blog-post-image

Kozmetológiai kezeléssel a migrén ellen?

2020.11.27.

 

A migrén gyakori jelentkezésére, azaz a krónikus migrénre nyújt megoldást a Frida Med Klinika Neurológiai szakambulanciája. Partnerünk a Kabay patika.

 

Mi is a migrén?

 

A migrénes fejfájás bizonyos időközönként jelentkezik, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájás tipikus esetben. Ezekhez a tünetekhez még társulhat hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység. Egyes esetekben a migrént ún. aura előzi meg, amely érzékcsalódással, leggyakrabban optikai csalódással járó előérzet.

 

Örökölhető a migrén?

 

A lakosság közel 10%-át gyötri migrén, nőknél háromszor gyakoribb. Főleg 25-45 éveseknél fordul elő. A Nature Genetics folyóiratban 2010-ben megjelent tanulmányban (Anttila, V., Stefansson, H. et al.) 40 orvosi központ részvételével 50.000-nél is több ember genetikai profilját elemezték. A genetikai összehasonlításból kiderült, hogy az rs1835740 génváltozat (ún. allél) ötödével növeli a migrén megjelenésének kockázatát. Ez az allél a 8. kromoszómán található.

 

Az rs1835740 allél a glutamát nevű neurotranszmitter felhalmozódásában játszik szerepet, amely feldúsulva a szinapszisoknál migrént generálhat. Az említett génváltozat egy olyan gén mellett található (MTDH/AEG-1), amely szabályozza a glutamát „eltakarítását” a szinapszisokról- egy fehérje által.

 

Tehát nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a migrén örökölhető, viszont a tudósok által talált génváltozatot az első genetikai rizikófaktorként említhetjük meg a migrénnél.

 

A migrén okai

 

A migrénben szenvedő betegek megfigyelései szerint hormonális változások (nőknél például a menstruáció), a stressz, a fáradtság, környezeti hatások (pl. front) is kiválthatja a rohamokat. Egyesek bizonyos ételek fogyasztása után tapasztalják a migrénes rohamot, pl. csokoládé, alkohol, kávé, illetve sajtok a leggyakrabban említettek. Ezen felül a már említett genetikai tényezők is fontos szerepet játszanak a migrén kialakulásában.

 

Hogyan diagsznosztizálható a migrén?

 

A jellegzetes tünetek, a páciens elmondása alapján állítható fel a diagnózis. Egyéb szokatlan fejfájásformák során más okokat is ki kell zárni, ez neurológus segítségével valósulhat meg.

 

A neurológus fizikai vizsgálatot végez, bizonyos esetekben laborvizsgálat és agyi képalkotó vizsgálat is szükséges lehet.

 

A migrénnek lehetnek szövődményei is, ezért szükséges minden esetben az orvos által felügyelt kezelés!

 

Hogyan kezeljük a migrént?

 

Mai ismereteink szerint a migrén csak enyhíthető, teljesen meggyógyítani nem lehet. A megfelelő gyógyszer kiválasztása a neurológus felelőssége, mivel a migrén egyénenként nagyon változó és eltérő típusú lehet.

 

A cél minden esetben a migrénes rohamok ritkítása, megelőzése, illetve a roham erősségének csökkentése.

 

Alternatív kezelésként sokszor felmerül az akupunktrúra, amelyet kiegészítő kezelésként ajánlott alkalmazni.

 

A migrén kezelése kozmetológiai módszerekkel

 

Az OnaboτulinumtoxinA-t 2010-ben hagyták jóvá krónikus migrénben szenvedő felnőttek számára, mint megelőző terápiát.

 

A BTX kezelés akkor indokolt és hatásos, ha a migrén egyértelműen diagnosztizált. Továbbá, ha havonta 14, vagy több fejfájásos nap fordul elő, melyből legalább 8 migrénes fejfájás. Előfordulhat néhány, egyéb kategóriába sorolható (pl. tenziós) fejfájás is. A migrénben szenvedő emberekben sokszor keverednek az egyéb fejfájásformák (pl. tenziós, cervikogén).

 

Nem javasoljuk a BTX kezelést, ha havonta 14-nél kevesebb fejfájós nap fordul elő, illetve másfajta speciális fejfájás is jelentkezik- mint például a cluster fejfájás. Ilyenkor a BTX kezelés hatásosságára sincs bizonyíték.

 

Mi a BTX és hogy hat?

 

A BTX egy Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt neurotoxin, a botulizmusnak nevezett halálos ételmérgezés okozója, amely rosszul tárolt vagy romlott ételben elszaporodott baktériumból származik.

 

A BTX hatására az idegek és az izmok közötti ingerületátvitel gátlódik. Felhasználása már régóta ismert a kozmetológiában, mint ránctalanító kezelés. A homlok és az arc izmaiba adva elsimítja a ráncokat. Ezen kozmetológiai kezelések során észlelték, hogy a migrénes betegek fejfájásai jelentősen javultak. Ezt követően számos klinikai vizsgálat állapította meg a BTX hatásosságát migrénben.

 

A BTX orvosi felhasználásakor csak nagyon kis mennyiséget használunk, ezért klinikai alkalmazása teljesen biztonságos. Az ideg-izom ingerületátvitel blokkolása számos betegség kezelésében hasznos, mint például a disztónia, a bénulásos kórképeket kísérő izomgörcsök és a fejfájásos betegségek- ilyen a krónikus migrén is.

 

A BTX kezelés hatásossága és maga az eljárás

 

A felnőtt pácienseken végzett klinikai vizsgálat során a BTX-szel kezelt csoportban szignifikánsan csökkent a fejfájás gyakorisága. A fejfájásmentes napok száma megnőtt, így a kezelt csoportban a betegeknek nem kellett kimaradni a munkából, illetve egyéb tevékenységeikből.

 

Egy másik tanulmány rámutatott, hogy két kúra után a betegek 50%-ban, öt kúra után pedig több, mint 70%-ában feleződött meg a migrénes napok száma.

 

Az injekciókat 3-4 havonta egyszer kell beadni. Egy alkalommal 30-40 pontba fecskendezünk be kevés a gyógyszerből. Ezek az injekciós pontok a páciens homlokának, tarkójának és nyakának izomzatában helyezkednek el. Az injekciókat egy nagyon vékony tűvel kell végezni, ami által -a kis kellemetlen szúráson kívül- nem okozunk fájdalmat.

 

A kezelés hatása általában a 2.-3. héten belül jelentkezik. A maximális hatás általában az ötödik kúra után várható. A fejfájások gyakorisága fokozatosan csökken, általában a korábbi felére, vagy negyedére. A BTX injekciókat a krónikus migrénben szenvedő páciensnek az erre kiképzett, fejfájás kezelésében járatos orvosnak kell beadnia.

 

Mellékhatásként előfordulhat a kezelés után átmeneti arcizomgyengeség, illetve a kezelés maga is kiválthat esetleg kisebb fejfájást- azonban ez nem tartós.

 

Sajnos a kezelés sem a magán, se az állami egészségügyben nem támogatott. Amennyiben BTX-et alkalmazunk a migrén kezelésében, úgy a betegnek a gyógyszert felírjuk, majd miután a gyógyszertárból kiváltotta ezt, egy előjegyzés alapján történik meg a gyógyszer beadása.

 

A kezelés árával kapcsolatban itt talál információt.