• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
  • enEnglish

Ezen 5+1 egyszerű tanács betartásával gyorsíthatja meg a műtét utáni felépülést.

ezen-51-egyszeru-tanacs-betartasaval-gyorsithatja-meg-a-mutet-utani-felepulest

Ha műtét előtt áll, érdemes egy kis időt szánni a felkészülésre, hiszen ezzel a beavatkozás sikerességét javíthatjuk, csökkentjük a lábadozás idejét és csökkenthetjük a stresszt, amit a műtét jelent.

 

 

Az alábbiakban Dr Csüllög Emese, aneszteziológus ad néhány egyszerű tanácsot, amelyek megfontolása mind a beteg, mind az ellátásában résztvevő egészségügyi dolgozók feladatát nagyban megkönnyíti.

 

Érdemes a fogalmakat tisztázni és az alábbi tanácsokat követni, hiszen elég sok téves információ van a köztudatban például az éhgyomorral, a folyadékfogyasztással kapcsolatban.

 

Hogyan járulhat hozzá Ön, a páciens a műtét sikerességéhez?

 

Együttműködés

Minden lényeges egészségére vonatkozó információt megoszt az arra illetékes egészségügyi dolgozókkal. Gyógyszereit a megbeszélt módon szedje. Amennyiben cukorbetegsége van, ügyeljen a diétára és a vércukrára.

 

Életmód

Amennyiben nem napok, hanem hetek múlva várható a műtét, van ideje testét is felkészíteni arra, hogy minél fittebb legyen.

Végezzen rendszeres testmozgást. A tudományos ajánlások változók,  heti 1-5 alkalommal, 30-60 perces testmozgást javasolnak fizikai erőnlét és állóképesség függvényében, anaerob tevékenységet is magába foglalva.

 

Hagyjon fel a dohányzással legalább 24-48 órával a műtét előtt, de ha lehet, 4-6 héttel a műtét előtt.  Ezzel jelentősen csökken a komplikációk előfordulásának valószínűsége. A cigarettafüst több mint 4000 mérgező vegyületet tartalmaz, amelyek közül néhány a sebek gyógyulásának romlását okozza. A nikotin, a szén -monoxid és egyéb vegyületek együttesen csökkentik a hasznosítható oxigén és más, a gyógyuláshoz szükséges anyagok mennyiségét.

 

Hagyjon fel a rendszeres alkohol fogyasztással 4 héttel a műtét előtt.

 

Étkezzen egészségesen. A szövődmények gyakorisága összefügg a tápláltsági állapottal. Amennyiben Ön túl sovány és alultáplált, ajánlott egy kis „hízókúra”, plusz energiabevitellel, ha viszont extrém túlsúlyos, javasoljuk, próbálja csökkenteni testsúlyát. Mindkét esetben dietetikus és gyógytornász segítségét kérje.

 

  Műtétet csak éhgyomorra!

Ez nagyon lényeges. Ha a páciens az altatás alatt véletlenül hányna, ritka szövődményként előfordulhat, hogy a gyomortartalom bekerül a tüdőbe.  Ez életveszélyes tüdőgyulladást, elhúzódó kórházi kezelést, súlyos esetben akár halált is okozhat.

Ez nem azt jelenti, hogy étlen-szomjan kell lennie ebben a stresszes időszakban. A szakmai ajánlások a műtétet megelőző este éjféltől tiltják a szilárd étel fogyasztását, sok esetben egy könnyű vacsora megengedett. A műtét előtt 2 órával úgynevezett „tiszta folyadék” (pl. szénsavmentes víz, szűrt almalé) fogyasztása megengedett, vagyis ha Önnek 8 órakor kezdődik a tervezett műtéte, reggel 6 óráig ihat. A tiszta folyadék pontos fogalmát meg tudja beszélni altatóorvosával.

 

  Aludjon a műtét előtti este

A kialvatlanság rontja az amúgy is meglevő stresszt. Sok esetben a páciensek otthon tudják tölteni az éjszakát, az otthoni környezet nagyban hozzájárul a jobb alváshoz. Amennyiben a kórházban tölti az éjszakát, kérhet altató, nyugtató gyógyszert.

 

  Tegye fel bátran a kérdéseit

Ossza meg aggodalmait, kérdéseit operáló orvosával, altatóorvosával, az asszisztensekkel és az Önről gondoskodó ápolókkal. A legtöbb esetben a személyes beszélgetés sokkal több kérdésre ad választ, mint az internet olykor kétes tartalma.

 

+1 Ne féljen.

 

„Mindenkit szeretnék megnyugtatni, aki azzal kapcsolatban szorong, hogy felébred a műtét alatt, emlékezni fog a műtétjére, vagy a műtét után óriási fájdalmai lesznek.  A jól végzett anesztézia ezeket az eseményeket teljességgel elkerülhetővé teszi, a műtét utáni fájdalmat pedig hatékonyan tudjuk csillapítani. Arra bíztatom a betegeimet, hogy ha a műtét után fájdalmat éreznek, azt nyugodtan jelezzék a személyzetnek, akik mindent meg fognak tenni a fájdalom csillapításáért. Gyakran tartanak a páciensek attól, hogy rászoknak a fájdalomcsillapítóra. Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy a rövid ideig, közvetlen a műtét után és orvosi felügyelettel alkalmazott fájdalomcsillapítás nem jár ilyen veszéllyel.” magyarázza Csüllög doktor nő

  Amennyiben Ön műtét előtt áll és szüksége van aneszteziológiai szakvéleményre, állunk rendelkezésére. Szakambulánciánkon az összes műszeres vizsgálat egy alkalommal elérhető, ezért várakozás nélkül és gyorsan tudjuk elvégezni a vizsgálatot.

 

Következő cikkünkben a műtétre való felkészüléshez adunk tanácsokat. Amennyiben szeretne új cikkeinkről értesülni, ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE.

 

>>Kérjen időpontot!

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:

 

Anesthesiology May 2005, Vol. 102, 892–896.

UpToDate – Preanesthesia evaluation for noncardiac surgery