blog-post-image

Porckorongsérv, vagy gerincsérv. Mikor kell műteni?

2021.02.01.

 

A gerincsérv, vagy porckorongsérv az egyik leggyakoribb probléma, ami miatt a beteget a magánrendelés szolgáltatásait igénybe veszik. Sokan gondolják, hogy a gerincsérv csak operációval gyógyítható, azonban ez nem igaz, sőt, a felesleges operáció tovább ronthatja a panaszokat. Ebben a posztban azt járjuk körül, hogy a gerincsérv, vagy porckorongsérv miként kezelhető, valamint, hogy a műtét milyen esetekben indokolt.

 

Milyen az egészséges porckorong, gerincoszlop?

 

A gerincoszlop szelvényezett szerv, mely csigolyákból áll. A csigolyákat egymástól porckorongok választják el. A porckorong rugalmas kötőelemként viselkedik, amelynek legfontosabb szerepe a járás közbeni rezgések csillapítása. Gyakorlatilag lengéscsillapítóként működik. Segítik a gerincoszlop terhelhetőségét és segítik a rugalmasságát. A gerincoszlop közepében létrejön egy csontos csatorna, ez a gerinccsatorna, amelyben a gerincvelő helyezkedik el.

 

Az egészséges porckorong egy radírgumi szerű szerv, mely körkörös gyűrűkből áll, középen nagy, folyadéktartalmú kocsonyás maggal.

 

A gerincsérv okai, következményei. Mikor kell a műtét?

 

Ha az (egészséges) porckorong körkörös gyűrűi átszakadnak és a kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé türemkedik és ott homokóra-szűkületet okoz, akkor gerincsérvről beszélünk. A gerinccsatornába jutó zselés anyag az ott futó idegeket, egyes esetekben a gerincvelőt is nyomás alá helyezheti. Ez a gerinccsatorna bármelyik szakaszán előfordulhat. A leggyakoribb az ágyéki szakaszon, de háti és nyaki szakaszon is felléphet.

 

Image by http://www.stritch.luc.edu

 

Gerincsérv okai:

 

A porckorongsérv, vagy gerincsérv gyakran rossz mozdulat után alakul ki, például helytelen testtartásban történő nehéz tárgy emelésekor, vagy hirtelen csavaró mozdulat által, esetleg baleset során.

 

Rizikófaktornak számít az elhízás és a mozgásszegény életmód.

 

A porckorongsérv, vagy közkeletű elnevezésén: gerincsérv kialakulásával kapcsolatban feltétlenül meg kell említenünk a porckorong kopását.  A kor előrehaladtával a betegség kialakulásának veszélye – a kötőszövet öregedése folytán fellépő – rugalmasságvesztés miatt növekszik. A porckorong kopása a porckorong természetes öregedési folyamata, mely a 20-as életévek vége felé minden embernél elkezdődik. A folyamat vége, hogy a porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít, ezáltal a rugalmassága is csökken.  Ezután a porckorong a külső erőkkel szemben sokkal sérülékenyebb lesz: összenyomásra, hirtelen megnövekvő terhelésre a gyűrűk átszakadnak, a porckorongban lévő anyag hátrafelé vándorol és létrejön a már említett előreboltosulás.

 

Mik a gerincsérv tünetei?

 

A gerincsérv nem mindig okoz fájdalmat vagy kellemetlen érzést, de ha ideget nyom, az rendkívül erős fájdalommal járhat. Ez a fájdalom pedig kisugározhat hátba, lábba, melyet isiásznak nevezünk. A nyaki gerincsérv a nyakban okozhat fájdalmat, amely kisugározhat a vállba vagy a karba. A fájdalom mellett zsibbadás, bizsergés jelentkezhet, akár érzészavar is kialakulhat. Súlyos esetben az érintett végtag gyengesége, bénulása, valamint széklet- és vizelettartási zavar is kialakulhat. Ekkor azonnal műtéti beavatkozás szükséges!

 

Ha bénulás vagy inkontinencia nem jelentkezik, akkor sok esetben konzervatív módszerekkel kezeljük a tüneteket:

 

  • nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel
  • fájdalomcsillapítók
  • gyógytorna, testmozgás vagy fizikoterápia (>>ITT olvashat a gyógytornáról)
  • szteroid injekciók
  • idegblokk, idegroncsolás,
  • pihenés

 

Ha ezek nem bizonyulnak hatékonynak, és a fájdalom tartósan befolyásolja az életminőséget, akkor több műtéti lehetőség létezik. (lásd a következő bekezdés)

 

Gerincsérv esetén műtét előtti teendők?

 

A műtéti indikáció, terv felállításához a sebésznek szüksége van egy jó minőségű felvételre a gerincről:

 

Röntgen

 

A röntgen tiszta képet készít a csigolyákról és az ízületekről, de a nem csontos képleteket (mint amilyen maga a sérv is) nem mutatja.

 

CT vizsgálat

 

Bár a röntgen-sugarat használ, de a röntgenél részletesebb és 3D-ban rekonstruálható képeken már látható lehet a sérv.

 

MRI

 

(mágneses rezonancia képalkotás): Az MRI háromdimenziós képeket készít a gerincvelőről és az ideggyökökről, valamint magukról a porckorongokról. Manapság ez a standard képalkotó-vizsgálat derékfájdalom, gerincsérv, porckorongsérv esetén.

 

A fent említett vizsgálatok segítenek a sebésznek kiválasztani a legmegfelelőbb műtét típust. A döntés további fontos tényezői között szerepel a sérvesedett porckorong elhelyezkedése, kor és az általános egészségi állapot.

