blog-post-image

Hány embernek van migrénes fejfájása ebben a pillanatban?

2023.04.05.

 

Természetesen nem tudjuk pontosan megmondani. Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni a Magyarországon egy adott pillanatban migrénes rohamot átélők számát, néhány feltételezéssel és közelítéssel élhetünk.

 

A migrén egy gyakori rendellenesség. 12%-os globális átlagprevalenciát feltételezhetünk, azaz durván minden tizedik ember migrénes világszerte. Ezt alapul véve úgy becsülhetjük, hogy Magyarországon körülbelül 1 172 400 ember szenved migrénben. A migrénes rohamok gyakorisága és időtartama változó lehet; tegyük fel, hogy átlagosan havonta egy migrénes rohamot élnek át az érintettek, amely 24 órán keresztül tart. Ezekkel a feltételezésekkel kiszámíthatjuk, hogy egy migrénes beteg ebben a pillanatban mekkora eséllyel él át migrénes rohamot. 1 nap a hónap kb. 3.33%-nak felel meg, tehát az összes migrénes 3.33%-nak lehet egy adott napon fejfájása:

 

1,172,400 * 0.0333 ≈ 39,000

 

Ezen feltételezések alapján megbecsülhetjük, hogy egy adott pillanatban Magyarországon körülbelül 39.000 ember szenvedhet migrénes rohamban. Ez annyi, mint Szentes teljes lakossága. Ne feledje, hogy ez egy durva becslés, és a szám a migrénes rohamok tényleges gyakoriságától és időtartamától függően változhat a magyar lakosság körében.

 

Mi az a migrén, és miben különbözik a szokásos fejfájástól?

 

A migrén a fejfájás egy olyan típusa, amely jellemzően közepes vagy erős fájdalommal jár, lüktető jellegű. A migrén általában a fej egyik oldalát érinti, és néhány órától több napig is eltarthat. Más tünetek is kísérhetik, mint például hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. Ez különbözteti meg a közönséges fejfájástól, amely általában kevésbé súlyos és nem jár további tünetekkel.

 

Mik a migrén különböző fázisai?

 

Egy migrénes roham jellemzően négy fázisból áll: prodroma, aura, fejfájás és posztdroma.

 

Prodroma:

Ez a fejfájás előtti fázis, amikor finom változásokat tapasztalhat a hangulatban, az energiaszintben vagy az étvágyban. Ezek a jelek órákkal vagy akár napokkal a tényleges migrénes roham előtt is jelentkezhetnek.

 

Aura:

Ez a fázis nem minden migrénes betegnél jelentkezik. Az aura olyan érzékszervi zavar, amely általában a fejfájás előtt jelentkezik. Ezek jelentkezhetnek látászavarok,  bizsergő érzések vagy beszédzavarok formájában. A látással összefüggő aura a leggyakoribb. Változatos jelenségek formájában jelentkezhetnek. Néhányan olyan fényes foltokat, villanásokat vagy fénycsíkokat látnak, amelyek valójában nincsenek jelen a környezetükben. Hullámos, cikk-cakkos vonalak jelenhetnek meg, amelyek gyakran a látómező közepén kezdődnek és kifelé terjednek. Az egyik vagy mindkét szemen átmeneti vakfoltok jelentkezhetnek. Csőlátás léphet fel, azaz a perifériás látás elveszhet, és az érintett személy csak azt látja, ami közvetlenül előtte van. Egyesek csillogó vagy szikrázó hatást, úgynevezett szcintilláló szkotómát tapasztalnak a látómezőjükben. Ritkán előfodrul, hogy olyan aura jelentkezik, amelyet nem követ fejfájás.

 

Fejfájás:

Ez a migrén fő fázisa, amelyet a korábban említett lüktető, lüktető fájdalom jellemez, gyakran kíséri émelygés, hányás. Jellegzetes a fény- és hangkerülés, a migrénesek ilyenkor egy sötét, csendes szobában szeretnek feküdni. A fizikai aktivitás rontja a tüneteket. A migrénre jellemző, hogy alvást követően jelentősen csökkennek a panaszok.

 

Posztdroma:

Más néven “migrénes másnaposság”, ez a fázis a fejfájás megszűnése után következik be. Fáradtsággal, zavartsággal vagy hangulati változásokkal járhat. Érdekes, hogy azoknál a migréneseknél, akiknél fejfájás nélküli aura jelentkezik ez a posztdroma szakasz szintén előfordulhat.

 

Migrénes és egészséges agy MRI képe (UCLA | Wilson Xu)

Migrénes és egészséges agy MRI képe (UCLA | Wilson Xu)

 

Melyek migrén gyakori kiváltó okai?

 

A migrén kiváltó okai egyénenként eltérőek lehetnek. Gyakori kiváltó ok a stressz, az alváshiány, a kihagyott étkezések, a koffein, az alkohol, a hormonális változások és bizonyos ételek vagy élelmiszer-adalékanyagok. Ezeknek a kiváltó okoknak az azonosítása és elkerülése segíthet csökkenteni a migrén gyakoriságát és súlyosságát.

 

Örökölhető a migrén?

