blog-post-image

COVID-19 PCR vizsgálat

2021.02.27.

 

A Frida Med Klinika | Szeged a COVID-19 vírussal kapcsolatban számos termékkel és szolgáltatással áll betegeink szolgálatára.

 

Ebben a posztban a COVID-19 PCR vizsgálat menetéről olvashat.

 

MI A COVID-19 PCR VIZSGÁLAT?

 

​A PCR-vizsgálat a koronavírus RNS-ét mutatja ki az orrból és a garatból vett mintákban. Ez az eljárás a tünetes betegek és a tünetmentes, fertőző hordozók azonosítására alkalmas, azt mutatja ki, hogy a koronavírus jelen van-e a légutakban. Az általunk használt COVID-19 koronavírus PCR már alacsony (5 darab RNS) koronavírusszint esetén is képes pozitív eredményt adni. PCR vizsgálatot csak a beteg otthonában végzünk járványügyi biztonsági okok miatt, maximális biztonságú védőfelszerelésben.

 

Negatív COVID-19 PCR teszt-eredmény esetén, érdemes a COVID tesztet 48-72 óra múlva megismételni, hogy csökkentsük a hamis negatív eredmény valószínűségét.

 

Pozitív COVID-19 PCR eredmény esetén értesíteni kell a páciens háziorvosát és az NNK-t (Nemzeti Népegészségügyi Központot, (), annak eldöntése érdekében, hogy további ellátása hogyan történjen. További intézkedés céljából az eredeti mintát és a nukleinsav izolátumot az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laborjába továbbítják megerősítő vizsgálat céljából. Erről előzetesen írásbeli értesítés történik a e-mail címre.

 

A friss COVID-19 fertőzés kizárásához 48 óra különbséggel vételezett második légúti minta vizsgálatára is szükség van.

 

A vizsgálat menete:

 

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a koronavírust az orr nyálkahártyájából vett mintából. Ehhez a vizsgált személy orr- és garatnyálkahártyájából egy mintát veszük egy mintavevővel, ami egy fültisztító pálcikára hasonlít. A COVID-19 mintát egy tárolócsőbe helyezzük, amely egy további biztonsági, orvosi mintatárolásra alkalmas csomagolásba kerül

 

A COVID-19 mintát mikrobiológiai laboratóriumban vizsgáljuk, és a koronavírusok ribonukleinsavát (RNS) polimeráz-láncreakcióval (PCR) keressük. Amennyiben találunk RNS-t, azzal bizonyítjuk a koronavírus jelenlétét. A mintákat szakemberek elemzik ki, a legmodernebb eszközökkel felszerelt laboratóriumi körülmények között. A folyamat során kizárólag CE jeles, az európai szabványoknak megfelelő, regisztrált és validált termékeket használunk.

 

Mintavétel:

 

A minta minőségének szempontjából felső légúti COVID -19 minta esetén legelőnyösebb a reggeli mintavétel, mielőtt a beteg ételt vagy italt fogyasztott volna.

 

PCR mintavétel (by Neumann Labs)

PCR mintavétel (by Neumann Labs)

 

A hatékonyságot növeli, ha a beteg a mintavétel előtti 8-12 órában nem eszik-iszik, nem dohányzik, fogmosást és szájtoalettet nem végez. Szintén fontos a minta minőségének szempontjából, hogy orrtörlet vételekor a mintavevő pálcát magasan fel kell vezetni az orrüregbe. A mintavételhez frissen kibontott, száraz mintavételi pálca használandó.

 

​A mintavétel ritka esetekben kellemetlen lehet, öklendezéssel járhat, nagyon ritkán fájdalmas is lehet rövid ideig (néhány másodpercig). A vizsgálat közben a fej hirtelen mozdításától tartózkodni kell, mert a mintavevő eltörhet. Ez a jelenség csak nagyon ritkán következik be, a COVID-19 mintavevőt ilyenkor csipesszel lehet csak eltávolítani, ami kisebb kellemetlenséget okozhat.

 

Az orr -és garat nyálkahártya a dörzsölés hatására átmenetileg vérezhet.

 

Amennyiben a páciens véralvadásgátlót vagy trombocita aggregációt gátló gyógyszert szed, a mintavétel előtt jelezze azt. Ha a páciensnek rendszeresen visszatérő orrvérzése van kérjük, hívja fel erre a COVID-19 mintavevő egészségügyi szakember figyelmét, illetve az orvosnak jelezze ezt a mintavétel előtt.

 

  • A mintavételi pálca segítségével nyálkahártya-törletet veszünk a felső garat ívekről.
  • Ezután a garatpálcát belemossuk a Stabilizáló Inaktiváló Médiumba, körülbelül 10 másodpercig tartó forgó mozdulattal, majd letörjük a pálca kilógó szárát.
  • A másik mintavételi pálcával az orrnyálkahártya felszínéről veszünk törletet, az orrsövénnyel ellentétes oldalon, rotáló mozgást végezve.
  • Ezután a pálcát belemossuk a már előzőleg is használt csőbe, 10 másodpercig tartó forgó mozdulattal, majd letörjük a pálca kilógó szárát.

 

​A levett mintát tartalmazó csövet a kupakkal szorosan le kell zárni. A minta az elszállításáig, de legfeljebb 7 napig szobahőmérsékleten tárolható.

 

Leletküldés:

 

A pozitív esetekről azonnal megkíséreljük telefonon értesíteni a beteget. Az írásos leletet rendelőnk kapja vissza, de lehetőség van regisztráció után

 

Jelentési kötelezettségeink: a laborvizsgálatok eredménye automatikusan az EESZT-be kerül feltöltésre.

 

Tekintse meg a COVID-dal kapcsolatos ajánlatainkat, termékeinket.