• 6721 Szeged, Tisza Lajos krt. 95
 • enEnglish

A csípőfájdalom és kezelése

a-csipofajdalom
 • A csípőízületi gyulladásnak, vagy más néven artritisznek több típusa létezik, beleértve az kopásos osteoartritiszt, az autoimmun betegségeket, mint a  reumatoid artritiszt, vagy a psoriaticus artritisz, illetve a baleset után kialakuló poszttraumás artritisz.
 • A csípőízületi artritisz okai típustól függően változnak. A leggyakoribb ok a csípőízület életkorral összefüggő kopása.
 • A csípőízületi artritisz tünetei közé tartozhat a csípőízületben vagy annak közelében jelentkező fájdalom, merevség, a csípő mozgatásakor hallható kattogó hangok és gyengeség.
 • Bár a csípőízületi artritisz általában krónikus állapot, léteznek olyan kezelések, amelyek enyhítik a tüneteket és csökkentik a további károsodást.
 • A gyógytorna fontos része a kezelésnek, amely késleltetheti a műtét szükségességét.
 • Súlyos esetben csípőízületi protézis beültetése hozhat eredményt.

 

Mi a csípőízületi gyulladás?

 

A csípőízületi artritisz a csípőízület porcának károsodása. A csípő egy gömbízület, ahol a golyó alakú combcsontfej illeszkedik az azt befogadó ízületi vápába, ami a csípőcsontban helyezekedik el. Mindkét felületet porc borítja és egy rostos ízületi tok veszi körül. A porc síkos bevonatként működik a golyó és a vápa között, és lehetővé teszi, hogy a golyó simán csússzon és forogjon a láb mozgásakor. Egy erős porcperem, a labrum az üreg külső peremét szegélyezi, biztosítván a stabilitást. Ha a porc a csípőben megsérül, a felülete érdes lesz, és a porc elvékonyodása szűkíti a csontok közötti teret. Előrehaladott esetekben a csont csonton súrlódik, és bármilyen mozgás fájdalmat és merevséget okozhat. Ha a csontok között bármely ponton súrlódás van, az idővel csontsarkantyúk kialakulásához vezethet. Ezek szabálytalan, érdes csontkinövések a csont szélein, amelyek megváltoztatják a csont alakját és irritálják a környező szöveteket, fokozva a fájdalmat és mozgáskorlátozottságot.

 

A csípőízület anatómiája

A csípőízület anatómiája. Kép forrása: www.orthoinfo.aaos.org

 

A csípőízületi gyulladás típusai és okai

 

Kopásos csípőízületi artrózis

 

Az osteoartrózis egy degeneratív ízületi betegség, ami azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával az ízületi károsodás mértéke fokozódik a panaszokkal párhuzamosan. Ez a csípőízületi artrózis leggyakoribb formája, és egyéb ízületeket is érinthet. A csípőízületi artrózist jellemzően az öregedéssel összefüggő kopás okozza. A porc elfajulása, elkopása fájdalomhoz és gyulladáshoz vezet. A csípőízületi kopás egyes embereknél gyorsabban kialakulhat a csípőízületet alkotó csontok szabálytalan alakja miatt. Ha például a csípőízület gömb és tok részei nem illeszkednek tökéletesen egymáshoz (ez a csípő impingementet eredményező állapot), akkor az alkotórészek egymáshoz dörzsölődhetnek, ami végül csontritkuláshoz vezet. Ez a csípőízületi diszpláziában szenvedő embereknél is előfordulhat, akiknek a csípőízületi tokja túl sekély ahhoz, hogy megtartsa a combcsont fejét. Ez rendellenes terhelést jelent a porcra, ami idő előtti kopást okoz.

 

A csípőízületi artrózis stádiumai

1. stádium: A csípőízület kisebb mértékű kopása és kisebb csontsarkantyúk kialakulása, gyakran kevés vagy semmilyen fájdalommal.

