blog-post-image

Epilepszia és terhesség: Mit érdemes tudni?

2022.06.02.

 

Egy gyermeket vállaló nő életében az egyik legmeghatározóbb történet a várandósság és a szülés.

Epilepszia esetén a teherbeesés kockázatosnak tűnhet, de szerencsére a közhiedelmekkel ellentétben az epilepszia nem akadálya a gyerekvállalásnak. Tudja meg, hogyan segítheti elő a zavartalan terhességet és egészséges baba születését epilepsziás édesanya esetén.

 

A gyermekvállalás epilepsziával élők esetében speciális figyelmet igényel. A szülész és neurológus  orvos szoros együttműködése szükséges és elengedhetetlen feltétele, annak, hogy a várandós nő a lehető legnagyobb  biztonságban szülhesse meg gyermekét. A legtöbb epilepsziás nő egészséges babát hoz világra, azonban a terhességre előre fel kell készülni.

 

Dr Horváth Zoltán epileptológus és Dr Szűcs Márta, a Kabay rendelő szülész-nőgyógyász-endokrinológus szakorvosa segítségével a leggyakoribb kérdésekre adunk választ cikkünkben.

 

Dr Szűcs Márta és Dr Horváth Zoltán

Dr Szűcs Márta és Dr Horváth Zoltán

 

Az epilepsziával kapcsolatos korábbi cikkeinket ITT, ITT és ITT olvashatja.

 

Epilepsziás vagyok. Vállalhatok gyermeket?

 

Dr Horváth Zoltán: “A fogamzóképes korban lévő, epilepsziával élő nők számára gyakran szorongás forrása a gyermekvállalás kérdése. A mai napig tartja magát  a közhiedelem, hogy számukra veszélyes a terhesség, gyakori a születési rendellenesség, tilos a hüvelyi szülés. Az utóbbi években kifejlesztett, modern gyógyszerek és a szakszerű epilepszia-gondozás mellett azonban a kockázatok minimalizálhatóak. A várandósságot gyermekvállalást  gondozó epileptológussal egyeztetve  kell  tervezni, állandó, szoros együttműkődésben a  terhesgondozást és szülést vezetést végző kollegákkal.”

 

A fogamzásgátlás kérdése epilepsziás nők esetében

 

“Az epilepsziás nők viszonylag  magas hányada nem tervezetten esik teherbe, ami kétszeresére növeli a magzati rendellenességek kockázatát, emiatt  rendkívül fontos a helyes és hatékony fogamzásgátlás. “ – mondja Dr Szűcs Márta – “Nincs általános recept, a javasolt módszert minden beteg esetében egyedileg kell meghatározni.”

 

A választást befolyásolja, hogy a nő szült-e már, milyen gyógyszereket szed, van-e hormonális problámája, esetleg ismert nála valamilyen nőgyógyászati eltérés. Tudni érdemes, hogy egyes gyógyszerek csökkentik a hormonális fogamzásgátlók hatását, de fordítva is igaz lehet, azaz a fogamzásgátlók csökkenthetik egyes epilepsziára szedett gyógyszerek hatásosságát. A helyes és hatékony fogamzásgátlást érdemes mind az epileptológussal, mind a nőgyógyásszal egyeztetni.

 

 

Az epilepszia megnehezíti a fogamzást?

 

A rohamok kezelésére használt egyes gyógyszerek hozzájárulhatnak a meddőséghez. Ugyanakkor bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek csökkenthetik a hormonális fogamzásgátló módszerek hatékonyságát is. Az epileptológus/neurológus ezért a gyógyszerválasztáskor figyelembe veszi, hogy páciense milyen fogamzásgátlást részesít előnyben és tervez-e gyerekvállalást. Fogamzóképes korú nők esetében a magzati fejlődésre legkevésbé ártalmatlan szert kell választani, pl. gyógyszermentes módszerek:óvszer, pesszárium, spirál stb.

 

Terhesség alatt gyakoribbak a rohamok?

 

Minden várandós epilepsziával élő nő terhessége  egyedi, különleges orvosi ellátást igényel.

A legtöbb esetben a várandósság alatt nem fokozódik a rohamok száma.

Ritkán azonban előfordulhatnak a szokásosnál gyakoribb rohamok. Ennek hátterében számos ok állhat, mint pl. a hormonális változások miatti gyógyszerhatás módosulása, az első trimeszterben a hányás miatti csökkent gyógyszerfelszívódás, vagy a terhesség alatti testsúlynövekedés. Emiatt szükségessé válhat gyógyszer adagjának módosítása.

 

Photo by Aditya Romansa on Unsplash

Photo by Aditya Romansa on Unsplash

 

Veszélyes-e a magzatra a terhesség alatti epilepsziás roham?

 

Igen, a  terhesség alatti rohamok okozhatják:

– A magzati szívfrekvencia lelassulását

– A magzat oxigénellátásának csökkenését

-Idő előtti burokrepedést

– Koraszülést

 

Fentiek leginkább az elhúzódó nagyrohamokra vonatkoznak és szerencsére ritkán fordulnak elő. Ha a várandós nő rendszeresen szedi gyógyszereit és konzultál orvosaival, ennek esélye minimális.

 

 

Mi a helyzet a gyógyszeres kezeléssel?

 

A terhesség alatt szedett gyógyszerek hatással lehetnek a babára. Egyes antiepileptikumokról tudjuk, hogy fokozzák a fejlődési rendellenességek kockázatát, ezért ezeket a gyógyszereket fogamzóképes, illetve gyerekvállalást tervező nők esetében nem alkalmazzuk, vagy tervezett terhesség előtt átállítjuk őket biztonságosabb szerekre.

