blog-post-image

A téli depresszió

2023.01.24.

 

A téli depresszió

 

 • A szezonális depresszió, más néven szezonális affektív zavar (SAD) a depresszió egyik típusa.
 • Az évszakok változása váltja ki, és leggyakrabban késő ősszel kezdődik.
 • Tünetei közé tartozik a szomorúság, az energiahiány, a szokásos tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, a túlalvás és a súlygyarapodás.
 • A kezelések közé tartozik a fényterápia, a beszédterápia és az antidepresszánsok.

 

A szezonális affektív zavar, vagy szezonális depresszió, a hangulatzavarok egy olyan típusa, amely minden évben ugyanabban az időszakban jelentkezik, jellemzően ősszel kezdődik és a téli hónapokban tart. Emberek millióit érinti, és jelentős hatással lehet az egyén általános mentális és fizikai egészségére.

 

Az szezonális depresszió tünetei közé tartozhat a szomorúság vagy reménytelenség érzése, az energia és a motiváció csökkenése, alvászavarok, étvágy- és súlyváltozás, valamint koncentrációs nehézségek.

 

Mi okozza a szezonális depressziót?

 

A kutatások szerint a szezonális depressziónak számos lehetséges oka van, többek között az agyban lévő bizonyos neurotranszmitterek, például a szerotonin és a melatonin szintjének megváltozása. A napfény hiánya az őszi és téli rövidebb napok alatt megzavarhatja a szervezet természetes cirkadián ritmusát, ami hozzájárulhat a depresszió érzéséhez. A melatonin egy olyan hormon, amelyet a szervezet természetes módon állít elő, és termelése szorosan összefügg a fényviszonyokkal. A sötétségre válaszul az agyban lévő tobozmirigy elindítja a melatonin termelését. A fénynek való kitettség azonban elnyomja a melatonin, a cirkadián ritmust befolyásoló hormon kiválasztását. Még a gyenge fény is megzavarhatja az ember cirkadián ritmusát, és csökkentheti a melatonin termelését. Ez hatással lehet az alvás minőségére és szabályozására, valamint a hangulati életre.

 

Mikor érdemes pszichiáterhez, pszichológushoz fordulni?

 

Ha depressziósnak érzi magát, fontos, hogy minél hamarabb kezeljék a tüneteit. Minél tovább vár a segítség igénybevételével, annál nehezebb lehet kezelni a tüneteket és javítani az általános közérzetét.

 

A jó hír az, hogy a szezonális depresszió kezelhető, és a korai beavatkozás kulcsfontosságú. Az antidepresszáns gyógyszerek és a pszichoterápia szintén hasznos lehet. Egyeseknek a fényterápia csökkenti a depressziós tüneteit.

 

Ha azt gyanítja, hogy esetleg szezonális depressziótól szenved, fontos, hogy minél hamarabb keressen fel szakembert. A megfelelő kezeléssel kezelheti a tüneteit, és élvezheti az őszi és téli hónapokat.

 

 

Néhány jele annak, hogy itt az ideje szakemberhez fordulni a depresszió miatt:

 

 • Állandó szomorúság, reménytelenség vagy üresség érzése
 • Az érdeklődés vagy az öröm elvesztése olyan tevékenységek iránt, amelyeket korábban élvezett
 • Alvási nehézségek vagy étvágyváltozás
 • Koncentrációs vagy döntéshozatali nehézségek
 • Fáradtságérzet vagy energiahiány
 • Fizikai tünetek, például fejfájás vagy gyomorfájás
 • Öngyilkossági vagy önkárosítási gondolatok

 

Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon.

 

Azt is fontos megjegyezni, hogy a depresszió minden embernél másképp jelentkezhet, és előfordulhat, hogy egyesek nem tapasztalják a fent említett tüneteket.

 

Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb keressen segítséget, ha öngyilkossági gondolatai támadnak, mivel ezek a gondolatok a depresszió súlyosabb formájának jelei lehetnek, ami azonnali kezelést igényel. Ha Ön vagy egy ismerőse válsághelyzetben van, és azonnali segítségre van szüksége, hívja a Magyarországon működő segélyszolgálatok egyikét, hogy beszélhessen egy képzett krízistanácsadóval. Ezen a LINKEN>> található ezek listája.

 

Az antidepresszánsok szerepe

 

Az antidepresszáns gyógyszerek hatékony kezelési módja a szezonális depresszió kezelésének. Tanulmányok kimutatták, hogy a szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k) hatékonyak a szezonális depresszió kezelésében. Az American Journal of Psychiatry egyik tanulmánya szerint az egyik gyakorta használt SSRI jóval hatékonyabb volt a placebónál a panaszok csökkentésében, a betegek jelentős javulást tapasztaltak az olyan tünetekben, mint a depresszió, a szorongás és az alvászavarok. Egy másik tanulmány szerint egy másik típusú szer, a bupropion alkalmazása a szezonális depresszió tüneteinek jelentős javulását eredményezte.

 

Photo by Aron Visuals on Unsplash

 

Milyen gyors a javulás?

 

Fontos megjegyezni, hogy az antidepresszánsokkal történő kezelés esetén több hétig is eltarthat, mire a hatás érvényesül. Ezt nagyon fontos tudni, mert a betegek könnyen csalódottá válnak és abbahagyják a gyógyszer szedését, mielőtt az hatni kezdene.

A gyógyszer kiválasztása és a kezelési terv az egyén tüneteitől és kórtörténetétől függ, ezért fontos, hogy őszintén beszéljen a tüneteiről. Orvosa figyelembe fogja venni az ön pontos panaszait, korát, nemét, élethelyzetét, egyéb betegségeit és szedett gyógyszereit amikor önnek kezelést választ. Milyen szempontok érvényesülnek? Például van olyan, aki ilyenkor nagyon sokat alszik, míg mások álmatlanságban szenvednek, ezért fontos lehet, hogy a kiválasztott gyógyszer inkább álmosít, vagy ellenkezőleg, inkább élénkít.

 

Általánosságban elmondható, hogy az antidepresszánsok hatásosnak bizonyultak a szezonális depresszió kezelésében, de fontos megjegyezni, hogy a kezelésre adott válasz egyénenként eltérő lehet, és időbe telhet, amíg megtaláljuk a megfelelő kezelést és adagolást.

 

 

Meg lehet előzni a szezonális depressziót?

 

Ha évről évre “menetrendszerűen” kialakul a tél kezdetén a hangulatzavar, akkor egyes esetekben az ősz vége felé javasolhatja pszichiátere az antidepresszáns, vagy fényterápia elkezdését a tünetek kialakulásának kivédés céljából.

 

Az életmódra való figyelem is rendkívül fontos. Próbálja meg biztosítani a minőségi alvást úgy, hogy lefekvés előtt legalább egy órával kikapcsolja a telefont, TV-t, napközben kerülje a hosszú alvást, és tartsa be a rendszeres elalvási és ébredési időt. Tegye ki magát minél több napfénynek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő alvás, a rendszeres testmozgás és a stressz kezelése szintén segíthet a szezonális depresszió megelőzésében.

 

FELHASZNÁLT IRODALOM:

SSRI hatékonysága
A téli depresszió áttekintése