blog-post-image

Gyógytorna

2020.12.07.

 

Diplomás gyógytornász várja betegeit egy jól felszerelt, modern rendelőben Szeged Belvárosában.

 

Paulik Natália gyógytornász

 

Paulik Natália vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar gyógytornász szakán szereztem diplomát. Fiatal koromtól kezdve versenyszerűen sportoltam: régebben a kajakozás, míg mostanra a funkcionális mozgásformák rendszeres gyakorlása biztosítja számomra a rendszeres testmozgást.

 

Miért választottam ezt a hivatást?

 

Mindenképpen olyan hivatást szerettem volna választani, mellyel ezt az életformát tovább tudom folytatni, ezért döntöttem úgy, hogy a gyógytornát választom hivatásomnak.​

 

A módszerek kombinációjában és a változásban hiszek, valamint abban, hogy a jól megfogalmazott cél kitűzésével a mindkét fél részéről maximálisan befektetett munka hatékonyabb eredményt hoz! A rehabilitációban elsődleges szempont számomra az egyénre szabott mozgásterápia, amely elengedhetetlen a mindennapi életbe való visszatéréshez. Fontosnak tartom a pácienseim korrekt informálását problémájuk megértése érdekében valamint azt, hogy egy állapotuknak megfelelően összeállított kezelési tervet tudjunk kidolgozni kollégáimmal karöltve.

 

Célom, hogy a betegek bizalommal forduljanak hozzám és közösen, kellemes környezetben találjuk meg a megoldást problémájukra, hogy a mozgás ismét örömmé és természetessé váljon számukra.

 

Elektroterápiás kezelés

 

Fizikoterápia

 

Miben segít a gyógytorna?

 

 • mozgásszervrendszeri panaszok
 • nem múló fájdalmak terápiája
 • műtétre való felkészítés és műtét utáni rehabilitáció
 • sérülések/sportsérülések kezelése
 • derék- és hátfájdalmak kezelése
 • preventív mozgásterápia

 

 Továbbképzéseim

 

 • 2019. Flossing terápia
 • 2019. Fadcia Disztorziós Modell – FDM 1-3 (International Fascia Distorsion Modell Organisation)
 • 2019. Dorn terápia és Breuss masszázs (Physiovit)
 • 2018. Kinematic Taping alaptanfolyam
 • 2018. From sport rehabilitation to high performance  (American Council on Exercise/IWI)

 

Mit csinál egy gyógytornász?

 

A gyógytorna azokat a betegségek és sérülések kezelésével foglalkozik, amelyek fájdalmat okoznak, vagy korlátozzák a beteg mozgását és a mindennapi életben szükséges tevékenységek elvégzését. A gyógytornászok a beteg kórtörténetére és fizikai állapotának felmérésére támaszkodnak a kezelési terv kidolgozásához és szükség esetén beépítik a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok eredményeit, mint például a röntgen, CT-vizsgálat vagy MRI-eredmények. Elektrodiagnosztikai tesztek (például elektromiográfia és idegvezetési sebesség tesztelés) is szükségesek némely esetben a gyógytorna kezelési terv kialakításához. A gyógytornász által javasolt kezelés általában magában foglal speciális testgyakorlatok végzését, manuálterápiát, gyógytornászati segédeszközök használatát, mint például a kineziológiai szalagok.

 

Mi történik egy gyógytorna foglalkozás keretében?

 

A gyógytornász használ olyan eszközöket is, ami a testbe történő energiaközlés segítségével segítenek a mozgás helyreállításában és a fájdalom csökkentésében. Ilyen a rendelőnkben használt elektroterápiás berendezés, de a gyógytornász alkalmaz lézert, hullámterápiát, ultrahangot is. Ezen túlmenően a gyógytornászok az betegekkel együttműködve dolgoznak a mobilitás megtartásán, vagy visszanyerésén, tanácsaikkal, útmutatással segítik a betegek egészségesebb és aktívabb életmódra való törekvését.

 

 Miért használ a gyógytorna?

 

Valóban hatásos kezelési mód a gyógytorna? Számtalan vizsgálat és tanulmány bizonyítja, hogy a gyógytornászok által alkalmazott módszerek segítenek a mozgásképesség javításával és a fájdalom jjelentős csillapításával. Ennek hátterében számos tényező szerepel. A szövetek és bőr mobilizálása olyan idegrostokat aktivál, melyek blokkolják a fájdalomérzet fenntartásában résztvevő idegi elemeket a környéki idegrendszerben. A gerincvelőben és az agykéregben a gyógytornában használatos módszerek segítik a természetes fájdalomcsillapító molekulák termelődését és felszabadulását. Emellett a gyógytorna stimulálja és segít helyreállítani a hormonháztartást, valamint a testmozgás karban tartja a légzést és keringést is.

 

Milyen gyakorisággal végezzünk gyógytornát?  A gyógytorna kezelések általában 40-60 percig tartanak hetente több alkalommal. A kezelések mellett egyéni programot tervezünk, amely otthon végzendő gyakorlatokat foglalnak magukba. A gyakorlatokat naponta, másnaponta érdemes végezni.

 

Jelentkezzen be Natália foglalkozásaira