 

A genetika jelentős szerepet játszik az egyén migrénre való hajlamában. A gének körülbelül 60%-ban tehetőek felelőssé a migrén kialakulásában. Ha egy szülő migrénes , akkor a gyermekeinél is nagyobb valószínűséggel alakul ki migrén. A migrén öröklődése összetett, több gén egymásra és a környezeti tényezőkre gyakorolt kölcsönhatása miatt. Bár a migrén hátterében álló konkrét genetikai tényezők és mechanizmusok még nem teljesen ismertek, a kutatások egyre több összefüggést tárnak fel.

 

Milyen hatásai vannak a női hormonális változásoknak a migrénre?

 

A migrén a nők között háromszor gyakoribb. A nők 18, míg a férfiak 6%-a szenved migrénben. A női menstruációs ciklus jelentősen befolyásolhatja a migrén lefolyását, és sok nő esetében gyakran súlyosbítja a tüneteket. A hormonális ingadozások, különösen a menstruációt megelőző ösztrogénszint-csökkenés, migrént váltanak ki az arra hajlamos egyéneknél. Ez az úgynevezett menstruációs migrén gyakran súlyosabb, hosszabb ideig tarthat és nehezebben kezelhető, mint a nem menstruációs migrén.

 

A terhesség is jelentős hatással lehet a migrénes tünetekre: egyes nőknél a migrén enyhül, míg másoknál a tünetek nem változnak, sőt súlyosbodnak. A terhesség alatt az ösztrogénszint folyamatosan emelkedik, amistabilizáló hatással lehet a migrénre, különösen a második és harmadik trimeszterben. Másoknál azonban a hormonális ingadozások és a fizikai változások miatt az első trimeszterben megnőhet a migrén gyakorisága vagy súlyossága. Ismertek olyan esetek, amikor a tinédzserkorban kezdődő gyakori migrénes fejfájások az első terhesség alatt megszűnnek és a terhességet követően sem jelenteznek újra.

 

Milyen kezelési lehetőségek vannak a migrén kezelésére?

 

A migrén kezelése két kategóriába sorolható: akut és megelőző. Az akut kezelések a migrénes roham alatti fájdalom enyhítésére szolgálnak, míg a megelőző kezelések célja a rohamok gyakoriságának és súlyosságának csökkentése. A vényre, vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen, aszpirin, diclofenac segíthetnek az enyhe vagy közepesen súlyos migrén esetén. Súlyosabb migrén esetén vényköteles migrén gyógyszerek, például triptánok alkalmazhatók . Azok a betegek, akiknél a migrén hányást okoz a gyógyszereket injekció, vagy orr-spray formájában alkalmazzuk. A megelőző kezelések közé tartozhatnak a gyógyszerek és az életmódváltás.

 

A migrén kezelése injekciókkal

 

A kozmetológiában használt ránctalanító injekciók hatóanyagát (onabotulinumtoxinA) használata ajánlott krónikus migrén esetén. Általában olyan betegek számára ajánlott, akiknél a fejfájás havonta 15 vagy több napon jelentkezik, és minden egyes fejfájás legalább négy órán át tart (krónikus migrén), és akik nem reagáltak jól más megelőző kezelésekre , vagy akiknek ellenjavallt az adott gyógyszerek alkalmazása.

 

 

Milyen hatással van az életminőségre a krónikus migrén?

 

A krónikus migrén többféleképpen is jelentősen befolyásolhatja az ember életminőségét. A gyakori, gyakran súlyos fejfájás jelentős fájdalmat és kellemetlenséget okozhat, ami korlátozza a napi tevékenységeket és rontja az általános közérzetet. A krónikus migrén fokozott stresszhez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet, mivel az érintettek úgy érezhetik, hogy az állapotuk és annak az életükre gyakorolt hatása túlterheli őket. A gyakori migrén kihagyott munkanapokat vagy csökkent termelékenységet eredményezhet, ami potenciálisan hatással lehet a munkahely biztonságára, a tanulmányi eredményekre vagy a karrierépítésre. A krónikus migrénben szenvedők kimaradhatnak a társadalmi eseményekből vagy nehezen tudnak kapcsolatokat fenntartani, mivel állapotuk miatt kevésbé lehetnek elérhetőek vagy jelen a társas helyzetekben. A gyógyszerek, az orvoslátogatások és a kiesett munkanapok költségei felhalmozódhatnak, ami pénzügyi terhet jelent a krónikus migrénben szenvedők számára. A migrénes fájdalom és a kapcsolódó tünetek zavarhatják az alvást, ami fáradtsághoz vezet és súlyosbítja az általános egészségügyi problémákat. A krónikus migrénben szenvedő embereknek kerülniük kell bizonyos ételeket, környezetet vagy helyzeteket, hogy csökkentsék a migrénes epizód kiváltásának valószínűségét, ami tovább korlátozhatja az életmódjukat.

 

Ha fejfájásos panaszai vannak jelentkezzen be Dr Horváth Zoltán neurológiai szakrendelésére. 

 

Felhasznált irodalom:

A migrén gyakorisága

A női nemi hormonok és a migrén

A migrén injekciós kezelése