges fokális hiperhidrózis:

Ez a típus általában a test mindkét oldalát egyformán érinti, és a tenyéren, a lábakon, a hónaljban, az arcon és néha a fejen fordul elő. Az elsődleges fokális hiperhidrózis oka ismeretlen, de részben örökletes. Az állapot jóindulatú, nem jár egyéb panaszokkal, vagy tünetekkel, azonban a szociális életben problémát jelenthet.

 

Másodlagos hiperhidrózis:

Ez a típus az egész testen vagy a test egy nagyobb területén okoz túlzott izzadást, és általában egy másik betegség (például cukorbetegség vagy pajzsmirigy túlműködés) vagy egy gyógyszer mellékhatása okozza. Általában felnőttkorban kezdődik.

 

 

Milyen gyakori a túlzott izzadékonyság?

 

A hiperhidrózis, vagy túlzott izzadás gyakori állapot, amely mindkét nemet egyformán érinti. Becslések szerint a lakosság körülbelül 2-3%-a szenved hiperhidrózisban, bár ez a szám magasabb lehet, mivel az érintettek gyakran nem fordulnak szakemberhez a szégyenérzet vagy az ismeretek hiánya miatt. A hiperhidrózis előfordulási gyakorisága hasonlónak tűnik a különböző etnikai csoportokban és földrajzi régiókban, bár a témával kapcsolatos kutatások korlátozottak.

 

Mi az oka a hiperhidrózisnak?

 

Az emberi test körülbelül 4 millió verejtékmiriggyel rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek testünk hőháztartásának fenntartásához. Ezek túlnyomó többsége, mintegy 75%-a úgynevezett ekrin mirigy. E

 

A bőr és verejtékmirigyek

A bőr és verejtékmirigyek

 

Az ekrin mirigyek a felhám függelékei, és döntő szerepet játszanak a hőszabályozásban. Izzadságot termelnek, amely szagtalan és színtelen, párolgásakor hűti a testet. Ezek az embrionális stádiumban fejlődnek ki, és a születés után nem termelődnek újak. Az ekrin mirigyek eloszlása változó, a legsűrűbben az hónalj, valamint a tenyér és a talp  területén helyezkednek el.

 

Az apokrin mirigyek szintén verejtéket termelnek, de csak a pubertáskor kezdete után válnak aktívvá. A hónalj és a nemi szervek környékén helyezkednek el. Az ekrin mirigyekkel ellentétben az apokrin mirigyek nem járulnak hozzá a hiperhidrózishoz. Feromonokat és más anyagokat termelnek, amelyeket a baktériumok és a faggyú kellemetlen szaggá alakíthatnak.

 

A hőelvezetés testünk hőszabályozásának egyik kritikus aspektusa, és az izzadság ebben alapvető szerepet játszik, hiszen a párolgás a hőelvezetés egyik leghatékonyabb módszere. Amikor izzadunk, a cél a test normál hőmérsékletének visszaállítása és a hőbevitel és hőleadás közötti egyensúly fenntartása. A hiperhidrózisban szenvedő egyéneknél azonban az izzadás a hőre, a stresszre és a megerőltetésre adott aránytlanaul erős válaszreakció. Az ingerek a verejtékmirigeket beidegző idegrostok útján jutnak el a bőrbe és váltanak ki izzadást.

 

Örökölhető a hiperhidrózis?

 

Érdekes módon a hiperhidrózis pontos patofiziológiája továbbra is nagyrészt tisztázatlan. A legtöbb tanulmány a primer hiperhidrosis genetikai hajlamára utal, a betegek 44-66%-ának a családtagok körében is előfordul ez a jelenség. A folyamatban lévő kutatások ellenére az idegrendszeri túlműködést a primer hiperhidrózissal összekötő sajátosságok még mindig nem tisztázottak. Mindazonáltal egyértelmű, hogy a hiperhidrózis, különösen a hónalji hiperhidrózis, jelentősen befolyásolhatja az egyének önértékelését és életminőségét.

 

Hiperhidrózis

 

Hogyan lehet segíteni a túlzott izzadáson?