 

2. stádium: A porc elkezd kopni, és a röntgenfelvételeken gyakran láthatóak a csontsarkantyúk. A tünetek közé tartozik a fájdalom, és a csípő merevsége. Ezt a szakaszt enyhe csípőízületi artrózisnak is nevezik.

 

3. szakasz: A porc kopása fokozódik, egyes helyeken felszívódik, és a csípőcsontok közötti rés szűkül. Az olyan szokásos tevékenységek, mint a járás, térdelés vagy guggolás fájdalmat és duzzanatot okoznak.

 

4. stádium (a legsúlyosabb stádium): A porc szinte teljesen eltűnt, ami krónikus gyulladást okoz. Fájdalom és merevség szinte állandóan érezhető.

 

Csípőízületi artrózis stádiumai. Kép forrása: www.orthoinfo.aaos.org

Csípőízületi artrózis stádiumai. Kép forrása: www.orthoinfo.aaos.org

 

A csípő reumás ízületi gyulladása

 

A reumás ízületi gyulladás (RA) az immunrendszer által az ízületek, köztük a csípő egészséges szöveteit megtámadó betegség. A csípőízületet körülvevő rostos ízületi tok gyulladását okozza. A gyulladásos sejtek olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek idővel a csípőporc károsodását okozzák. Az reumás ízületi gyulladás általában először a kisebb ízületeket, például a csuklót és az ujjakat érinti, és előfordulhat, hogy a csípőben nem észlelhető, amíg nem okoz tüneteket.

 

A csípő pikkelysömörös ízületi gyulladása

A pikkelysömör-artritisz az ízületi gyulladás egy olyan típusa, amely pikkelysömörben szenvedő embereknél alakulhat ki. A pikkelysömör egy autoimmun bőrbetegség, amely gyulladást okozhat az ízületekben is, beleértve a csípőt. Idővel a kezeletlen gyulladás ízületi károsodáshoz vezethet. A csípő pikkelysömör artritisze krónikus állapot. Kialakulhat a pikkelysömör árulkodó bőrtüneteinek megjelenése előtt vagy után.

 

Poszt-traumás csípőízületi artritisz

A csípőt ért sérülés, például csípőtörés, az élet későbbi szakaszában ízületi gyulladás kialakulásához vezethet. A kisebb traumák, mint az esések és sportsérülések  hatása idővel összeadódhat, és károsíthatja a porcot. A törések gyógyulása után évekkel a porckárosodás és a csípőízület beállításában vagy anatómiájában bekövetkezett változások ízületi gyulladáshoz vezethetnek.

 

Az egészséges és artrózisos csípőízület

Az egészséges és artrózisos csípőízület

 

Avaszkuláris nekrózis miatti csípőízületi artritisz

 

Az avaszkuláris nekrózis akkor következik be, amikor a csont elveszíti vérellátását és elkezd elhalni. A csípőben az avaszkuláris nekrózis a combcsont fejében (a csípőízület gömb alakú része) alakulhat ki. Ahogy a csontszövet elhal, a combcsont összeesik és elveszíti alakját, ami végül súlyos csípőízületi gyulladáshoz vezet.

 

Csípőízületi gyulladás tünetei

 

A csípőízületi gyulladás tünetei lehetnek állandóak vagy időnként fellángolhatnak. A csípőízületi artritisz gyakori tünetei a következők:

Fájdalom a csípőben vagy annak közelében, amely bizonyos mozgások és gyakorlatok hatására súlyosbodhat. A porc egyenetlenül kopik, és ha egy adott mozgás egy olyan területet terhel, ahol nagyobb a károsodás, a fájdalom fokozódik. Csípőízületi artritisz esetén a fájdalom elsősorban az ágyékban, esetenként a külső comb és a far felső területén érezhető. A fájdalom fokozódhat hosszabb ideig tartó állás vagy járás után, illetve pihentetés, például reggeli ébredés után. A csípő merevsége megnehezíti a csípő mozgatását vagy a láb forgatását, és akadályozhatja a mindennapi tevékenységeket, például a zokni és cipő felhúzását.