 

Több éves rohammentesség esetén megfontolható a gyógyszerek lassú elhagyása még teherbeesés előtt, a legtöbb nő számára azonban a legjobb, ha a terhesség alatt is folytatja a kezelést. Az Önt és a babáját fenyegető kockázatok minimalizálása érdekében orvosa az Ön rohamainak típusára legbiztonságosabb gyógyszert és leghatékonyabb adagolást fogja felírni.

 

 

Igaz, hogy ha az anya epilepsziás, akkor a baba is az lesz?

 

Bizonyos ritka epilepszia típusok családi halmozódást mutathatnak, de aggodalomra nincs ok,  a legtöbb gyermek nem örökli az epilepsziát a szüleitől. Nem epilepsziás szülők gyermekeinél az epilepszia kockázata 1%. Ha az édesanya epilepsziás, a kockázat nem sokkal nagyobb, körülbelül 5%-ra tehető. Kicsit nagyobb a kockázat, ha az anya és az apa is epilepsziás, de nem számottevően.

 

Amennyiben öröklődő epilepszia fordul elő a családban, akkor érdemes lehet genetikai tanácsadást igénybe venni.

 

Hogyan kell felkészülni a terhességre epilepszia esetén?

 

Feltétlenül javasolt a gyermekvállalást az gondozó epileptológussal egyeztetve megtervezni.

Ha a fogantatás előtt gyakoriak a rohamok, akkor érdemes lehet először hatékonyabb, a rohamokat jobban kontrolláló terápiát beállítani és várni a teherbeeséssel. Az epilepsziagyógyszerek szedését fontos nagyon pontosan betartani. Ha olyan gyógyszert szed, amelyről ismert, hogy károsíthatja a magzatot (pld. valproát, fenitoin, topamirát), akkor epileptológusa azt fogja javasolni, hogy teherbe esés előtt állítsák át olyan gyógyszerre, amely veszélytelen a babára.

 

Emellett:

– Táplálkozzon egészségesen.

– Szedjen szülés előtti vitaminokat.

– Kerülje a szélsőséges helyzeteket: alvásmegvonás, felesleges stresszhelyzetek,

– Kerülje a dohányzást, az alkoholt.

 

Epilepsziás terhesnek több folsavra van szüksége, mint más nőknek?

 

A folsav segít megelőzni az agy és a gerincvelő súlyos rendellenességeit. Mivel egyes antiepileptikumok befolyásolják a folsav felhasználását a szervezetben epileptológusa nagy dózisú folsavpótlást fog javasolhatja – ideális esetben három hónappal a fogantatás előtt kezdje el.

 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

 

Mire számíthatok a terhesgondozás során?

 

A terhesség alatt gyakrabban érdemes felkeresni epiletológusát, aki figyelemmel kíséri majd a testsúlyát és a vérnyomását, és előfordulhat, hogy gyakori vérvizsgálatokra lesz szüksége a gyógyszeres kezelés szintjének ellenőrzése érdekében,.

Ha rohamellenes gyógyszereket szed, gondozó orvosa a terhesség utolsó hónapjában szájon át szedhető K-vitamin-kiegészítőket javasolhat, hogy megelőzze a baba vérzési problémáit a születés után.

Fontos a szülészeti terhesgondozás során figyelmet fordítani a szülésre való felkészülésre és a magzati fejlődés szoros követésére is.

 

Mi történik, ha terhesség alatt rohamom van?

 

Egy-egy, a szokásos rohamoknak megfelelő, eleséssel, eszméletvesztéssel nem járó rohamok esetében kontrollvizsgálatra  kell jelentkezni. Ha a szokásostól eltérő, vagy eszméletvesztéssel, eleséssel járó roham fordul elő, akkor azonnal orvoshoz fordulni a baba egészségének ellenőrzése, illetve az epilepszia kezelésének átgondolása miatt.

 

 

Hogyan győződhetek meg arról, hogy a babám jól van?

 

Gyakori ultrahangvizsgálatokat lehet nyomon követni a baba fejlődését.

 

Csak császármetszéssel lehet epilepsziás nőnek babát világra hozni?

 

Bár sokszor elhangzik ez a kijelentés, az orvosi irodalom ezt nem támasztja alá. Epilepsziás nők ugyanúgy szülhetnek természetes úton, hüvelyen keresztül és ugyanúgy lehet gerincközeli fájdalomcsillapítást alkalmazni, mint nem-epilepsziás nők esetében.

 

Szoptathatom-e a babámat az epilepsziára szedett gyógyszerek mellett?

Igen.

 

Miért?

 

A szoptatás kulcsfontosságú az anya-gyermek kapcsolat szempontjából., nincs ez másként az epilepsziás nők esetében sem.

Az epilepszia ellenes gyógyszerek nagy része nem jut át az anyatejbe, másrészt az anyatejes táplálás előnyei messze meghaladják a kockázatot, így a szoptatás ugyanúgy ajánlott az epilepsziás kismamáknak.

Beszélje meg orvosával, hogyan módosítsa epilepszia gyógyszereit szoptatás mellett.

 

 

Ha ön epilepsziás és gyerekvállalást tervez, akkor jelentkezzen be gondozásra a Frida Med Klinika Szeged Neurológiai/epileptológiai rendelésén. Klinikánk szorosan együttműködik a Kabay Rendelő szülész-nőgyógyász-endokrinológus szakorvosával, Dr Szűcs Mártával, aki mind a terhességgel, mind a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatban tud segíteni.

 

IRODALOM:

A rohamok hatása a terhességre

Szoptatás és epilepszia

Fogamzásgátlás és epilepszia