 

Milyen gerincsérv műtéti típusok vannak?

 

Laminotomia/laminektómia

 

Laminotómiában egy sebész egy nyílást csinál a csigolyaíven (lamina), hogy enyhítse az ideggyökökre nehezedő nyomást. Ezt az eljárást kis bemetszésen keresztül hajtják végre, néha mikroszkóp segítségével. Szükség esetén a csigolyaív egy része teljesen eltávolítható. Ezt laminectomianak nevezik

 

Discektómia/mikrodiscektómia

 

A discectomia az a leggyakoribb műtét, amelyet a sérvült korongnál alkalmaznak az ágyéki régióban. Ebben az eljárásban eltávolítják a korong azon részét, amely nyomást gyakorol az ideggyökérre. Egyes esetekben a teljes porckorongot eltávolítják.

 

A sebész a hátsó (vagy a nyaki) metszésen keresztül fér hozzá a lemezhez. Ha lehetséges, a sebész kisebb bemetszést és speciális műszereket használ ugyanazon eredmény elérésére. Ezt az újabb, kevésbé invazív eljárást mikrodiskektómiának nevezik. Ezek a minimálisan invazív eljárások, már néven kulcslyuk-sebészet nagyban csökkenti a szövődmények kialakulásának kockázatát, felgyorsítják a felépülést és sokkal kisebb terhelést jelentenek. Végzésükhöz speciális tudás és műszerezettség szükségeltetik.

 

Mikor javasolt a mesterséges lemezműtét?

 

Ezt a műtétet általában egyetlen porckorongon alkalmazzák, amikor a probléma az ágyéki szakaszban van. Nem jó megoldás, ha artritisz vagy oszteoporózis van jelen, vagy ha egynél több lemez mutat degenerációt.

 

Ehhez a beavatkozáshoz a sebész bemetszi a hasát. A sérült porckorongot műanyagból és fémből készült mesterséges korong váltja fel. Ez egy nagyobb lélegzetű műtét, ahol egy implantátum marad a szervezetben, hasonlóan egy térd-, vagy csípőprotézishez.

 

Mit jelent a gerinc fúzió?

 

Ebben az eljárásban két vagy több csigolyát állandóan összeolvasztanak. Ezt meg lehet valósítani a test másik részéből vagy egy donorból származó csontoltásokkal. Beültethetnek fém- vagy műanyag csavarokat és rudakat is, amelyek kiegészítő támogatást nyújtanak. Ez véglegesen immobilizálja a gerinc ezen részét, mivel a két csigolya között merev kapcsolat alakul ki a korábbi rugalmas kapcsolódás helyett. Gerincfúziós műtét után bizonyos mértékű merevség várható. Ez lehet állandó. A gerinc fúziója általában több napos kórházi tartózkodást igényel.

 

Mi vár rám gerincsérv műtét után?

 

Minden műtétnek van bizonyos kockázata, ideértve a fertőzést, a vérzést és az idegkárosodást. Ha a porckorongot nem távolítják el, az újra megsérülhet, ismételt sérvesedéssel, tünetekkel. Ha degeneratív korongbetegségben szenved, akkor problémák léphetnek fel más korongokkal is.

 

A műtét után a sebész és gyógytornász tanácsát érdemes követni az újbóli mobilizációval kapcsolatban. Ha a gyógyulás rendben zajlik, akkor fokozatosan emelve a terhelést vissza lehet térni a rendes mindennapokhoz, sportoláshoz. A fizikoterápiára rendkívül hatékony eszköz a gyógyulási folyamatban.

 

A legtöbb ember jól felépül a műtét után. Az egyéni kilátások azonban nagy részben a következőkből függenek: a műtét részleteitől, az esetleges komplikációktól, általános egészségi állapottól.

 

Hogyan előzzük meg a gerincsérvet?

 

Az egészséges testsúly megőrzése rendkívül fontos annak érdekében, hogy megelőzze a jövőbeli hátproblémákat. Mindig használjon megfelelő emelési technikákat. Sport előtt mindig melegítsen jól be. Az erős hát- és hasizmok támogatják a gerincet, ezért feltétlenül építse ezeket az izmokat. Szükség esetén kérje ki gyógytornász véleményét.

 

Mi az ágyéki gerincműtétet követő fájdalomszindróma (FBSS)?

 

A mai modern gerincsebészet csak akkor operálja a gerincsérvet, ha a fenti sürgető állapotok valamelyike fennáll, vagy ha a fájdalom nem csillapítható egyéb módszerekkel. A gerincműtétek egy kis részénél akkor is tartós, krónikus fájdalom alakulhat ki, ha egyébként a műtét jól sikerült. Ennek pontos okát nem ismerjük. Ezt az állapotot FBSS-ként, vagy „failed back syndrome”-ként (FBS) ismerjük, magyarul az ágyéki gerincműtétet követő fájdalomszindróma. Jellemzője, hogy a betegnél a lumbalis gerincműtétet követően a műtét előtti panaszok és tünetek változatlan, vagy súlyosabb formában visszatérnek, azaz a lumbalis gerincműtéttel nem sikerült a beteg panaszait enyhíteni. A műtét után azonnal, vagy hosszabb rövidebb idővel kialakuló gerinc-rendellenességről van szó, amikor a fájdalom és a tünetek forrása az operált gerinc szegmentum.

 

Ha a fentiekhez hasonló panasza van, kérjen időpontot Dr Kis Dávid Idegsebészeti rendelésére. A kezelésben Paulik Natális gyógytornász foglalkozása is segítséget nyújt.

 

Dr Kis Dávid, idegsebész

 

Paulik Natália, gyógytornász