 

A fájdalmas csípő mozgatásakor recsegő, ropogó, kattogó vagy csattanó hang hallható. A csípőízületi artritisz miatt előfordulhat, hogy a fájdalom miatt a páciens kevesebbet mozog, ami még gyengébbé teszi az ízületet, és súlyosbítja a tüneteket. Ezt a megfelelő gyógytorna alkalmazásával lehet ellensúlyozni, ami a panaszok gyors enyhülésével járhat.

 

A csípőízületi gyulladás kockázati tényezői

 

 • Kor: Minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy a csípőízület porcai elhasználódnak.
 • Túlsúly: A túlsúly vagy az elhízás jelentős terhelést helyez a csípőre.
 • Sérülés: Súlyos sérülés, például csípőtörés vagy a perem szakadása évekkel később ízületi gyulladást okozhat.
 • Túlhasználat. A csípőt terhelő, fizikailag ismétlődő mozgásokat igénylő munkák és sportok növelhetik az osteoartritisz kialakulásának kockázatát.
 • Nem: A menopauza utáni nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki csípőízületi artritisz, mint a férfiaknál és a reumás ízületi gyulladás is gyakrabb nőknél.
 • Strukturális vagy fejlődési rendellenességek: A csípőízületet alkotó csontok fejlődési rendellenessége, mint például a csípőízületi diszplázia a porcok rendellenes terheléséhez vezethetnek.
 • Autoimmun kiváltó okok: Míg a reumás és a pszoriázisos  ízületi gyulladás pontos okai továbbra sem ismertek, az autoimmun betegségek kiváltó okai aktívan kutatott területnek számítanak. A pikkelysömör egyik kiváltó okának például a fertőzést tartják.
 • Genetika: Bizonyos autoimmun betegségek, amelyek csípőízületi artritiszhez vezetnek, családi halmozódást mutatnak és hátterükben genetikai okok állhatnak.
 • Egyéb egészségügyi állapotok: A cukorbetegségben, magas koleszterinszintben és D-vitaminhiányban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki csípőízületi gyulladás.

 

Hogyan diagnosztizálják a csípőízületi artritiszt?

 

Az ortopéd orvosok a következő diagnosztikai eszközöket használják annak megállapítására, hogy a páciensnek csípőízületi artrózisa van-e, vagy más probléma állhat a panaszok hátterében:

 • Kórelőzmény és fizikális vizsgálat.
 • Vérvizsgálat genetikai markerek és/vagy autoimmun antitestek kimutatására.
 • Röntgenfelvételek a porckopás megállapítására.
 • A röntgenfelvételen nem látható a porc, de látható a csípőízület csontjai közötti tér. Ha ez szűkül, az azt jelentheti, hogy a porc elveszett. A röntgenfelvételeken csontsarkantyúk és ciszták is láthatók, amelyek az osteoartritisz következtében alakulnak ki. A csípő MRI-je általában nem szükséges az ízületi gyulladás diagnosztizálásához.

 

Csípőízületi gyulladás kezelése

 

A csípőízületi artritisz kezelési lehetőségei a betegség típusától és stádiumától, az páciens korától, a fájdalom súlyosságától és egyéb tényezőktől függően változnak. Bár az orvosok nem tudják visszafordítani a porckopást, vannak módszerek a fájdalom javítására és a további károsodás megelőzésére.

 

Életmódbeli változások:

A csípőt fokozottan terhelő mozgások kerülése segíthet a fájdalmas fellángolások csökkentésében. Kerülni kell a futást, az ugrálást és más nagy terheléssel járó gyakorlatokat. A testsúly jelentős csökkentése az egyik leghatékonyabb módja az csípőízületi panaszok kezelésének. Egyes vizsgálatok szerint már 5% testsúlycsökkenés is jelentős javulást okozhat.

