blog-post-image

Fájdalmaim vannak, miért javasol az orvosom pszichológust?

2022.08.15.

 

Fájdalmaim vannak, miért javasol az orvosom pszichológust?

 

  • A fájdalom érzékelésében és megélésében, valamint a hangulati élet szabályozásában egymással összefüggő agyi struktúrák játszanak szerepet.
  • A fájdalom, a szorongás és a depresszió egymást erősítő folyamatok.
  • A fájdalompszichológia a fájdalom megélését, feldolgozását, a fájdalommal való együttélést tudják elősegíteni és támogatni.

 

A fájdalom, ami az élet természetes velejárója, az evolúció által finomhangolt riasztócsengő, amely gyakran a túlélésünkhöz szükséges pillanatokban szólal meg. A fájdalomnak köszönhetően olyan figyelmeztetéseket kap a szervezetünk, amelyek arra késztetnek minket, hogy elmeneküljünk a veszélyforrás elől.

 

De mi történik, ha ez a vészcsengő akkor is jelez, amikor a szervezetünkre potenciálisan ártalmas veszélyes forrás már nincs is jelen?

 

A hat hónapnál tovább tartó fájdalmat krónikusnak krónikus fájdalomnak nevezzük. A tartósan fennálló fájdalom esetén olyan változások alakulnak ki az idegrendszerben, amik azt eredményezik, hogy akkor is fájdalmat érzünk, ha nincs jelen szöveti károsodást okozó veszély, emellett az idegrendszer túlérzékennyé válik és gyakran teljesen ártalmatlan jelzéseket is fájdalomingerként értelmez (pld. a bőr finom tapintása okoz elviselhetetlen fájdalmat övsömört követően). Ez önmagában is nyomasztó és szorongást keltő lehet, de amikor a fájdalom nem múlik el, az súlyosbíthatja a fájdalom megélését és könnyen kialakul egy önmagát erősítő negatív folyamat.

 

Mi a kapcsolat az érzelmek és a fájdalomérzet között?

 

A fájdalom, a depresszió és a szorongás hasonló idegrendszeri útvonalakon halad végig, és számos biológiai mechanizmusuk megegyezik. Az agy több olyan területe, amely a fájdalomjeleket fogadja, pld a limbikus régió, a hangulat szabályozásában is fontos szerepet játszik, ezért nem meglepő a fájdalom és a hangulat szoros összefüggése.

 

A fájdalom és az érzelmek közötti kapcsolat bizonyos gyógyszercsoportok esetében is megfigyelhető. Egyes antidepresszánsok különösen a neuropátiás fájdalom kezelésében használatosak nagy hatékonysággal.

 

Photo created by jcomp - www.freepik.com

Photo created by jcomp – www.freepik.com

 

A krónikus fájdalom növeli a depresszió és a szorongás kockázatát, a depresszió és a szorongás pedig erősen előre jelzi a krónikus fájdalom kialakulását. Ez az összefüggés olyan állapotoknál figyelhető meg, mint a fibromyalgia és az irritábilis bél szindróma, ahol a viselkedési és pszichológiai kezelési stratégiák előnyösnek bizonyultak a tünetek csökkentésében.

 

Miben segíthet a pszichológus?

 

„A fájdalom érzékelése az agyban történik, így a fizikai fájdalmak feldolgozását és megélését az azt tápláló gondolatok és viselkedésmódok kezelésével befolyásolhatjuk. Nagyon fontos, hogy a páciensnek részletesen elmagyarázzuk a pszichológiai kezelés helyét és szerepét a gondozási folyamatban. A pszichológus említését a páciensek hajlamosak félreérteni, és előfordul, hogy tévesen azt a következtetést vonják le, miszerint az orvosuk szerint csak elképzelik, rosszabb esetben megjátsszák a fájdalmat.” -magyarázza Pócza-Véger Petra pszichológus, pszichoterapeuta.

 

Pócza-Véger Petra, pszichologus

Pócza-Véger Petra, pszichológus, pszichoterapeuta

 

A pszichológusok a fájdalom megélését, feldolgozását, a fájdalommal való együttélést tudják elősegíteni és támogatni. A pszichológiai foglalkozás nem helyettesíti, hanem kiegészíti az orvosi kezelést, azzal párhuzamosan zajlik.

 

A fájdalommal foglalkozó pszichológusok a többféle viselkedési jelenségre koncentrálnak a pácienssel való munka során.