 

A hiperhidrózis kezelésére többféle lehetőség létezik. Az első vonalbeli kezelése általában a vényköteles izzadásgátló. Ezek alumínium-kloridot tartalmaznak, amely az izzadságcsatornák elzárásával csökkentik a panaszokat. Szájon át szedhető gyógyszerek is léteznek, amelyek úgy hatnak, hogy blokkolják azokat a vegyi anyagokat, neurotranszmittereket, amelyek az idegeken keresztül kiváltják a mirigyekben az izzadság elválasztását. A vényköteles izzadásgátlók a hónapj bőrének irritációját, gyulladását okozhatják, és a ruhát is károsítják. A szájon át szedhető gyógyszerek szisztémás mellékhatásokat okozhatnak, mint a fejfájás, a szájszárazság, székrekedés, vagy homályos látás. Műtéti megoldással is lehet az izzadást csökkenteni. Ilyenkor a hónalj bőre alól kimetszik a verejtékmirigyeket, ami tartós megoldást nyújthat, mellékhatás lehet a hegesedés, illetve az érzékelés megváltozása.

 

A túlzott izzadékonyság injekciós kezelése

 

A verejtékmirigyek izzadságtermelését gátolhatjuk injekció beadásával is az érintett területbe.  Az onabotulinum toxin rendkívül hatékony kezelési lehetőség a hiperhidrózis, azaz a túlzott izzadás kezelésére. Úgy működik, hogy blokkolja a verejtékmirigyeket stimuláló idegeket, ezáltal megakadályozza a verejtéktermelést a kezelt területeken. A gyógyszert általában kis mennyiségben fecskendezik a bőrbe, ahol az izzadás problémát okoz, például a hónaljba, a kézbe, a lábakba vagy az arcra. Az eljárás viszonylag gyors, gyakran fél órán belül befejeződik, és hatása fél évig is tarthat. A kezelés rendkívül biztonságos, a mellékhatások, ha jelentkeznek, általában átmenetiek. Jelentkezhetnek, például fájdalom az injekció beadásának helyén vagy enyhe influenzaszerű tünetek. Ritka esetekben, amikor a tenyér izzadására alkalmazzák, átmeneti gyengeséget okozhat az ujjakban. E lehetséges mellékhatások ellenére az onabotulinum toxint széles körben alkalmazzák, és a hiperhidrózis kezelésének hatékony és minimálisan invazív megoldásaként tartják számon.

 

A hiperhidrózis kezelése

A hiperhidrózis kezelése

Hogyan történik a kezelés?

 

A kezelés lépései a következők:

 

Konzultáció: ha az injekciós kezelés megfelelőnek bizonyul az Ön igényeinek, orvosa elmagyarázza az eljárást, a lehetséges mellékhatásokat, és válaszol az esetleges kérdéseire.

 

Előkészületek: Az kezelés előtt a kezelt területet megtisztítják és egy krém segítségével érzéstelenítik. Az érzéstelenítés teljesen kiküszöböli az érzékeny bőrbe történő tűszúrás okozta kellemetlenséget. A krém felhelyezése után 15-20 percet várni kell, hogy az teljes mértékben hatni tudjon.

 

Injekció: Egy hajszálvékony tű segítségével fecskendezik a hatóanyagot apró dózisokban bőr második rétegébe a megjelölt területekre. Az injekciók száma a kezelendő terület méretétől függ.

 

A kezelés után: A beavatkozás után néhány napig kerülni kell a testmozgást és az extrém hőséget. Emellett érdemes elkerülni a kezelt területek masszírozását vagy dörzsölését, valamit javallott a kozmetikumok használatának mellőzése a kezelt bőrön.

 

Utókezelés: A kezelt területen általában 2-4 napon belül kezd csökkenni az izzadás, a teljes hatás körülbelül 2 hét múlva lesz érzékelhető. A hiperhidrózis kezelésére alkalmazott onabotulinum toxin átlagosan 6 hónapig tart. A kezelést meg lehet ismételni a hatás elmúltával.

 

A Frida Med Klinika | Szeged neurológusa, Dr Varga Edina Tímea nagy tapasztalattal rendelkezik a hiperhidrózis injekciós kezelésében. Ha a túlzott izzadást tartósan szeretné megszűntetni, jelentlezzen be online.