 

A csípőízület gyógytorna kezelése

A gyógytorna hatékony lehet a csípőízületi fájdalom kezelésében. Célzottan erősíti és nyújtja az érintett izmokat és ízületeket, javítja az ízület mozgékonyságát és csökkenti a fájdalmat. A gyógytorna terápia általában a több típusú gyakorlatot foglal magában:

Nyújtó és erősítő gyakorlatok. Az érintett területek speciális gyakorlatokkal való megnyújtása segíthet csökkenteni a merevséget és a fájdalmat, míg az erősítő gyakorlatok fejlesztik az izmokat, ami hosszabb távon segíthet csökkenteni a fájdalmat és javítani az ízületi mozgékonyságot.

Manuálterápia: A terápia során a terapeuta segíthet enyhíteni a fájdalmat és a merevséget segítve az izmok és a szövetek ellazítását azok kézzel való felszabadításával-

Hőterápia és hidegterápia: A hőterápia és a hidegterápia alkalmazása segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást a csípőízületben.

 

Fontos megjegyezni, hogy a terápia során a terapeuta általában személyre szabott terápiás tervet állít össze a beteg egyedi szükségleteinek megfelelően. Emellett a gyógytorna kombinálható más kezelési módszerekkel, mint például a gyógyszeres terápiákkal. A járást segítő eszközök, mint például a bot vagy a járókeret, támogatást nyújtanak a járás során, ezek használatában is a gyógytornászok tudnak segíteni. Ha esetleg műtétre van szükség, akkor már a műtét előtt érdemes elkezdeni az óvatos gyógytornát az izmok erősítése céljából, így a műtét utáni felépülés is könnyebben zajlik.

 

Gyógyszeres terápia:

Sok klinika vizsgálat készült a csípőízületi fájdalom kezelésére használatos gyógyszerek hatásának bizonyítására. Az NSAID típusú gyulladáscsökkentők, a paracetamol és a porcerősítő hatóanyagok bizonyultak a leginkább hatékonynak a panaszok kezelésében. A fájdalom akut fellángolásakor ultrahang vezérelt ízületi injekciók alkalmazhatóak súlyos esetekben.

 

Műtét a csípőízületi artritisz kezelésére

 

A csípőízületi artrózis előrehaladása és a különböző nem sebészeti kezelések hatékonysága változó. Ha a nem sebészeti lehetőségek nem biztosítják a kívánt fájdalomcsillapítást, és a páciens életminősége jelentősen csökken, akkor megfontolandó a műtéti lehetőség. A csípőprotézis műtét egy összetett beavatkozás, amelyet általában altatásban végeznek. Az eljárás lépései az alábbiak:

 

 

Az orvos bemetszést készít a csípőnél, a bemetszés mérete általában 8-10 cm hosszú. Ezután a sebész eltávolítja a beteg csípőízületet, beleértve az ízületi felszíneket és az ízületi tokot is. Ezután speciális eszközökkel elkészíti a csontokat az implantátumok befogadására. Általában az egyik csontvégét „kupak” formájúra alakítják, hogy az jól be tudja fogadni az implantátumot, míg a combcsontban egy hosszanti furatot fúrnak, amiben az implantátum fémből készült szára foglal helyet. Ezután kerülnek a helyükre az implantátumok, a protézis csípőcsonti részét a csípőüregbe, míg a szárat a combcsontba helyezik. A bőrt varratokkal zárják. Az eljárás időtartama általában 1-2 óra, és a beteg általában pár napot tölt a kórházban a műtét után. A műtét után kiemelten fontos a megfelelő rehabilitációs program elvégzése, amely magában foglalja a gyógytornát, az izom és ízületi erősítő gyakorlatokat, az étrendi változtatásokat a testsúly karbantartásának érdekében.

 

Csípőízületi panaszok esetén keresse Ortopédiai Ambulanciánkat és Gyógytorna rendelőnket.

 

Felhasznált irodalom:

A csípőízületi artrózisban hatékony gyógyszerek

A csípőízületi artrózis kockázati tényezői