 

Fájdalom-katasztrofizálás:

Ez az, amikor felnagyítjuk a fájdalom negatív hatásait, és a tehetetlenség érzésére összpontosítunk, miközben a fájdalom jelenlétén rágódunk az életünkben. A fájdalommal kapcsolatos negatív gondolatok és hiedelmek gyakran vezetnek az érzelmi és szociális működés romlásához, valamint a fájdalomra irányuló orvosi kezelések hatásosságának csökkenéséhez.

 

Félelem a fájdalomtól:

A betegségtől való félelem, az aggódás különböző pszichológiai elhárító mechanizmusok  aktiválódását  váltja ki, csökkenti a fizikai aktivitást, gátolja a szociális életben való részvételt, visszahúzódóvá teszi a pácienst. A fájdalomkerülő viselkedésmódok a fizikai állapot további romlásához és az életminőség további csökkenéséhez vezethetnek.

 

A fájdalom elfogadása:

Ez egy kihívást jelentő, de rendkívül hatékony technika, amely a fájdalomhoz való elfogadó hozzáállás kialakítására összpontosít. Ez azt jelenti, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy ítélkezés nélkül elismerjük a fájdalom jelenlétét, és csökkentsük, megváltoztassuk azokat a gondolatokat és viselkedési mintákat, amelyek nem javítják a fájdalmat.

 

Trauma:

A korábbi trauma és a krónikus fájdalom közötti kapcsolat gyakran felfedhető a páciensekben. Ez a trauma lehet fizikai, vagy lelki jellegű és gyakran akár éttizedekkel megelőzi a krónikus fájdalom kialakulását. A pszichológiai terápiák kezelhetik a traumatikus élményekhez kapcsolódó folyamatos fizikai és érzelmi stresszreakciókat.

 

Milyen típusú terápiák segítenek a krónikus fájdalomban?

 

Többféle pszichológiai kezelési lehetőség létezik, amelyeket a krónikus fájdalom kezelésére használnak. A leggyakrabban a kognitív viselkedésterápia használatos a krónikus fájdalommal élő páciensek kezelésében.

 

Mi a kognitív viselkedésterápia?

 

A kognitív viselkedésterápia a pszichoterápia egyik formája. Egy beszélgetéses terápia, amely segít megváltoztatni a fájdalommal kapcsolatos gondolatait, viselkedését, és javítja a megküzdési stratégiákat. Segít abban, hogy a páciensek megértsék, hogyan kapcsolódnak össze érzelmeik, gondolataik és viselkedésük. A viselkedésterápia során a pszichoterapeuta segít a pácienseknek felismerni a torz gondolkodási mintákat, jobban megérteni másokat, és megbirkózni a nehéz helyzetekkel.

 

Megszűnik valaha a fájdalmam?

 

Ez a kérdés minden bizonnyal minden páciens fejében ott van, aki krónikus fájdalommal él együtt. A válaszadás nehézsége a krónikus fájdalom szindrómák sokféleségéből és típusából, valamint a nagyon jelentős egyéni különbségekből adódik. A fájdalommal élő páciensek esetében bizonyítottan sokat számít, ha különböző megközelítéseket próbálnak ki az orvosi kezelések mellett, például kognitív és viselkedési technikákat, fizikailag aktívak maradnak, és együttműködnek orvosukkal a hatékony kezelés megtalálásában. Minél több ilyen beavatkozást próbál ki, annál valószínűbb, hogy talál valamit, ami pozitív hatást gyakorol, ezért a türelem nagyon fontos.

 

Nem lehet alábecsülni a krónikus fájdalommal való megküzdés kihívásait. Az ebből fakadó negatív érzelmek öngerjesztőek lehetnek, mivel az ember fájdalomérzései depresszióhoz vezethetnek, és éppen ez a depresszió vezethet a fájdalom súlyosbodásához. E körforgással való megküzdés során a cél az, hogy minden lehetséges lépést megtegyünk annak érdekében, hogy továbbra is teljes értékű életet élhessünk, beleértve az érzelmi és társasági  életet is

 

A fájdalommal kapcsolatos ismereteink folyamatosan fejlődnek, és ezzel együtt jobb személyre szabott kezelések és a krónikus fájdalom testre és elmére gyakorolt hatásának jobb megértése is elérhetővé válhat.

 

FELHASZNÁLT IRODALOM

 

A hangulatot és fájdalmat kódoló agyterületek vizsgálata 

A kognitív viselkedésterápia hatásossága krónikus fájdalomban

 

A borítókép forrása: Photo created by prostooleh – www.freepik.com